Az illóolajokkal az ízeket változatosabbá tehetjük, emelett ételeink is könnyebben  emészthetővé válnak.

Soha ne tegyük közvetlenül az ételbe az olajat, hanem oldjuk fel tejben, tejszínben, tejfölben, étolajban, olvasztott margarinban, tojássárgájában vagy alkoholban.

Legfeljebb 1-2 csepp illóolajat használjunk, mert a túlságosan illatos étel ehetetlenné válik és egészségünkre is káros lehet.

Ne feledjük, hogy rendkívül tömények, vagyis 1 csepp citromolajhoz 3-4 citrom héját préselik ki, 1 csepp köményolajhoz 1 marék köménymag szükséges.

Néhány ötlet a felhasználásra:

- aromás méz: fél kg mézhez 3-5 csepp oljat adjunk és pihentessük 1-2 hétig.
Ajánlott aromák - narancs, mandarin, citrom.

- saláta olajok: az olaj deciliterjeként 5-7 csepp illóolaj szükséges, melyet jól záródó                                 üvegben pihentessünk 1-2 hétig, míg összeér.
Ajánlott olajok: majoranna, rozmaring, zsálya, ánizs, kakukkfű, kapor,                               kömény, citrom.

- gyümölcs leves, kompót: 1-1 csepp fahéj vagy szegfűszeg olaj.

- sós sütemények: kapor, kömény, kakukkfű.

- olaszos tészta és húsételekbe: kakukkfű, oregáno olaj.

- édes sütemények: ánizs, citrom, fahéj, szerecsendió virág, vanília, narancs, szegfűszeg.

- káposztafélék, hüvelyesek: 1-2 csepp köményolaj

- italok: tea - bergamott olaj, narancs, citrom, szegfűszeg, fahéj; turmix, frissítő, likőr,         bor.