Nőgyógyászati panaszok kezelése természetesen:

 • Napi 15 perc napfény (évszakonként, napszakonként másképp)
 • Mindennap egy marék friss zöld levél fogyasztása nyersen (mángold, sóska, petrezselyem) utána friss limonádé
 • Hormondiéta a hormonegyensúly megteremtése érdekében
 • Női Egészségtorna a kismedencei szervek egészsége érdekében
 • Vitaminterápia – a Mioma Organic Life 2.0 javaslata szerint
 • Ösztrogéndominancia kezelése, májműködés serkentése

A MIOMA ORGANIC LIFE 2.0 MEGVÁSÁRLÁSÁVAL JÁRÓ ELŐNYÖK (www.mioma.hu)

 • A kellemetlen nőgyógyászati vizsgálatokra járás gyakorisága csökkenhet.
  mioma-organic-life-2
 • A menstruációs ciklus rendeződhet.
 • A túl erős vérzés mennyisége csökkenhet.
 • A fájdalmak, a kellemetlen közérzet, az erős menstruációs vérzés miatt kiesett munkaórák száma csökken.
 • Háromszor annyi munkát tudsz elvégezni mint korábban.
 • Több közösségi programon, utazáson vehetsz részt, hiszen nem kell már mindig a mosdót keresni.
 • Türelmesebbé, kiegyensúlyozottabbá válsz.
 • Sokat javul az életminőséged.
 • Pénzt takarítasz meg.
 • Több időt tölthetsz a családdal.

 

Ha az itt leírt életmód tanácsokat betartod, a hormonális egyensúly helyreáll, a mióma tünetek, testi-lelki panaszok enyhülhetnek, akár meg is szűnhetnek.

.

A mióma pszichoszexuális háttere I.

Pszichoszexuális nézőpontból milyen problémát jelezhet a méhmióma?

A méh az anyaság, nőiesség, kreativitás/alkotás, termékenység szimbóluma.

mióma jóindulatú daganat üzenete: el nem engedett, betokozódott, feldolgozatlan fájdalmaink, érzéseink, traumáink megszilárdultak, olyannyira felgyülemlettek hogy ”kézzel foghatóvá” fizikaivá váltak.
A méhet, a nőiségünket ért trauma vagy sérelem esetében általában elsőre abúzusra (abúzus jelentése bántalmazás, szexuális visszaélés) gondolunk. De talán több minden fér bele ebbe a fogalomba, mint gondolnánk.

Manapság úgy bánunk a testünkkel és szexualitásunkkal mintha független lenne az érzelmi világunktól.
Mint ahogyan a betegségek esetében úgy a szexualitással kapcsolatban is érdemes rendszerben gondolnunk és abból kiindulnunk hogy testünk és lelkünk összeköttetésben van.

Traumák, méh- betegségek, mióma

A szex akármennyire is testi szinten valósul meg sokkal többről szól, két lélek találkozásáról.

Amennyiben ezt a találkozást automatizmusként kezeljük és legyintünk egy aktusra mivel ”ez csak szex” bele sem gondolunk mennyire védtelenné tehetjük lelkünket és testünket is a sérülésekkel szemben.

Trauma lehet az is ha azért szexelünk mert kell, mert elvárás.
Kipróbáljuk az egyéjszakás kalandot mert valaki másnak működött, de közben igazából szeretetre és nem szexre vágyunk.

Trauma lehet egy abortusz, egy olyan szexuális aktus is, amelyre azért mondtunk igent, nehogy elveszítsük párunkat. Fel nem dolgozott kapcsolat, felgyülemlett agresszió, düh, harag, bármilyen ”méhtrauma” sérelem, a szexualitáshoz tapadó negatív megélés vagy hitrendszer hagyhat egyfajta nyomot a testünkben is, akár mióma formájában.

A mióma hátterében állhat tehát egy el nem engedett negatív energiacsomag, de számos más lelki tényező is feltételezhető a mióma kialakulása mögött.
A teherbeesés nehézsége vagy a terhességgel, gyermekáldással, anyasággal kapcsolatos feldolgozatlan konfliktusok. Meg nem élt, ki nem bontakoztatott kreativitás, vagy a nőiség megélésének nehézségei.
Lehetséges hogy akár anyáinktól öröklött tudattalan minták, traumák állnak a háttérben.

Biztosat azért nem mondanék, mert hiszek abban, hogy minden probléma, betegség lelki oka egyén specifikus. Lehet általánosítani, behatárolni a témakört, amelyet érinthet, de igazából az egyéni élettörténet megismerése adja meg a választ arra, hogy mit szimbolizál a betegség.

A mióma pszichoszexuális háttere II.

mioma.hu
" Hogyan lehetséges, hogy egyes nőknél a 4 cm-es mióma mérete évekig nem változik, mások pedig 2 hónap alatt 7 cm nagyságú miómát “növesztenek?"

Orvosi szempontból nem tudok nyilatkozni így abból indulok ki hogy a miómát szimbólumként, jelzésként kezeljük mellyel a test üzen a tudatunknak hogy végre vegye fel a kapcsolatot a lélekkel.

