Gyógyvizek alkalmazási lehetőségei

A különböző gyógyvíz fajtákat hőmérsékletük alapján, 30 °C alatt hideg, az ezt meghaladókat meleg víznek (termál vagy hévíznek) nevezzük. A mélyfúrású kutak vizét csak akkor nevezhetjük termálvíznek, ha hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot. A víz hőfokát az adott terület geometrikus gradiense határozza meg. Európában ez az átlagérték 33m/°C, Magyarországon 20m/°C, ez azt jelenti, hogy hazánkban relatíve kisebb mélységből hozható felszínre a gyógyvíz - termálvíz. Meghatározásában a gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek összetétele és fizikai tulajdonsága a szövetekben gyógyító hatással bír. A gyógyvíz „kinevezést” orvosi vizsgálatok, balneológiai kutatások előzik meg, és ezek alapján adják meg hozzá az engedélyezést. Ásványvíz az a víz, melynek minden literjében legalább 1000 mg, a talajrétegeken keresztülszivárgó (szűrés), kőzetekből kioldott szilárd alkatrész található.

A gyógyvíz tartalmalmú vizeket alkalmazhatjuk ivókúraként (belsőleg), fürdőként, és inhalációként is. Gyógyvíz alkalmazása kúraszerűen meghatározott ideig (általában 20 perces fürdő, és általában 2-3 hetes ivókúra) és ellenőrzés mellett javasolt! Gyógyvíz - ivókúra során járóbeteg számára a séta közbeni gyógyvíz kortyolgatás ajánlott, fekvő beteg számára a fekvő testhelyzetben jobb oldalára való fordulás és gyógyvíz -kortyolgatás az ajánlott. Gyógyvíz -Fürdőkúra nem alkalmazható terhesség, illetve menstruáció esetén, súlyos szívbetegség, súlyos magas vérnyomás esetén, előrehaladott visszeres betegség, vagy súlyos vesebetegség esetén, illetve fertőző betegségek fennállásakor (pl. Tuberculosis). 

Felléphet a gyógyvíz tartalmú kúra folyamán ún. gyógyvíz -ivókúra vagy gyógyvíz fürdőkúra reakció, melyek a tünetek fokozódásával járnak. Ilyen tünetek lehetnek: az általános rossz közérzet, fáradékonyság, a fájdalom fokozódása, fejfájás, bágyadtság, aluszékonyság, álmatlanság (lásd: alvás), ingerlékenység, étvágytalanság, szapora pulzus, és néha hőemelkedés, bőrpír. Gyógyvíz tartalmú ivókúra- és gyógyvíz fürdő kúra során ezek a reakció tünetek idővel elmúlnak, illetve ha nem, akkor az orvos utasításának megfelelően csökkenteni kell vagy a gyógyvíz ivókúra mennyiségét, vagy a gyógyvíz fürdőkúra esetében a fürdés időtartamát illetve a víz hőmérsékletét.
Esetenként meg is szüntethetik a gyógyvíz -kezelést (pl. fokozott gyulladások, erek állapota vagy vérzések miatt).

Gyógyvíz szervi hatásai, fajtái, és alkalmazásuk kritériumai

Gyógyvíz gyomorműködésre gyakorolt gyógyhatása: krónikus gyomorhurut (gyomor nyálkahártya gyulladása) vagy túl sok gyomorsav termelődés, refluxbetegség esetén a magas hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvizek alkalmasak a gyógyításra. A gyomorégést is enyhíti étkezés előtt és közben fogyasztva (lásd. még: lúgosítás, szódabikarbóna hatásai).

Gyógyvíz emésztési problémákra gyakorolt gyógyhatása: a túl kevés folyadékfogyasztás, mozgáshiány ( fogyókúra-mozgás, bioenergetikai mozgásgyakorlatok), ballasztanyagokban, friss és nyers élelmiszerekben szegény étrend (lásd.még: lúgosítás) miatt székrekedéses problémák alakulnak ki. A szulfátokban gazdag gyógyvizek segítenek, melyek enyhe hashajtó tulajdonsággal bírnak. 

Gyógyvíz veseműködésre gyakorolt gyógyhatása: aktivizálhatja, javíthatja a veseműködést, húgyúti fertőzések esetén a magas hidrogén-karbonát tartalmú, magnézium és kalcium tartalmú gyógyvíz, mely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Gyógyvíz anyagcserére gyakorolt gyógyhatása: élénkíthetik az epe és hasnyálmirigyműködését a szulfát és magnézium tartalmú gyógyvizek. Cukorbetegségben javíthatja az inzulinhatást és a szervezet szénhidrát felvevő képességét a hidrogén-carbonát tartalmú gyógyvíz. A fokozott húgysavmennyiség a hidrogén-carbonát tartalmú gyógyvíz segítségével intenzívebben választódik ki. 

