Az Ördögnyelv a kalóriaszegény táplálkozás keretében hozzájárul a súlycsökkenéshez
Az Ördögnyelv kifejezetten magas vízmegkötő képességének köszönhetően, kellő mennyiségű víz fogyasztása esetén, megnövekedett térfogata folytán nagyfokú telítettségérzetet kelt a gyomorban. Ennek eredményeképpen hamarabb bekövetkezik a jóllakottság, ami szabályozza az étvágyat. A kívánt testsúlycsökkenés érdekében naponta ajánlott az Ördögnyelv fogyasztása a főétkezések előtt, 1-2 pohár vízzel együtt.

Forrás: Európai Bizottság egészségügyi állítások rendelete (No 432/2012)

 

 

Ördögnyelv a konjakgyökérből

Az Ördögnyelv, amelyet "csodagumónak" is hívnak, egy vízben oldódó ballasztanyag, amelyet az ázsiai konjakgyökérből (nem összetévesztendő a francia konyakkal, ami egy égetett szesz) nyernek. Az Ördögnyelv főleg Kelet-Ázsiában honos, és szénhidrátban igen gazdag. Az Ördögnyelv az ázsiai konyhában már 1500 éve ismert, és ott sűrítőanyagként használják. Magas viszkozitású Ördögnyelv javítja az anyagcsere kontrollját, valamint a szívkoszorúér-betegségek (CHD Coronary heart disease) három fő kockázati tényezőjét – a magas vércukorszintet, a magas vérnyomást és a magas vérzsír-szintet. Ezen kívül az American Society for Clinical Nutrition vizsgálata 2-es típusú cukorbetegség fennállása esetén a vércukorszint és a szívkoszorúér-betegségek más kockázati tényezőinek a javulását mutatta ki.

Forrás: American Society for Clinical Nutrition

 

 

Alkalmazás

Az Ördögnyelv hatásait vizsgálták már a fogyás, a cukorbetegség, a székrekedés, a koleszterinszint, a tüdőrák és az atópiás betegségek kapcsán, valamint prebiotikumként.

Kölcsönhatások

Az Ördögnyelv esetenként csökkentheti a vércukorszintet, ezért elővigyázatosan kell eljárni azoknál a betegknél, akik szájon át szedhető hipoglikémiás szereket, inzulint vagy egyéb olyan alternatív gyógyszereket kapnak, amelyek esetleg szintén csökkenthetik a vércukor szintjét. Emellett az Ördögnyelv csökkentheti más, szájon át szedhető gyógyszerek biológiai hasznosíthatóságát. Ezért más gyógyszerek szedése az Ördögnyelv alkalmazása előtt 1 órával, illetve 4 órával utána javallott.

Forrás: Wolters Kluwer Health

 

 

Az Ördögnyelv alkalmazási lehetőségei

A NYU Langone Medical Center megjegyzi, hogy az Ördögnyelv számos gyógyászati célra alkalmazható, egyebek között a koleszterinszint és a vérnyomás javítására, a vércukorszint szabályozása révén a cukorbetegség kezelésére, székrekedés és a pajzsmirigy alulműködése ellen, valamint a fogyás elősegítésére. Egy, a Medical Science Monitorban 2005-ben megjelent tanulmány két másik rostkiegészítő mellett tesztelte az Ördögnyelv hatásait a testsúly-csökkentés kapcsán. Ez a tanulmány arra jutott, hogy az Ördögnyelv az egészséges, a túlsúlyos alanyoknál elő tudott idézni fogyást, míg a másik két rost nem.

Forrás: NYU Langone Medical Center Monitor

 

 