Amennyiben ezt a logikát követjük és a betegség lelki hátterét vizsgáljuk úgy gondolom hogy a mióma nagysága, növekedése a probléma nehézségével, a stresszhelyzet alakulásával, redukálódásával vagy fokozódásával állhat összefüggésben.

Mikor tartósan beleragadunk egy érzelmi és gondolati gödörben, egy frusztrációt, boldogtalanságot, elégedetlenséget okozó élethelyzetben, a lélek feszültsége a testre is hatással van. Ahogyan érzelmi világunkat úgy testünket is megviseli a tartós emocionális mentális stressz s leghamarabb az a szerv betegszik meg amely a leggyengébb láncszem, s leginkább ”prezentálja” a problémát.

Minél inkább kitesszük magunkat ennek a stresszhelyzetnek, annál erősebb reakciót ad a lélek és a test is. Minél mélyebb gödörbe kerültünk, annál nagyobb a figyelmeztetés: ideje változtatni!

Amennyiben testi tüneteinket képesek vagyunk tanítóinként kezelni, segítségünkre lehetnek a probléma megoldásában is.

A mióma pszichoszexuális háttere III.

Természetesen okozhatják, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fizikai szinten is megjelenjen egy probléma. Például a gyakori gombás fertőzés lelki okai között a partnerrel, vagy az aktussal szembeni hárítást felételezhetjük. A mióma üzenete: feldolgozatlan fájdalmaink, érzéseink megszilárdultak, olyannyira felgyülemlettek, hogy ”kézzel foghatóvá” fizikaivá váltak.
A betegség egyfajta védelem, ugyanakkor a kontroll eszköze is lehet. Testünk sokszor úgy működik, mint egy vászon, amelyre a lélek fest üzenetet számunkra.

 

– Milyen házi módszerekkel segíthetünk a mióma kialakulásában szerepet játszó pszichés gátlások oldásában?

Az életmódváltás mindenképpen javasolt, amely nemcsak az étrendre vagy testmozgásra értendő. Az Aviva torna, Női Egészség Torna, jóga, Hormondiéta például testi és lelki szinten is hat. A mindennapokban érdemes tudatos minőségi időt tervezni önmagunkkal, rutinná tenni a meditációt, relaxációt. Számos videó érhető el akár az interneten ilyen tartalommal.
Érdemes lehet nemcsak testi, de lelki tisztítókúrát is végezni. Listába szedni azokat a tevékenységeket, szokásokat, beidegződéseket, amelyek a mióma megjelenéséhez vezethettek, s ezektől ajánlott rituálisan, egyenként megszabadulni vagy átalakítani őket úgy, hogy minket szolgáljanak. A pozitív pszichológiával, önismeretfejlesztéssel kapcsolatos önsegítő könyvek olvasása is hatásos lehet. Igazából minden jó amely a boldogságunkat szolgálja és jótékony hatással bír a lélekre.

– Méhmióma és premenopauza pszichológiai szempontból van összefüggés a kettő között?

A mióma megjelenése gyakori a premenopauza idején. A menopauzát megelőző időszak egy nagy horderejű testi és lelki változás előszobája. Hogy mennyire katalizátora ez a periódus a mióma kialakulásának, függhet attól, hogy hogyan éli meg az adott személy a rá váró változásokat. Mit látott otthon, milyen képe van a változó női testről, az évek múlásáról? Megváltozhatnak az addig stabil szerepek, új kihívások elé néz egy nő. Ez a periódus azzal szembesíthet hogy halad, változik az élet, így számadásra is késztethet. Akár addig feldolgozatlan, eltemetett kérdéseket, élményeket is felszínre hozhat. Konfrontálódhatunk azzal, hogy mi történt eddig, mit éltünk meg nőként, és milyen a jövőképünk. Attól függően, milyen csomagokat cipelünk, milyen batyukat nem tudtunk elengedni, milyen hiányokat érzékelünk az életünkben, milyen félelmeket dédelgetünk, a lelki átalakulás mellett testi szinten is jelentkezhet (el)változás.

– 40-50 év közötti változó kor előtt álló nők belső világa hogyan változik? Hogyan látja ezt a szakember?

A lelki változást nehéz általánosítani. Ez a periódus körülbelül az élet közepébe esik. A menopauza lehet egy fájdalmas búcsú a nőiségtől, vagy egy életszakasz kezdete, egy új én megszületése, a nőiség újrafelfedezése is. Az eddig megélt aspektusok: a lány, a fiatal nő immáron megértek, s előtérbe kerül az érett nő, aki rendelkezik tapasztalattal, bölcsességgel, tudással. Évei számával egy nő teljesebbé, gazdagabbá válhat. A felbukkanó ráncokat kezelhetjük átokként, vagy az élet áldásaként is.
Sajnos a változókorhoz az öregedést kapcsoljuk, így a premenopauza mintha az öregség előszobája lenne.

Ebben az életszakaszban érdemes azt a célt kitűzni, hogy felfedezzük az érettség misztikumát, meglássuk a változásban a lehetőségeket, a megélt években az átadható, továbbadható tapasztalatokat és a magabiztosabb előrehaladás ígéretét.

 

Gazdóf Réka szexuálpszichológus elérhetőségei

pszichologusgazdofr@gmail.com
06 70 520 8482
Gazdóf Réka pszichológus, szexuálpszichológus Facebook oldala