Gyógyvíz ásványi anyagellátásra gyakorolt gyógyhatása: csontritkulás esetén, enzim és idegrendszer működésének (lásd.még: stressz-limbikus rendszer, vegetatív id.rendszer, alvás) segítéséhez hatékony a kalciumban gazdag és magnéziumban gazdag gyógyvíz. Nagy mennyiségű verejtékvesztés esetén pedig, a magas kalcium, magnézium és nátrium tartalmú gyógyvizek a megfelelőek (→ásványi anyagok).
/Lásd. még: Vízterek, ionok szerepe az emberi szervezetben/

Gyógyvíz fajták az ásványi anyag tartalmuknak megfelelően:

Kénes gyógyvíz

(Harkány, Hévíz, Balf, Lukács és Rudas fürdő gyógyvize, Parádsasvár, Mezőkövesd).

Gyógyvíz hatásai: élénkíti a légzést, szaporábbá válik és mélyül a légvétel. Kén rakódik le a nyálkahártyákban, ízületekben és emeli a C-vitamin szintet. A kénes gyógyvíz javítja a szervezet kénháztartását. A gyógyvíz fogyasztása ajánlott csökkent gyomorsav termelődés esetén (fokozzák a sav kiválasztást) és a gyomorhurut kezelésében. Nőgyógyászati betegségekben, krónikus gyulladásokban és bőrgyógyászati betegségekben szintén eredményesen alkalmazható a kénes gyógyvíz. Inhalációs formában is használható a kénes gyógyvíz.

Radon tartalmú gyógyvíz

(Rudas és Gellért fürdő, Hévíz, Eger, Miskolctapolca).

Gyógyvíz hatásai: a radon tartalmú gyógyvíz értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és érelmeszesedést, hatékony cukorbetegségben és köszvényben. A radon felszívódik a bőrön keresztül is, inhalációs formában is alkalmazható a radon tartalmú gyógyvíz. 
Gyógyvíz ellenjavallat: legfeljebb csak 3-4 hetes kúra engedélyezett a radon tartalmú gyógyvíz esetében!

Egyszerű termálvíz

(Csillaghegy, Római fürdő, Pünkösdfürdő).

Gyógyvíz hatásai: az aranyér, a hüvely betegségeiben és a bőrbetegségekben hatékony a gyógyító hatásuk. 
Gyógyvíz ellenjavallat: szív és veseműködési zavarok esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Savanyú gyógyvíz, egyszerű szénsavas vizek

1liter vízben ált. 1 g-nál több szabad szén-dioxid van. 
(Balatonfüred, Csopak, Kékkút, Macorka /Nógrád megye/, Répcelak, Mihályi).

Gyógyvíz hatásai: fokozzák a gyomorsav termelődést, az idegrendszerre nyugtatón hatnak. Fürdő esetén a szénsavgáz a bőrben mikromasszázs hatást fejt ki, ezzel értágulatot hoz létre, javul a bőr vérellátása és anyagcseréje. 
Gyógyvíz ellenjavallat: gyomorsav túltengés, gyomorfekély és kóros puffadás, előrehaladott visszér esetén nem alkalmazható a savanyú vizes gyógyvíz!

Alkalikus gyógyvíz, Na, K, Hidrogén-karbonátos ásványvizek

(Balf, Bükkszéki Salvus víz, Fonyód, parádi Csevice, szegedi Anna forrásvíz, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula).

Gyógyvíz hatásai: az alkalikus gyógyvíz nyákoldó és epehajtó hatású, gyomorsav -csökkentő hatású és gyorsítják a sejtek működését.
Gyógyvíz ellenjavallat: vesekőnél és coli fertőzésekben nem alkalmazható a gyógyvíz!

Földes-meszes gyógyvíz, Ca, Mg, H-karbonátos / CaMgHCO3/ ásványvizek

(Budapest, Balatonfüred, Kékkút, Székesfehérvár, mohai Ágnes és a parádi Szent István forrás, Bükkfürdő, Hegykő, Csopak).

Gyógyvíz hatásai: a földes-meszes gyógyvíz általános gyulladáscsökkentő hatású, a csontritkulás kezelésére kiváló, mozgásszervi betegségekben és nőgyógyászati betegségekben javasolt. Vizelethajtó tulajdonsága révén segíti a vesekő-vesehomok kiürülését.
Gyógyvíz ellenjavallat: székrekedés esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Konyhasós gyógyvíz, Na és Kloridionokat tartalmaz

(Alföldi fürdők, Parád, Sárvár, Pestszenterzsébet, Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Gyopáros, Nyíregyháza sóstó, Tamási).

