A koriander jellegzetes ételizesitőként használt mindenütt Spanyolországtól Mexikóig, a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig.
A friss leveleket gyakran az ételek tetejére szórják, a gyökerét használják Thaiföldön arra, hogy határozottan erős ízt adjon a helyi ételeknek. A koriander az egyik fő összetevője a mexikói salsának is. A koriander, más néven cilantro, külön aromával rendelkezik a benne lévő koncentrált illóolajok miatt. Ez a magával ragadó illat lehetett az ösztönző erő a világ minden táján arra, hogy az emberek ételizesitésre használják azt. A mai orvostudomány csak most kezdi felfedezni a koriander egészségre gyakorolt hatásait. A koriander története Bár nehéz bizonyítani, hogy pontosan honnan ered ez a hatékony gyógynövény, szakértők szerint a Közel-Keletről vagy Dél-Európából származik, annak a ténynek köszönhetően, hogy ezek a régiók nagy mennyiségben tartalmaznak vadon termő növényeket. A régészek az ókori egyiptomi fáraó, a híres Tutanhamon sirjában is megtalálták maradványait. A koriandert az ókori Görögországban is ismerték, a levelét élelmisznek használták, robusztus illóolaját pedig parfümként. Majd a rómaiak a hóditások idején bevezették a modern kori Nagy Britannia területére, ahol a romlott hús szagának álcázására használták. Európából a brit gyarmatositók vitték Amerikába az 1670-es években. Európából Angliába, onnan Amerikába kerülve tehát az ókortól napjainkig ismert növényről van szó. Mi tehát az ami miatt a kutatók manapság felfigyeltek rá?

A koriander egészségre gyakorolt hatásai

Ez a növény nem csak egy gyakran használt füszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is.

A koriandert régóta eredményesen használják nehézfémek és egyéb mérgező anyagok eltávolítására a szervezetből.

A koriander kémiai vegyületei valóban kötődnek a nehézfémekhez, kilazítva őket a szövetekből, vérből és a szervekből. A növényben található kémiai vegyületekkel együtt a méreganyagok távoznak a szervezetből. Nagy mennyiségű szakirodalom sugallja azt, hogy a koriander a természet egyik legjobb kelátképző anyaga, különösen azoknak akik fokozott szintű higany mérgezésnek vannak kitéve mindennapjaik során. A higanymérgezésnek való kitettség gyakori probléma, a higanyos fogtömések vagy a ragadozó halak túlzott fogyasztása okozhatja. Sokan, akik higanymérgezésben szenvednek vallják, hogy a mérgezés hatásait csökkenteni lehet nagy mennyiségű, rendszeres és hosszabb időn át tartó koriander fogyasztással.

Továbbá, a koriander olaj erős pozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Az olaj segíti az emésztő enzimek és savak termelődését és stimulálja a belek perisztaltikáját.

A koriander szervezetre gyakorolt hatásai:

Erőteljes gyulladásgátló hatás, amely főleg izületi gyulladás tüneteit orvosolja Antibakteriális, főleg a szalmonella fertőzéseket küszöböli ki Úgy működik, hogy emeli a HDL-koleszterin (jó koleszterin), és csökkenti az LDL-koleszterin (a rossz fajta koleszterin) szintjét. A gyomor gázosodását, puffadást megelőzi és az általános emésztést segíti. Megszünteti a húgyúti fertőzéseket Csökkenti a hányingert Megkönnyíti a menstruáció alatti hormonális ingadozásokat Kimutatták, hogy csökkenti a menstruációs görcsöket. Extra rostanyagbevitelt jelent az emésztőrendszernek A vas és magnézium jó forrása, igy hasznos a vérszegénység elleni küzdelemben. A hasmenést megállitja, különösen, ha mikrobiális vagy gombás fertőzések okozták azt Elősegíti az egészséges máj működését Csökkenti a kisebb duzzanatokat Erős antioxidáns hatású Fertőtlenít és segíti a szervezet méregtelenítését Serkenti a belső elválasztású mirigyek müködését Segíti az inzulin elválasztást, csökkenti a vércukorszintet Természetes antiszeptikus és gombaellenes szer a bőrbetegségek, mint a gombás fertőzések, ekcéma esetében Immun-fokozó tulajdonságokkal is rendelkezik Köptető Segít egyszerű kötőhártya-gyulladáskor, valamint szem-öregedés, a makuladegeneráció és más szembetegségek esetén James A. Duke, Ph.D., amerikai botanikus szerint a gyomor megnyugtatásához minden nap egy maroknyi levélből készitett tea fogyasztása ajánlott és elegendő. Természetes szerves vegyületek A cineol és a linolsav két fő olyan összetevő amely anti-reumatikus, ízületi-gyulladás csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a két összetevő is segít a duzzanatokat csökkenteni vizhajtó hatásuk miatt. A koriander e mellett olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat és aszkorbinsavat vagyis C-vitamint is tartalmaz. Ezek az összetevők hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet a vérben, valamint a vénák és artériák belső falán. Borneol és Linalool májtisztitó hatásúak és csökkentik a hasmenést is. A cineol, limonén, Alpha-pinén és béta-phelandrén antibakteriális hatásúak.  A Citronelol komponens egy jól ismert természetes fertőtlenítő, segít a rossz lehelet ellen, a száj-sebek gyógyítására és megelőzésére is használatos. Tartalmaz továbbá nagy mennyiségű A-vitamint és egy fontos ásványi anyagot, foszfort is. A legismertebb kémiai vegyület a korianderben a Dodecenal nevű anyag. Egy friss tanulmányban amelyet Isao Kubo, Ph.D vezetett a University of Berkeley-n, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a komponens a korianderben kétszer olyan hatásos, mint a gyakran használt antibiotikum a gentamicin. Ez ugyanaz az antibiotikum amit szalmonella fertőzések esetén adnak az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy a koriander az egyetlen természetes antibakteriális szer, ami hatékonyabb, mint a gentamicin.

Koriander termesztése:
Koriander, vagy Coriandrum sativum, az Apiaceae család tagja és évelő gyógynövény. Kémiai növényvédő szerek, műtrágyák nélkül, esővizzel öntözve megnő virágcserépben vagy a kertben is, napos, nedves helyen.


Mellékhatások és ellenjavallatok:
terhesség alatt használata ellenjavallott mert vetéléshez vezethet.

A megfoganás esélyeit csökkenti, kisbabát tervezőknek nem ajánlott!


Ha Ön terhes vagy szoptat, kérjük konzultáljon orvosával mielőtt koriandert fogyasztana bármilyen formában.


Olvass többet itt: http://naturahirek.com/a-koriander-egeszsegre-gyakorolt-hatasai/