Az intelligencia 9 típusa: Te melyikkel rendelkezel

 

Mindannyian hallottuk már az "intelligencia" kifejezést, de kevés ember tudja, hogy többféle intelligencia létezik, amelyek leírják a különböző személyiségeket, és hogy az agyunk milyen módon működik.

Howard Gardner, a Harvard Egyetem pszichológusa hozta létre a többszörös intelligencia elméletét, amely kifejti azt a kilenc módot, ahogy az intelligenciánkat különböző célokra tudjuk használni. Bár az elméleten azóta igazítottak és módosítottak, amely további intelligencia típusokat is tartalmaz, de még mindig alapként szolgál az intelligencia elmélet számára. Ezek közül vajon melyik igaz Rád?


1. A nyelvi intelligencia

Ahogy a cím is magától értetődően sugallja, ez a fajta intelligencia a verbális készségeket, és az információt közlő szavak hangjainak, jelentésének és ritmusának feldolgozási módját jelenti. A nyelvi intelligenciával rendelkező egyének egyik fő vonása az összetett eszmék és gondolatok jól fejlett nyelvvel történő kifejezése. Ez a fajta intelligencia többnyire írók, költők vagy szónokok körében ismert.

2. Logikai-matematikai intelligencia

Logikai-matematikai intelligenciáról akkor beszélünk, amikor az egyén képes analitikusan gondolkodni annak érdekében, hogy felismerjen bizonyos mintákat, függetlenül attól, hogy azok logikaiak vagy numerikusak. A feltételezések figyelembe vétele, a számító matematikai műveletek elvégzése a főbb vonásai annak, ha valaki logikai-matematikai elmével rendelkezik. Azok az emberek, akik ezzel a fajta intelligenciával rendelkeznek, szeretik elemezni a helyzeteket az érvelés és a minták tekintetében, amely erőteljesen a logikán alapul. Ez a fajta intelligencia jól ismert a tudósok, matematikusok és nyomozók körében.
3. Térbeli intelligencia

Ha képekben és látványban gondolkozol, akkor több mint valószínű, hogy térbeli intelligenciával rendelkezel. Az egyértelmű és pontos vizualizáció a fő jellemvonása az ezzel az intelligenciával rendelkező személynek a mentális képalkotás, kép manipuláció és az aktív képzelet mellett. Művészek, festők és építészek hajlamosak az ilyen típusú intelligenciára.

4. Testi-kinesztetikus intelligencia

Ez a fajta intelligencia arról szól, amikor képes valaki a testét hatékonyan és ügyesen irányítani a különböző fizikai képességeit használva. Ezen intelligencia esetében hatalmas jelentősége van az időzítésnek és a szem-kéz koordinációnak. Többnyire Sportolók, orvosok és mesterek körében beszélhetünk erről a fajta intelligenciáról.

5. Zenei intelligencia

A zene és ritmus létrehozásának, fenntartásának és értékelésének egyfajta képességét nevezzük zenei intelligenciának. Ez a fajta intelligencia gyakran jár együtt érzelmekkel, és mind a két dolog nagyon szorosan kapcsolódik a matematikailag intelligens emberekhez, akik néhány hasonló kognitív vonáson osztoznak, mint a zenei intelligenciával rendelkező egyének.

6. Interperszonális intelligencia

Az interperszonális intelligencia empátiaként is leírható, mivel mind a kettő nagyon hasonló. Az ilyen típusú intelligenciával rendelkező emberek képesek felismerni és azonosítani mások érzelmeit, vágyait és motivációit. Az interperszonális intelligenciával rendelkezők egyik fő vonása más emberek megértése, amit sokféle típusú munka során figyelhetünk meg, mint például a gondozó és szociális munkások, színészek, politikusok és tanárok esetében.

7. Intraperszonális intelligencia

Az intraperszonális intelligencia hasonló az interperszonálishoz, csakhogy ez a típus önmaga érzelmeinek észlelésével és megértésével foglalkozik másoké helyett. Ha összhangban érzed magad a saját gondolataiddal és jól megérted önmagad, valamint elsődleges számodra, hogy belsőleg motivált legyél, a legfontosabb jelei ennek a fajta intelligenciának. Pszichológusok, írók és filozófusok tartoznak az ezen intelligenciával rendelkezők csoportjába.