Gyógyvíz hatásai: a konyhasós gyógyvíz nyákoldó hatású, a gyomornedv termelését növeli, mozgásszervi betegségekben és krónikus nőgyógyászati betegségekben ajánlott. Pikkelysömör és az immunrendszer erősítésére ajánlott.
Gyógyvíz ellenjavallat: magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Keserű sós gyógyvíz, Szulfátion, Na-glaubersós víz és Mg- keserűsós víz

(Alag, Tiszajenő - Mira víz, Hunyadi János víz, Nagyigmándi víz, Apenta ásványvíz, Ferenc József keserűvíz).

Gyógyvíz hatásai: a keserűsós gyógyvíz gyomor és bélhurutban illetve epe panaszokban ajánlott, hatásukra az epehólyag gyakrabban húzódik össze, gyakoribb az epeürítés, ezáltal csökkenti az epehólyag pangását. A keserűsós gyógyvíz hashajtó hatása jelentős.
Gyógyvíz ellenjavallat: Gyomorfekély, savhiány, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Epehólyag gyulladás és epekő esetén csak orvosi javaslatra vehető igénybe a gyógyvíz!

Vasas gyógyvíz

(parádi Clarissa forrás és István forrás, mohai Stefánia forrás).

Gyógyvíz hatásai: a vastartalmú gyógyvíz vashiányos állapotokban kiváló, nőgyógyászati betegségekben is ajánlott.
Gyógyvíz ellenjavallat nincs.

Jódos, Brómos gyógyvíz

(Sóshartyáni Jódaqua, pesterzsébeti gyógyvizek, Bükkszék, Hajdúszoboszló, Debrecen, Karcag, Berekfürdő, Kecskemét, Eger, Cegléd).

Gyógyvíz hatásai: a jód a bőrön keresztül is felszívódik. A jódos, brómos gyógyvíz a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés megelőzésére, klimax és menstruációs zavarok esetében, prosztatagyulladás, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, az epe és hasnyálmirigy működés fokozására ajánlott. A jódos , brómos gyógyvíz csökkenti a húgysav- és a vércukorszintet, kezeli a pikkelysömört és a kéz-láb izületi betegségeit.

Egyéb kiegészítő gyógyvíz és gyógyfürdő kezelések:

Hidroterápia és Balneoterápia: medencefürdő és termál kádfürdő, iszapkezelések, borogatások, súlyfürdő, szénsavas fürdő, víz alatti sugármasszázs, víz alatti gyógytorna. Mechanoterápia: masszázsok, gyógytorna, húzó-extenziós kezelések. Elektroterápia: Biorezonancia kezelés, elektroakupunktúra, galvánkezelés, iontoforézis, ingeráramok, UH, elektromágneses kezelések, TENS. Fototerápia: (fényterápia) szolárium, infravörös lámpa- kezelések. Termoterápia: szauna, gőzkamra, hőlégkamra, ivókúrák.

