EZÜSTRŐL

Az ezüstevőeszközök és víztároló edények az ezüst hatásos csíraölő képessége miatt készültek ezüstből az egyiptomiaknál, a föníciaiknál, a görögöknél, a rómaiaknál egyaránt. Italaik az ezüst edényekben jóval hosszabb ideig frissek maradtak.

Nagy Sándorról említik, hogy a hadjáratai során ökrös szekéren ezüsttartókban szállíttatta a vizet. Az 1800-as évek Amerikájában is általánosan gyakorlat volt, hogy ezüst pénzérmét tettek a vízbe vagy a tejbe, hogy az tovább friss maradjon, ami a rómaiaktól származó tartósító eljárás.

‘Born with a silver spoon in your mouth’ – angol szólás, vagyis, hogy valaki ezüstkanállal a szájában született, arra utal, hogy a gazdagok a középkorban ezüstkanalat szopogattattak a gyerekükkel, hogy a betegségeket elkerülje.

Paracelsus (1493-1541) német-svájci orvos is ír az ezüst gyógyító tulajdonságairól.

Dr. Carl Credé (1819-1892) francia sebész volt az első, aki ezüstnitrátot ajánlott az újszülöttek szemfertőzésének csökkentésére és az elsők között volt, aki ezüstnitrátot használt sebfertőzések megelőzésére.

Karl Wilhelm von Nägeli (1817–1891) az ezüstionok mikrobaellenes tulajdonságait állapította meg, és megfogalmazta az oligodinamikus jellegét.

William S. Halstead, M.D. (1852-1922) híres amerikai sebész, a John Hopkins Medical School első fősebésze propagálta az ezüstfólia felhasználását a sebkötözésben a sebfertőzés megakadályozására.

A Science Digest 1978/3-as számában közzétett kutatási eredmények szerint az ezüstkolloid kb. 650-féle kórokozó elpusztítására képes. Számtalan bakteriális fertőzéses probléma, gyulladás esetén javasolható a használata – legyen az akár a test belsejében vagy a bőrön. A vastagbélben lévő hasznos baktériumokat nem károsítja, mert elsősorban a vékonybélben szívódik fel.

Népi gyógyászat: állítólag Szudánban ma is élő hagyomány, hogy sérülés vagy láz esetén ezüstgyűrűt vagy ezüstláncot viselnek.

A 20. század első felében sok kutatást végeztek az ezüst antibiotikus hatásával kapcsolatban, és az orvosok maguk állítottak elő ezüstkészítményeket, melyek azonban nem voltak stabilak és eltarthatóak, majd átvették az uralmat a kényelmes antibiotikumok.

Argiria

A hagyományos orvoslás sok éven keresztül hígított ezüst-nitrátot csöppentett az újszülöttek szemébe az antibakteriális hatása miatt. Az ezüst-nitrátot azonban nem tanácsos nagyobb adagban vagy hosszabb ideig felhasználni. Erre példa az az amerikai nő, Rosemary Jacobs, aki az 1950-es években, 11 éves korában kezdett orvosi előírásra ezüst-nitrát orrcseppet használni folyamatosan másnaponta, majd négy év múlva argiria alakult ki nála, vagyis a bőr permanens kékesszürkés elszíneződése. Az általa használt ezüst nitrát ppm értéke kb. 10.000 ppm volt, emiatt okozott argiriát. (Más adatok szerint ennél jóval magasabb )

Egyrészt az ezüstkolloid és az ezüstnitrát két különböző anyag, másrészt az átlagos ppm az ezüstkolloidokban kb 20 ppm, vagyis egymillió vízmolekulában 20 db ezüst nanoméretű nem oldódó kolloid részecske található.

A hírek szerint még két közismert argiria eset fordult elő, szintén Amerikában. Egy férfi, Papa Smurfnek nevezett Paul Karason, aki saját maga, lehet, hogy nem megfelelő sóoldattal házilag állította elő az ezüstkolloidot, és éveken keresztül napi négy decit vagy többet fogyasztott belőle – bekékült a bőre. Miután a Today Show-ban fellépett, a műsor kérésére Mount Sinaiban egészségügyi kivizsgáláson vett részt, ahol a vizsgálatok szerint teljesen egészségesnek bizonyult.

A harmadik közismert argiria eset: Stan Jones, Montana állambeli amerikai politikus nem megfelelő módon, gazdag sótartalmú kútvízből, só hozzáadásával, túl hosszú előállítási idővel, házilag készített ezüstkolloidot fogyasztott, mert attól félt, hogy 2000-től az Y2K probléma miatt nem lesznek hozzáférhetőek az antibiotikumok.

De a megfelelően előállított, kis adagban és nem folyamatosan szedett ezüstkolloid nem okoz problémát.

Mit pusztít el az ezüst?