8. Természeti intelligencia

Ez a fajta intelligencia talán a legritkább, és az ilyen típusú intelligencia értékeli, és határozza meg mindazt, ami a természetből ered. Függetlenül attól, hogy egy bizonyos fajta növényről, vagy egy kis erdei állatról van szó, ez a fajta intelligencia nagy részét képezi evolúciós történelmünknek, és az olyan emberek, mint a kertészek, séfek, vagy vadászok, akik gyakran rendelkeznek ezzel a fajta intelligenciával.

9. Egzisztenciális intelligencia

Ilyen intelligenciával elsősorban a filozófusok és mély gondolkodók rendelkeznek. Azoknál figyelhető meg az egzisztenciális intelligencia, akik megkérdőjelezik a világot, létezésünket és benne mindent, különösen az emberi fajjal kapcsolatos dolgokat.

Bár néhány ezen fajta intelligenciák közül más néven forog a köztudatban, és talán már hallottál róluk másoktól (az érzelmi intelligencia egy hasonló, de más típusú példa), ezek az alapvető intelligencia típusok azok, melyek megtalálhatók a különböző emberekben. Melyik illik Rád a leginkább? A barátaid és családtagjaid közül ki illik bele a fenti kategóriákba?http://indavideo.hu/video/Bagdy_Emoke_A_gyermeki_intelligencia_fejlesztese

Könyvajánló

A többszörös intelligencia

Kristen Nicholson-Nelson

A többszörös intelligencia című könyv a Szabad Iskolákért Alapítvány "SZIA könyvek" című sorozatának második kötete.
Ez a sorozat elsősorban azoknak a pedagógusoknak és más szakembereknek nyújt gyakorlati segítséget, akik alkotó légkörben változatos módszereket alkalmaznak vagy szeretnének alkalmazni. Jelen kötet szorosan kapcsolódik Spencer Kagan: Kooperatív tanulás (Budapest, Önkonet Kft., 2001.), valamint Diane Heacox: Differenciálás a tanításban, tanulásban („SZIA könyvek", Budapest, Szabad Iskolákért Alapítvány, 2006.) című munkáihoz.(Czike Bernadett sorozatszerkesztő) A többszörös intelligencia névvel leírt megközelítés az oktatásban az emberek közötti különbségekre épül, valamint arra a sok különböző útra, módra, ahogyan megérinthetjük és taníthatjuk őket. Kristen Nicholson-Nelson ebben a tanároknak szánt, többszörös intelligenciáról szóló könyvében ennek a megközelítésnek az alapelveit mutatja be. Mindezt ötletekben, gondolatokban és technikákban gazdag, olvasóbarát formában. - (Howard Gardner a Harvard Egyetem pedagógiaprofesszora, a Zero Projekl társigazgatója, a Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences című könyv szerzője) A többszörös intelligencia címő könyvben egy tanító osztja meg az olvasóval gyakorlatát, amelyben dr. Howard Gardner többszörösintelligencia-elméletét építi be a mindennapi tanításába. Kristen Nicholson-Nelson megmutatja, hogyan használjuk ezt a megközelítést tanítási módszereink gazdagítására függetlenül attól, hogy mit tanítunk. Lépésről lépésre végigvezet bennünket az óratervek elkészítésének folyamatán, mely óratervek képesek megérinteni a különböző intelligenciaterületeken ügyes diákokat - akik lehetnek intelligensek szavakkal, képekkel, emberekkel, a testükkel, önmagukkal és a számokkal. A könyvben találhatunk tanároknak és diákoknak szóló fénymásolható oldalakat, óravezetési tanácsokat, ötleteket a többszörös intelligenciára épülő projektek értékeléséhez, valamint olvashatunk tanulási központokról, műhelyekről és még sok egyébről.

Forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2015/11/az-intelligencia-9-tipusa-te-melyikkel.html