FÜRDŐK - GYÓGYFÜRDŐK MAGYARORSZÁGON

Budapesti Gyógy - Fürdőhelyek
Fürdő - helységFürdő - GyógyvízGyógyvíz szervi gyógyhatásaFürdő SzolgáltatásaiFürdő Elérhetősége
Dagály Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda, Strand
kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- szulfátos- klorid- fluorid
Mozgásszerv, Izület Szauna, Masszázsok/gyógy- frissítő- talp- víz alatti masszázs/ 1138. Budapest, 
Népfürdő u. 36.
Tel: 452-4500
Dandár Gyógyfürdő Gyógyfürdő
kalcium- magnézium- hidrogénkarbonát- vas
Izület, Gerinc, Idegrendszer, Mozgásrendszer, Nőgyógyászat, Anyagcsere, Emésztőrendszer Kádfürdő, Masszázsok /gyógy- frissítő- talp- víz alatti masszázs/ 1095- Budapest
Dandár u. 5-7.
Tel: 277-6576
Danubius Thermal Hotel Margitsziget Gyógyfürdő, Uszoda Mozgásszerv, Izület, Ideggyógyászat, Köszvény, Anyagcsere Szakorvos, Szauna, Iszappakolás, Hidroterápia, Teljes körű Wellness kezelések, Természetgyógyászat, Masszázsok 1138- Budapest Margitsziget 
Tel:1/889-4700
Gellért Gyógyfürdő Gyógy-termálfürdő, Uszoda, Strand
kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- szulfátos- klorid- fluorid
Izület, Gerinc, Ideggyógyászat, Szív és érrendszer, Légzőszerv
Szakorvos, Kádfürdő, Súly- fürdő, Elektromos kezelések, Iszappakolás, Szauna, Masszázsok /gyógy-frissítő- víz alatti, talp masszázs/ 1118- Budapest
Kelenhegyi út 4.
Telefon: 466-6166
Király Gyógyfürdő Gyógy- termálfürdő jódos- brómos- kénes- szulfát- klorid- kalcium- magnézium- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, Izület, Csontrendszer, Gerinc Kádfürdő, Szauna, Masszázsok / gyógy-frissítő- víz alatti-talp masszázs/ 1027- Budapest
Fő u. 84.
Tel: 202-3688
Lukács Gyógyfürdő és Uszoda Gyógyfürdő, Uszoda nátrium- kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- szulfát- klorid
Mozgásszerv, Izület, Csontrendszer, Gerinc, Ideggyógyászat, Légzőszerv, Emésztőrendszer, Anyagcsere
Szakorvos, Kádfürdő, Súly- fürdő, Iszapfürdő, Iszappakolás, Elektroterápia, Ivókúra, Masszázsok /gyógy és frissítő/, Kneipp-medence 1023 Budapest, Frankel Leó u. 25-29.
Tel: 326-1695
Pestszenterzsébeti Jódos-sós Fürdő Gyógyfürdő, Strand jódos- brómos- Jelenleg korszerűsítés alatt áll!
Izület, Csontrendszer, Gerinc, Pajzsmirigy, Ideggyógyászat, Nőgyógyászat Masszázsok /gyógy-frissítő- víz alatti, talp masszázs/, Víz alatti sugármasszázs 1203- Budapest
Vízisport út 2. 
Tel:283-0874
Pünkösdfürdői Strand Strandfürdő 1039- Budapest
Királyok útja 272.
Rác Fürdő Jelenleg átalakítás, felújítás miatt zárva!
Gyógyfürdő 
Mozgásszerv, Izület, gerinc, Ideggyógyászat, Köszvény, Bechterew-kór Szauna, Masszázsok /gyógy-frissítő-talp masszázs/ 1013- Budapest
Hadnagy utca 8-10.
Rudas Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda nátrium- kalcium- magnézium- hidrogénkarbonátos- szulfátos- radioaktív Izület, Csontrendszer, Gerinc, Ideggyógyászat, Anyagcsere, Légzőrendszer, Emésztőrendszer Kádfürdő, Tangentor, Elektroterápia, Szauna, Ivókúra, Masszázsok /gyógy-frissítő- víz alatti, talp masszázs/ 1013- Budapest
Döbrentei tér 9. 
Tel:356-1322
Széchenyi Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda, Strand
kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- szulfát- klorid- metaorsav
Mozgásszerv, Izület, Anyagcsere, Emésztőrendszer, Bőrbetegség, Légzőszerv, Nőgyógyászat, Idegrendszer
Szakorvos, Kádfürdő, Szauna, Masszázsok /gyógy-frissítő-talp- víz alatti masszázs/, Gyógytorna, Elektromos kezelések, Ivókúra
1140-Budapest
Állatkerti krt. 11. 363-Tel:363-3210
Corinthia Thermal Hotel Aquincum
- Gyógyfürdő
Gyógyfürdő, Uszoda alkalikus- kénes
Mozgásszerv, Izület, Gerinc, Anyagcsere, Légzőszerv, Nőgyógyászat Szakorvos, Kádfürdő, Súly- fürdő, Elektroterápia, Szauna, Masszázsok /gyógy-frissítő- víz alatti masszázs/, Gyógytorna, Iszapkezelés 1036 Budapest, III. kerület, Árpád fejedejem útja 94. Tel:436-4100
Thermal Hotel Helia- Fürdő Gyógyfürdő, Uszoda Mozgásszerv, Izület, szív és érrendszer Szakorvos, Kádfürdő, Súly- fürdő, iszappakolás, Elektroterápia, Szauna, Gyógytorna, Masszázsok /gyógy-frissítő-talp- víz alatti masszázs/ 1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.
Tel: 227-9614
Újpesti Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda alkalikus- kalcium- magnézium- hidrogénkarbonát- klorid