Az ezüst egyaránt elpusztítja a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat is.
A világ egyik legnagyobb gyógyszergyára, a Biersdorf kutatása szerint (2003 április) az ezüst hatása abban áll, hogy hatástalanítja azokat az enzimeket, amelyek ezen organizmusok oxigénanyagcseréjéhez kellenek.

Az interneten fellelhető információk arra utalnak, hogy az ezüst-kolloid oldatot sokféle hatásterületen használják: hepatitis C, az emésztőrendszer betegségei a gyomortól a vastagbélig, Chron-betegség, a vese, a máj, a húgyhólyag, Lyme-kór, tüdőgyulladás, candida, szem-fül-száj és torokgyulladás, herpesz, gyomorfekély, külsőleg pattanásra, sebekre, ekcémára, viszkető kiütésekre, csípésekre, szemölcsökre, bőrgyulladásokra is alkalmazzák. Maláriát is kezeltek vele.

Az ezüst-kolloidot belsőleg és külsőleg is alkalmazzák. Amerikában hagyománya van, hogy a kórházakban az égési sérülteket ezüstkolloiddal kezelik baktériumölő és a regenerálódást elősegítő hatása miatt.

Egyes leírások beszámolnak arról, hogy az ezüst-kolloid hatásos a “szuperbaci”, az MRSA (Methicilinnek ellenálló Staphylococcus aureus baktérium) és mutánsai ellen is (húsevő baktérium).
Az MRSA egy rövidítés, jelentése methicillin/oxacillin (penicillinszármazékok) rezisztens Staphylococcus aureus. Az MRSA abban különbözik a többi Staphylococcus aureus-tól, hogy egy különleges fehérje termelése által, mely a penicillint megköti, semlegesíti, sokkal ellenállóbb az antibiotikumokkal, s nemcsak a penicilinnel, hanem a ß-laktámokkal, és sokszor a makrolidekkel, tetracyclinnel, aminoglycosidokkal szemben is, miáltal kevesebb gyógyszerrel gyógyítható, mint a faj többi tagja.

A University of Texas, Austin és a Mexico University, Nuevo Leon közös kutatása szeint, melyet a Journal of Nanotechnology-ban publikáltak, ezüst nanorészecskék, ahogy a HIV-1 vírushoz tapadtak, megakadályozták, hogy a vírus a gazdasejtekhez kötődjön, de hangsúlyozva, hogy még további kutatások szükségesek hosszútávú hatásvizsgálatokkal.

Curad, Silvalon, Elastoplast – márkanevek, melyek mind ezüstöt tartalmazó mikrobaellenes kötszereket takarnak.

Az ezüst-kolloidot a magyar gyógyszertárak is árulták még az 1980-as években. is.

Ha ennyi kórokozóra hatásos, akkor logikus, hogy betegségcsoportokra hat!

Pozitív HPV-vel fertőzött betegeket kezelték vele, és citológia vizsgálatok bizonyították az ezüstkolloid hatásosságát. Eliminálódott a HPV a beteg szervezetéből, azaz kimutathatatlanná vált az ezüstkolloid használata után. Van egy nagyon súlyos másik, nagyon súlyos, kellemetlen nőgyógyászati betegség, a krónikus kismedence gyulladás. Ez sokszor az endimetriózis talaján alakul ki, a meddőségek jelentős részét is ez okozza. Ez sajnos nagyon nagy dózisú antibiotikumokkal, nagyon hosszú időintervallumú kezelés után sem járt eredménnyel. Ekkor kezdte el az ezüstkolloidos kezelést, ami eredményesnek bizonyultráadásul mellékhatások nélkül.

Szájon át (belsőleg) és külsőleg is egyaránt alkalmazható, hosszútávon is!

A krónikus gyulladások szanálásában, azaz teljes eltűntetésében is jelentős szerepe van. A nőgyógyászati problémákon kívül alkalmazható allergiák esetében, égésterápiáknál, illetve van egy különlegesen kellemetlen betegség, a Lyme-kór, amiben fantasztikus eredményeket értek el az ezüstkolloiddal. A Lyme-kór nagyon nehezen megfogható és kezelhető betegség, speciális szakember segítségével, és csak jó esetben is stagnáltatni lehet a betegséget. Az ezüstkolloid hatására frenetikus eredményekről számoltak be az orvosok és a betegek. Hepatitis C esetén például, ez áll a különböző májzsugorodások hátterében is, az ezüstkolloid a vírusra való hatásossága miatt tudja regenerálni a májat is, és hatásos a hepatitis C esetében is.”

Dr. Juhász György szülész nőgyógyász főigazgató főorvos

Az ezüstkolloid már a szájnyálkahártyáról is felszívódik, ezért az alkalmazását általában úgy javasoljuk, hogy napi kétszer egy teáskanállal, és 3-4 percig a nyelv alatt kell tartani. A nyelv alatti laza szájnyálkahártyáról felszívódik az ezüstkolloidnak a 90%-a, és csak 10%-a kerül a bélcsatornába. Miért fontos ez? Ez azért fontos, mert az ezüstkolloid ily módon nem befolyásolja – ellentétben az antibiotikumokkal – a bélflórának az épségét.