Koleszterincsökkentő

Az Ördögnyelv nevű, vízben oldódó rost koleszterincsökkentő (Doi et al., 1979Arvill and Bodin, 1995Vuksan et al., 2000Chen et al., 2003) és hipoglükémiás hatása (Doi et al., 1990Huang et al., 1990Vuksan et al., 2000) egyaránt elismert. Úgy vélik, az Ördögnyelv azzal teszi lehetővé az alacsonyabb koleszterinkoncentrációt, hogy csökkenti a koleszterin-bioszintézis mértékét. A Ördögnyelv víz jelenlétében megduzzad, és sűrű, kocsonyás állagot vesz fel, ami késlelteti a gyomor ürülését, és csökkenti a plazma glükóz és az inzulinkoncentráció étkezés utáni felszökését (Doi, 1995Vuksan et al., 2001). Az étkezések utáni inzulinkoncentráció így bekövetkező csökkenése elnyomja a máj koleszterintermelését (Jones et al., 1993), mégpedig alighanem az inzulin által kiváltott 3-hidroxi-3-metilglutaril-koenzim-A (HMG-CoA) reduktáz tevékenységének csökkentésével (Lakshmanan et al., 1973). Ráadásul az Ördögnyelv növeli a széklet súlyát (Doi et al., 1990) és a székletben a kiválasztott epesavat (Matsuura, 1986Chen et al., 2003), valamint csökkenti a vérsavó epesav-koncentrációját (Matsuura, 1986). A vérsavóban található epesav mennyiségének csökkenését és a székletben az epesav fokozott kiválasztását is a koleszterin-csökkentő mechanizmus részének vélik.

Forrás: European Journal of Clinical Nutrition (2006)

 

 

Hogyan segít az Ördögnyelv a fogyásban?

Dr. Mehmet Oz (Cardiology) válaszol:

Az Ördögnyelv nevű növény gyökeréből nyert, vízben oldódó rost a „természet kis szivacsa”, mert szó szerint felszívja az éhséget. Fogyasztáskor az Ördögnyelv szivacsként szívja fel a vizet az emésztőszervekben, amivel csökkenti a szénhidrátok és a koleszterin felszívódását, és így elősegíti a fogyást. Segítséget nyújthat továbbá a székrekedés, a cukorbetegség és egyebek leküzdésében. Ez a kiegészítő ráadásul felfúvódás nélkül okoz telítettségérzetet. Az egészséges étrend kiegészítéséhez napjában háromszor fogyasszunk Ördögnyelvet.

Forrás: co-creator Dr. Oz is Vice-Chair and Professor of Surgery at Columbia University

 

 

Hogyan segít az Ördögnyelv a fogyásban?

Dr. Pierre Dukan (Nutrition & Dietetics) válaszol:

Az Ördögnyelv segíthet a fogyásban, mivel telítettségérzetet biztosít a diétázónak.

Az Ördögnyelv a koleszterinszintet is kordában tarthatja. A vízben oldódó rost az alacsony sűrűségű zsírfehérje (LDL vagy „rossz koleszterin”) szintjének csökkentésével segíti elő az alacsonyabb teljes koleszterinszintet. Az epehólyagban kiválasztott, koleszterint tartalmazó epesavakhoz kötődik, és segít azokat gyorsan felszámolni szervezetünkben. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a rostban gazdag Ördögnyelv csökkentheti a vérnyomást és a gyulladásokat, amivel így a szívet is óvja.

Az Ördögnyelv az emésztési folyamat lassításával hathat jótékonyan a 2-es típusú cukorbetegségre – lassabb a glükóz felszívódása, ez lassabb inzulintermelést követel meg a hasnyálmirigyben, ami viszont az étkezések utáni vércukorszint normalizálásában segít.

Forrás: Dr. Pierre Dukan is the author of the #1 New York Times Bestseller “The Dukan Diet”


Rostok

Ismeretes, hogy a rosttartalmú ételek – mint a zabpehely – segítenek a koleszterinszint csökkentésében és enyhítik a székrekedést, továbbá segítenek a vércukorszint szabályozásában és a telítettségérzet előidézésével a fogyásban is. Sokaknak azonban nehézséget okoz a megfelelő mennyiségű rost élelmiszerekkel történő bevitele, így kiegészítőkhöz folyamodnak – pl. guargumihoz és pektinhez –, hogy napi szükségleteiket kielégítsék. Az Ördögnyelvnek van egy nagy előnye az ilyesfajta rostokkal szemben: sokkal kisebb adagokra van szükség belőle. Ha az Ördögnyelvet vízbe tesszük, eredeti térfogatának akár 17-szeresére is megduzzadhat. E jellemzőinek köszönhetően jó eséllyel válhat kézenfekvő rostkiegészítővé.

Forrás: 2014 EBSCO Publishing