Egyes növények nem csak kellemes aromájúak, hanem kisebb nagyobb betegségek gyógyítására is alkalmasak, sőt esetenként szépségápolásra is.

 

És vajon hol tartunk ma?

Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszer gazdagsággal?

Dr. Buga László orvos mondta: " ahog a történelmi fűszerek között csatangolok,  az az érzésem, hogy a híres magyar konyha sokféle íze napjainkban kissé elszegényedett, megkoppott; mintha a szakácsok és háziasszonyok megfeledkeztek volna róluk.
Nagyanyáink a fűszerek nagy részét nem csak ismerték, hanem kertjükben termesztették is."

A fűszer választék ma is óriási, csak éppen nem tudunk róla.

Az élelmiszeripar ma már bőven ellát minket a fűszerek és fűszerkeverékek sokaságával. A legkülönlegesebb indiai fűszerek sem elérhetetlenek, melyek akár úgyszólván borsos árú delikátok is lehetnek, mint a sáfrány, vagy a kardamom. A fűszerek, ha szárított formában kerülnek konyhánkba, jól zárható dobozban, száraz, sötét helyen tartandók, hiszen hamar elillanhat ízük és aroma anyaguk.
Ha lehetőségünk van, tartsunk élő fűszernövényt, hiszen csak a friss fűszer felhasználása teljes értékű.
A friss fűszernövények a hőkezelés során igen gyorsan elveszítik illóolajaikat, így ezeket csak közvetlenül a hőkezelés befejezte előtt, vagy tálalásnál használjuk, hosszabb hőkezelésnél használjuk a zöldfűszerek szárított változatait.A fűszerek használatának célja az alapanyagok ízének kiemelése, kiegészítése, összhangba hozatala. A fűszerezés történhet a hőkezelés előtt (lásd. pácolás), a hőkezelés során (igen intenzív hatást érhetünk el), illetve tálaláskor.
A megfelelő fűszerek megválasztása leginkább a felhasznált alapanyagoktól, azon túl a kívánt ízhatástól, a hőkezelés intenzitásától, illetve időtartamától is függ, ezért receptjeinkben a fűszerezés ismertetésére különös hangsúlyt fektetünk!

 

Ladocsi Teréz:Fűszer kalauz

A könyv célja, hogy megismertesse a kiváló,  de rég elfelejtett fűszerféléket és a fűszerezés tudományát.
Megismerkedhetünk külömböző pácokkal, mártásokkal, ízesítőkkel, fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészítésével, használatával és tanácsokat kapunk fűszeres italok keverésére is.

A könyv tájékoztat a növények kerti  termesztésztéséről, tartósításáról is.