A szervezet minden szövetébe eljut az ezüstkolloid, nincs tehát olyan szövet, ahová ne jutna el. A véragygáton is nagyon könnyen keresztüljut, ellentétben nagyon sok antibiotikummal.

Az ezüstkolloidnak a hatásmechanizmusa ma már jól ismert, bénítja a sejtlégzést, elsősorban azt a biokémiai folyamatot, amelyet Magyarország legnagyobb tudósáról, Szentgyörgyi Albertről neveztek el részben, mert Krebs-Szentgyörgyi ciklusnak neveznek.

Ugyanakkor az ezüstkolloid a szervezet saját sejtjeit nem támadja meg, tehát óriási a szelektivitása és a terápiás szélessége. A terápiás szélesség lényegében nem más, mint a terápiás és a toxikus dózis közötti különbség.

Az ezüst felhasználása ipari termékekben

Az ezüst napjainkban reneszánszát éli, újabb és újabb termékek kerülnek piacra az ezüst fertőtlenítő tulajdonságára alapozva:

különféle ruházati termékek, például ezüstszállal átszőtt zokni: a gombák és baktériumok elszaporodásának gátlására, fehérneműk anyagában, ezüst tartalmú fertőtlenítő hatású tisztítószerek. Felhasználják sebkötöző anyagokban, katéterekben, víztisztítókban, hűtőszekrényben, porszívóban, mosógépben.
Egyéb példák: billentyűzetek, pultok, antibakteriális ablaküveg, klímaberendezések szűrői, párásítóbetét.
Az ezüstkolloidot használják a lakókörnyezet és a növények antibakteriális védelmében, sprayként, és ivóvíz fertőtlenítésére is.

Fazekasok a békéért

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente több mint kétmillióan halnak meg a nem tiszta, kórokozókkal fertőzött ivóvíz miatt a világon. A fejlődő világban ez a vezető halálok. Az áldozatok többsége gyerek.

A Potters for Peace (Fazekasok a békéért) szervezet ezüstkolloiddal impregnált kerámiafiltereket használnak az általuk kifejlesztett kerámia víztisztítóban. A kormányzattól független USA szervezet Közép-Amerikában tevékenykedik. A víztisztítójuk egy kerek víztartó, amiben ezüskolloiddal kezelt agyagszűrő van. A szűrőt havonta kell tisztítani és évente cserélni.

A NASA is ezüstöt tartalmazó víztisztító rendszert fejlesztett ki űrhajóin való használatra. Ezt a technológiát számos cég átvette.

A Hong Kong-i metró

A Hong Kong-i metróban ezüstkolloid fertőtlenítő spray-vel védekeznek az influenzavírus ellen. nanoezüst és titánium-dioxid fedőréteget (NSTDC) fújnak a felületek nagy részére. A Hong Kong-i vonalakon naponta két és fél millió ingázó közlekedik és fontos fertőtleníteni a közösen megérintett felületeket: a mozgólépcsők fogódzóját, a jegykiadók gomjait, az összes kapaszkodót.

Nanoezüst tartalmú fertőtlenítő padló innovációs nagydíjat kapott !!!

Innovációs nagydíjjal jutalmazta a szakma Chicagóban a Graboplast újfajta speciális padlóját, amely fertőtlenítő hatásával egyedülálló módon pusztítja a kórházakban az ott előforduló baktériumokat.

(Egészség: A “baktérium-ölő” padló innovációs nagydíjat kapott – HVG.hu)

 

 


Nanoezüst a szennyvíziszapban


A linkre kattintva, egy olyan cikket olvashatunk, ami a szennyvíziszappal  a termőföldekre juttatott nanoezüst részecskék hatását vizsgálja. A cikkből azonban nem derül ki, hogy a vizsgált szennyvíziszap milyen koncentrációban tartalmazott nanoezüstöt, és az sem egyértelmű (csak sejthető), hogy a kontroll területen ugyanolyan összetételű, de nanoezüsttől mentes szennyvíziszapot használtak fel. A kísérleti parcellák gyomnövénnyel voltak betelepítve. A kísérleti parcellákon a vizsgált növény zöldtömege 32%-kal alacsonyabb volt a kontroll területekhez képest. A csökkenést feltételezések szerint a talaj mikrobiális közösségének sérülése okozta. Köztudott, hogy a talajban élő mikroorganizmusok fontos szerepet játszanak a magasabbrendű növényzet tápanyagfelvételében. A nanoezüst kimutatott hatása tehát indirekt, nem a növényzetre gyakorolt negatív hatást a nanoezüst.

Hazánkban a szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználása szigorúan szabályozott, csak a toxikus anyagoktól mentes szennyvíziszap juttatható ki a mezőgazdasági területekre.

 

ECOS készülék rendelés:

KOVÁCS RENÁTA

70/284-0139, 70/588-3333.