A gyógyító papaya

A GYÓGYÍTÓ PAPAYA

A papaya finom, édes íze, pézsma illata, lágy-vajszerű állaga miatt méltán érdemelte ki Kolumbusz Krsitóftól az angyalok gyümölcse elnevezést.
Gömbölyű vagy körte alakú gyümölcse akár 50 cm-re is megnőhet, de a boltokban kapható gyümölcs ennél általában kisebb: kb. 15-20 cm.
Színe narancssárgás, rózsaszínes vagy citromsárga árnyalatokkal.

A papayában taláható legfontosabb összetevők:

- A vitamin

- C vitamin

- E vitamin

- K vitamin

- folsav

- kálium

- rost.

Egy átlagos gyümölcs kalória tartalma: 120 cal.

Rendkívül gazdasg antioxidánsokban, vitaminokban, flavonoidokban, ásványi anyagokban és rostokban.
Ezek az értékes tápanyagok segítik a szív-érrendszer  megfelelő munkáját és a vastagbélrák megelőzését.
Utóbbi megelőzésében úgy működik, hogy rostjai hozzákapcsolódnak a rákkeltő toxinokhoz, így távol tartja azokat az egészséges sejtektől; illetve a vitaminok is csökkentik ennek kockázatát.

Egészségünk és annak megőrzése elsősorban az emésztő-enzimrendszer erősségétől függ!


A papayában található papain felszabadítja a fehérjék építőköveit, az aminosavakat (pl. a sejtfalakat erősítő alanint, stb.), ez csökkenti az emésztetlen fehérjék rothadási folyamatait, és így jó hatású az immunrendszerre is.

papaya fa legapróbb része a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai, tejszerű nedve, amit latexnek neveznek, kérge, gyökere és gyümölcse) egyaránt gyógyító erővel rendelkezik. Ez a növény a különféle enzimek, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék gazdag forrása.


papaya tartalmazza mindazokat az enzimeket, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését.

papain fehér nedvét, vagy folyadékát találjuk meg a zöld gyümölcsben, de amint a gyümölcs megérik, enzimtartalma minimálisra csökken. A papain, amely a legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papayának a pepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segíti az emésztést. Hatékonyságát a belekben uralkodó aktuális kémhatás (pH) nem befolyásolja hátrányosan. A papain lebontja az elfogyasztott hús rostjait is, előkészítve azt az emésztéshez. Ez indokolja a papaya fogyasztásának fontosságát a húsevők széles tábora számára, ugyanakkor a vegetáriánusok emésztési folyamatára is kifejti jótékony hatását.

A szakemberek a papaint, mint a legerősebb fehérje emésztő enzimet tartják számon. Ez az enzim saját súlyának 35-szörösét kitevő hús megemésztését teszi lehetővé. Ez elsősorban azoknak fontos, akik fehérjebontó enzimtermelés elégtelenségben, vagy gyomorsav hiányban szenvednek, mivel a fehérje emésztéshez szükséges pepszin a gyomorban csak savas közegben fejti ki hatását. A gyomor normális savasságának előfeltétele a megfelelő szintű sósavtermelés, amely nagyon sok embernél nem kielégítő mértékű. Számukra az egészséges, jó emésztés kézenfekvő módja a rendszeres papayafogyasztás. A rosszul emésztett fehérje az emésztő-rendszerben hozzájárul ahhoz, hogy nyálkás fehérjeanyagok u.n. mucoproteinek (poliszacharid-fehérje kombinációk) a belek nyálkahártyáira rakódjanak le. Az elégtelen fehérjeemésztés már önmagában is alacsony energiaszintet, a szervezetben önmérgező és egyéb nem kívánatos folyamatokat eredményezhet és egy sor betegség, pl. székrekedés, köszvény, cukorbetegség, magas vérnyomást stb. hátterében állhat.

A papain enzim kiválóan alkalmas az élő szövetek és a bélfalak megtisztítására minden nem oda való anyagtól, túlzott mennyiségű nyálkáktól, vagy elhalt szövetekből. Ugyanakkor az élő szöveteket semmilyen módon nem károsítja és jelenléte az emésztőrendszerben elengedhetetlenül szükséges.