Mozgásszerv, Izület-gyulladások, Nőgyógyászat Kádfürdő, Sós fürdő, Masszázsok /gyógy-frissítő-talp- víz alatti masszázs/, víz alatti sugármaszázs 1042- Budapest
Árpád út 114-120 Tel:369-0344
Magyarországi Gyógy - Fürdők
A, B, C, D, E, F, GY
Fürdő -helység Fürdő - Gyógyvíz Gyógyvíz szervi gyógyhatása Szolgáltatások Fürdő
Elérhetősége
Agárdi Gyógy-és Termálfürdő Gyógyfürdő, Uszoda, Strand
kalcium- nátrium- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, Idegrendszer, Bőrbetegségek, Nőgyógyászat, Urológia Szakorvos, Balneo-fizikoterápiás kezelések- Iszapkezelés, Súlyfürdő, Tangentor, Szauna, Elektroterápia, Gyógytorna, Masszázs /gyógy-frissítő/ 2484 Agárd, Határ út Telefon: 22/579-230
Balf-Sopron Gyógy-és Termálfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő
kénhidrogén
Bőrbetegség, Csontrendszer, Mozgásszerv, Emésztőrendszer, Anyagcsere,
Idegrendszer
Szakorvos, Gyógytorna, Elektromos kezelések, Pakolások, Masszázs/gyógy/, Súly- fürdő, Tangentor, Szénsavas fürdő 9400 Balf, Fürdő sor 12. 
Tel:99/314-266
Barcsi Gyógyfürdő Gyógyfürdő
nátrium- hidrogén- karbonát
Mozgásszerv, Reuma, Izület Szakorvos, elektromos kezelések, Gyógytorna, Masszázs, Szauna, Tangentor 7570 Barcs
Május 1. u. 2.
Tel: 82 /565 500
Berekfürdői Termál Fürdő Gyógyfürdő, Strand Csontrendszer, Bőrbetegségek, Anyagcsere, Nőgyógyászat, Urológia, Idegrendszer, Izület Gyógytorna, elektromos kezelések, Kádfürdő, Súly- fürdő Masszázsok /víz alatti-gyógy-frissítő masszázs/ 5309 Berekfürdő, Berek tér 11.Telefon: 59/519-029, 59/519-030
Békéscsabai Árpád Fürdő Gyógyfürdő, Strand, Uszoda
alkalikus /alkál-
hidrogénkarbonátos/
Izület, Izomfájdalmak, Nőgyógyászat, Urológia Szauna, Iszapkezelés, Gyógytorna, Kádfürdő, Gyógyúszás, Masszázsok/ gyógy-frissítő- víz alatti masszázs/ 5600 Békéscsaba, Árpád sor 3. 
Tel: 66/549-800
Bogácsi Termál fürdő Termálfürdő
kénes- szénsavas
Légzőszerv, Reuma, Mozgásszerv, Emésztőrendszer, Fog és Száj, Bőrbetegségek Ivókúra 3412 Bogács,
Dózsa Gy. u. 16. Tel: 49/534-410
Büki Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda, Strand Mozgásszerv, Izület, Idegrendszer, Bechterew-kór, Nőgyógyászat, Urológia, Anyagcsere Masszázsok /gyógy-nyirok- frissítő- víz alatti masszázs/, Iszappakolás, Gyógytorna, teljes Balne-Hydroterápia, Elektromos kezelések 9740 Bük (Bükfürdő), Termál krt. 2.
Tel: (94) 558-080
Ceglédi Gyógyfürdő Gyógyfürdő
nátrium- klorid- hidrogénkarbonát- fluorid- jodit
Mozgásszerv, Reuma, Emésztőrendszer, Bőrbetegségek, Idegrendszer Szakorvos, Elektromos kezelések, Gyógytorna, Masszázs 2700 Cegléd, Fürdő út 27-29
Tel:53/505-000
Celli (Celldömölk) Vulkán Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Élményfürdő
nátrium- hidrogénkarbonát- klorid- fluorid
Gerinc, Izület, Reuma, Mozgásszerv, Köszvény, Anyagcsere Szakorvos, Gyógytorna, Szauna, Frissítő-gyógy masszázs, Tangentor, Súlyfürdő, Iszapkezelés, Szénsavas kád- fürdő 9500 Celldömölk, Sport utca 8.
Tel:95/525-070
Cserkeszőlői Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda
jódos, metakonasav- nátrium- hidrogénkarbonát
Bőrbetegségek, Légzőrendszer, Nőgyógyászat, Idegrendszer, Izület, Mozgásrendszer Gyógysó szoba, Kád- fürdő, Fizikoterápia, Iszapkezelés, Masszázs -/ víz alatti-gyógy/, Szénsavas fürdő 5465 Cserkeszőlő, Köztársaság tér 1.
Tel:36 56/568-465
Dávodi Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Strand kalcium- magnézium- klorid- fluorid- hidrogén- karbonát Mozgásszerv, reuma, Fogínykezelés Ivókúra, Gyógytorna 6524 Dávod-Püspökpuszta Béke tér 1.
Tel:79/481-301
Debrecen - Nagyerdei Gyógyfürdő Gyógyfürdő Uszoda, Strand
alkáli- kloridos- hidrogén- karbonátos- jódos- bromos- metaborsav- kalcium- magnézium
Izület, Gerinc, Mozgásszerv, Idegrendszer, Bőrgyógyászat, Légzőrendszer, Nőgyógyászat Szakorvos, Súlyfürdő, Kádfürdő, Gyógytorna- víz alatti, Masszázsok /víz alatti-gyógy-frissítő masszázs/, sóbarlang- fürdő 4032 Debrecen, Nagyerdei park 1.
Tel: 52/514-100.
Demjén Termál fürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő
calcium- hidrogén- karbonátos- kemény fluoridos- kén- kalcium- magnézium- vas- kovasav
Izület, Szív és érrendszer, Köszvény, Bőrgyógyászat, Gyulladás, Stressztűrőképesség emelés Szauna, Masszázs/gyógy- víz alatti/ 3395 Demjén
Tel: 06-30/8537419
Dombóvár - Gunaras Gyógy- és Termálfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő alkáli- hidrogénkarbonát- fluorid Mozgásrendszer, Nőgyógyászat, Szív és érrendszer, Emésztőrendszer, Fogíny-szájbetegségek, Bechterew-kór Elektroterápia, Hidroterápia, Szauna, Klímaterápia, Inhaláció, Masszázs /gyógy-frissítő/, Gyógytorna 7200 Dombóvár (Gunaras), Kernen tér 1.
Telefon: 06/74-465-335, 06/74-465-454
Dombóvár – Gunarasi Strand-és Gyógyfürdő Strand, Gyógyfürdő
alkáli- hidrogénkarbonát- fluorid
Izület, Mozgásszerv, Bechterew-kór, Idegrendszer, Nőgyógyászat, Urológia, Köszvény, Emésztőrendszer Szauna, Balneo- és Hidroterápia, Elektroterápia, Gyógytorna, Súlyfürdő, Kádfürdő 7200 Dombóvár (Gunaras), Alkotás tér 1.
Telefon: 74/465-335
Egri Török Fürdő Gyógyfürdő, Strand-élménymedence kénes termálvíz, radon Izület, Gerinc, Mozgásszerv, Köszvény, Anyagcsere, Reuma, Nőgyógyászat, Bechterew-kór Gyógytorna, Masszázsok /gyógy, frissítő/, Tangentor kezelés, Fényterápia, 3300 Eger, Fürdő u. 1-3. Telefon: 06-36/413-356
Egri Termálfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő, Uszoda, Strand
kénes termálvíz, radon
Reuma, Mozgásszerv, Gerinc, Idegrendszer, Emésztőrendszer, Anyagcsere Víz alatti masszázs, Szauna 3300 Eger, Petőfi tér 2. Tel: 36/411-669
Egerszalóki Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Élményfürdő
kénes- kalcium- magnézium- hidrogén- karbonát
Reuma, Izület, Gerinc, Mozgásszerv Nőgyógyászat Szakorvos, Tangentor, Súlyfürdő, Kádfürdő, Gyógytorna /víz alatti/, Akupunktúra, Elektromos kezelések, Masszázs /gyógy-nyirok-frissítő/ 3394, Egerszalók, Forrás út 4.
Tel: 36/688 500 
Füzesgyarmat- Kastélypark Fürdő Gyógyfürdő, Strand nátriumhidrogénkarbonát- jodid- metaborsav
Szauna, Masszázs-frissítő 5525 Füzesgyarmat, Kossuth u.88.
Tel:66/491-148
Gyomaendrődi Ligetfürdő Gyógy- fürdő, Strand kálium- nátrium- ammónium- kálcium- vas- klorid- bromid- jodid- fliorid- szulfát- hidrogénkarbonát- metabórsav- metakovasav Mozgásszerv, izület, Nőgyógyászat, Emésztőrendszer, Anyagcsere, Idegzsába Szauna, Ivókúra, Gyógytorna, Elektroterápia, Masszázsok /víz alatti-gyógy masszázs/ 5500 Gyomaendrőd, Erzsébet Liget 2.Telefon: 66/386-039
Gyopáros- fürdő Termálfürdő, Uszoda, Strand Izület, Mozgásszerv, Gerinc, Ideggyulladás Hidroterápia, Szauna, Gyógytorna, Szakorvos 5904 Gyopárosfürdő 
Fasor u. 3. 
Telefon: 68/411-962
Győri Gyógyfürdő Gyógyfürdő
alkáli- hidrogénkarbonát- klorid- kovasav- jodid
Izület, Nőgyógyászat, Emésztőrendszer, Mozgásszerv, Légzőszerv, Bőrbetegségek Ivókúra, Masszázs, Gyógytorna, Súlyfürdő, Kádfürdő, Iszappakolás, Elektromos kezelések 9025 Győr, Fürdő tér 1.Telefon: 96/514-900
Gyulai Várfürdő Gyógyfürdő, Termál- fürdő, Uszoda, Strand alkalikus- kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- klorid- jód- bróm Mozgásszerv, Izület, Reuma, Gerinc, Idegrendszer, Nőgyógyászat Szakorvos, Gyógytorna, Gyógyúszás, Súlyfürdő, Iszappakolás, Kádfürdő, Masszázs/gyógy- víz alatti/ 5700 Gyula
Várkert utca 2. Tel:66/561-350
H, I, K, L, M
Fürdő - helység Fürdő, gyógyvíz Gyógyvíz szervi gyógyhatása Szolgáltatások Fürdő
Elérhetősége
Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Strand, Uszoda
jód- bróm- konyhasó- hidrogénkarbonát- (bitumen-ösztrogén)
Ideggyulladás, Reuma, Izületek, Mozgásszerv, Gerinc, Nőgyógyászat, Bőrbetegségek Szakorvos, Gyógytorna, Kádfürdő, Elektromos kezelések, Masszázs/gyógy-frissítő/, Szauna 4200 Hajdúszoboszló
Szent István park 1-3 Tel:2/558-558
Harkányi Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő, Uszoda, Strand kénes- alkáli- hidrogénkarbonát Mozgásszerv, Bőrbetegségek, Nőgyógyászati, Emésztőrendszer, anyagcsere Szakorvos, Szauna, akupunktúra, Masszázsok /-nyirok, gyógy-frissítő masszázs/, Gyógytorna, Elektromos kád- fürdő 7815 Harkány, Kossuth Lajos u. 7. Tel: 72/480-251
Hegykői Sára- Termálgyógyfürdő Termálfürdő- Gyógyfürdő
nátrium- klorid- alkálhidrokarbonát- jodid
Mozgásszerv, Izület, Légút, Bőrgyógyászat, Urológia, Nőgyógyászat Szakorvos, Iszapkezelés, Gyógytorna /víz alatti/, Orvosi gyógymasszázs 9437 Hegykő Fürdő utca 5.
Tel:99/540-221