A papaya a papain mellett számos egyéb enzimet is tartalmaz, melyek elsősorban a szénhidrátok és a lipidek emésztését segítik elő.
Tartalmaz még renint, ami a tejfehérjék bontását végzi, valamint keményítő bontó pektázokat is.
Ezek az enzimek képesek behatolni a szövetekbe, ott segítenek feloldani az esetleges sérülések nyomait, a meszesedéseket és javítják az elmeszesedett artériák állapotát is.

A növény és gyümölcse az enzimeken kívül növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat is jelentős mennyiségben tartalmaz. A papaya gyümölcs éretlen – félig érett állapotban meglepő módon magasabb tápértékű, mint a teljesen beérett, bár ilyenkor ízesítésre szorul (só, citromlé, méz). A még zöld gyümölcs kalóriatartalma egyharmada, könnyen emészthető fehérjetartalma viszont kétszerese az érett gyümölcsének.

A papayafa levele a növény legértékesebb része.

A levél igen gazdag papainban, fehérjetartalma 15-szöröse az érett gyümölcsének.

A papaya fehérjében szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható. Ezek közül az arginin, melynek az ondótermelésben és a vér tisztaságának fenntartásában van szerepe, talán a legérdekesebb.

Előfordul még pl. a tojásban, az élesztőben. Az arginin tartalmú ételeket a nemi szervek megfelelő működése miatt érdemes fogyasztani. Dr. Ray W. kutatási eredményei bizonyítják, hogy ha papaint juttatunk a szervezetünkbe a fehérjék lebontására, ennek olyan egyedülálló hatása van, hogy képes az elfogyasztott különféle fehérjékből a belekben a legtöbb arginint felszabadítani, sőt a fehérjék bizonyos részét argininná alakítani. Az arginin befolyásolja az emberi növekedési hormon termelését is. Ezt a hormont a hipofízis állítja elő és közvetlenül felelős a DNS és az RNS válaszreakciókért, a májban, az izmokban, a porcokban és a zsírszövetekben folyó szintézisért. A növekedési hormon magasabb szintje növeli az izomtónust és csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást.

 

A PAPAYA HÚSEVŐK SZÁMÁRA NÉLKÜLÖZHETETLEN!

 

Az utóbbi években a papaya úgy is betört a köztudatba, mint a rákos betegek egyik természetes gyógyszere.

Mellékhatások kizárólag csak a félig érett friss papaya túladagolásánál léphetnek fel. Állapotos nők feltétlenül kerüljék az éretlen papaya gyümölcs fogyasztását, mivel az spontán vetélést idézhet elő. Gyomor- és bélfekély, valamint tüdő-tágulás esetén szintén nem javasolt a túlzott friss papaya fogyasztás annak esetleges káros mellékhatásai miatt.

 

A papaya gyógyhatásai

Részletes útmutatások találhatók Harald W. Tietze: Papaya, a gyógyító fa című könyvében.

Divertikulózis, égési sérülések, elefántiázis, elhízás, emésztési problémák, epilepszia, érrendszeri problémák, fájdalmak, fekélyek, felfúvódás, fogágy betegségek, fogyókúra, gombásodás, gyomorégés, gyomorhurut, hasmenés, hasnyálmirigy problémák, hörghurut, immunrendszer erősítés, influenza, izületi gyulladás, köhögés - krónikus, köszvény, kövek, krupp, láz, májmegnagyobbodás, mandulaproblémák, méhdaganat, menzesz – rendszertelen, nyálkásodás, nyiroködémák, oliguria – vizelet csökkenés, pigment foltok, májfoltok, pattanások, pikkelysömör, porckorongsérv (az Egyesült Államokban az egészségügyi hatóság jóváhagyta a papain injekció alkalmazását azoknál a betegeknél, akiknek állapota a szokásos orvosi beavatkozások nyomán nem javul), rák, reuma, rovarcsípés, sárgaság, székrekedés, szemölcsök (a friss latex hatására néhány nap alatt a szemölcs eltűnik), szénanátha, szexuális aktivitás, szívgyengeség, szívidegesség, torokfájás, tüdőbaj, tyúkszem, vércukorszint alacsony, vérnyomás magas, vértisztítás, viszketegség, vizelet besűrűsödése.