Hévízi Gyógyfürdő Gyógy- fürdő
kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- kén- rádium
Mozgásszerv, reuma, Gerinc, Idegrendszer, Nőgyógyászat Szakorvos, Iszappakolás, Súlyfürdő, Elektromos kezelések, Gyógytorna, masszázsok/gyógy- víz alatti/ 8380 Hévíz, Dr Schulhof Vilmos sétány 1. Tel:06-83/501-700
Hódmezővásárhelyi Strandfürdő Strand, Gyógyfürdő, Uszoda
alkáli- hidrogénkarbonátos- magas ásványi anyagtartalom
Reuma, Mozgásszerv Masszázs /gyógy- víz alatti/, Gyógytorna, Gyógyúszás, Iszappakolás 6800 Hódmezővásárhely, Ady E.u.1. 
Telefon:(62)249-363, 249-364
Igali Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő Uszoda, Strand alkáli- klorid- idrogénkarbonát- jodid Reuma, Keringés, Izület, Nőgyógyászat, Gerinc, Urológia Gyógytorna, Tangentor, Masszázs /gyógy-talp-frissítő/, Súlyfürdő, Ivókúra 7275 Igal, Rákóczi tér 30.
Tel.: 82/573-059,
Kalocsa-Csajda Gyógyfürdő Gyógy- fürdő, Uszoda nátrium- klorid- bromid- jodid Mozgásszerv, Izület Tangentor, Elektromos kezelések, Masszázs/gyógy-frissítő/ 6300 Kalocsa, Kossuth L. u. 
Tel: 78/461-075

Kaposvári Városi Fürdő Gyógyfürdő, Termál- fürdő, Uszoda Reuma, Mozgásszerv, Nőgyógyászat, Emésztőrendszer Kádfürdő, Szauna, Masszázs /gyógy-frissítő, víz alatti/, Elektroterápia 7400 Kaposvár
Noszlopy u.12.
Tel:82/321-044
Kapuvári Termálfürdő Termál- fürdő, Strand alkalikus- kalcium- magnézium- hidrogénkarbonát- jód-bróm
Csontrendszer, Mozgásszerv, Légzőrendszer, Nőgyógyászat Inhalálás, Masszázs 9330 Kapuvár, Veszkényi u. 38. 
Tel: 30/217-4244
Kehida Termálfürdő Termál- fürdő, Strand kénes- kalcium- magnézium- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, Idegrendszer, Nőgyógyászat, Bőrbetegségek Szakorvos, Gyógytorna-fizikotrápia, Masszázs, Szauna 8784 Kehidakustány, Kossuth L. u. 62. 
Tel.: 06 83/534-500

Kiskőrösi Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda, Strand
szulfátos- kloridos- jódos- brómos- alkáli- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, Reuma, Nőgyógyászat 6200, Kiskőrös Erdőtelki u. 17. Tel: (78) 311-524
Kiskunmajsai Gyógy fürdő Gyógyfürdő, Strand nátrium- hidrogénkarbonát
Reuma, Mozgásszerv, Nőgyógyászat Masszázs /gyógy-frissítő- víz alatti/, Gyógytorna 6120 Kiskunmajsa, Kőkút 26. Tel.: 77/481-855
Komáromi termálfürdő Termálfürdő, Uszoda, Strand
kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, Izület, Idegrendszer, Nőgyógyászat, Szív és érrendszer, Emésztőrendszer, Anyagcsere Súlyfürdő, Gyógytorna, Elektromos kezelések, Masszázs /gyógy-frissítő- víz alatti/, Iszapkezelés 2900 Komárom, Táncsics M.u. 34-36.
Tel:34 / 342-551
Leányfalu Fürdő Termálfürdő, Strand kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- szulfát
Mozgásszerv, Reuma, Ideggyógyászat Szauna, Masszázs 2016 Leányfalu
Móricz Zs. u. 142.
Tel: 26 /383 370
Lenti Városi Gyógyfürdő Gyógy- fürdő, Uszoda, Strand
nátrium- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, Izület, Gerinc, Keringés Elektromos kezelés, Balneoterápia, Iszapkezelés, Gyógytorna, Masszázs /gyógy-frissítő/, Hidroterápia, Klímaterápia 8960 Lenti, Táncsics Mihály u. 2/A
Tel:92/351-320
Makói Gyógyfürdő Gyógyfürdő
alkalikus- kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, reuma, Szklerózis Multiplex, Nőgyógyászat, Idegrendszer Gyógytorna /víz alatti/, Iszappakolás, Elektromos kezelések, Masszázs /gyógy-frissítő/ 6900 Makó, Marczibányi tér 6. Tel: 62/212-590
Mátraderecske- Mofetta CO2 Gázfürdő-radon Reuma, Mozgásszerv Masszázsok 3246 Mátraderecske Király u. 19/a
Tel: 36/576-200

Mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Uszoda, Strand
kalcium- magnézium- klorid- hidrogénkarbonát- szulfid
Izület, gerinc, Mozgásszerv, Idegrendszer, Nőgyógyászat, Bőrbetegségek, Szív és érrendszer, Urológia, Szakorvos, Súlyfürdő, Tangentor, Kádfürdő, Iszapkezelés, Masszázs/gyógy-frissítő- víz alatti/ 3400 Mezőkövesd, Napfürdő utca 2.
Tel:49/ 412-844
Miskolc - Tapolcai Barlangfürdő Gyógyfürdő
kalcium- magnézium- hidrogénkarbonát
Mozgásszerv, Izület, reuma, Szív és érrendszer, Emésztőrendszer, Anyagcsere Iszappakolás, Súlyfürdő, Tangentor /víz alatti sugármasszázs/, Masszázs /gyógy-frissítő/, gyógytorna /víz alatti/ 3519 Miskolc, Pazár sétány 1. 
Tel: 46/560-030
Mórahalmi Gyógyfürdő Gyógyfürdő
alkáli- hidrogén- karbonát- kálcium- magnézium- jódos- brómos
Izület, Gerinc, Reuma, Nőgyógyászat, Emésztőrendszer, Anyagcsere Ivókúra, Szakorvos, Gyógytorna, Balneo- és hidroterápia, Masszázsok-teljeskörű, Iszapkezelés, Súlyfürdő 6782 Mórahalom, Szent László park 4. Tel:62/580-042
Mosonmagyaróvári Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő, Uszoda, Strand alkalikus- kalcium- magnézium- hidrogénkarbonát- klorid
Csontrendszer, Mozgásszerv, Anyagcsere, Emésztőrendszer, Idegrendszer, légzőrendszer, Nőgyógyászat Szakorvos, Gyógytorna, Iszapkezelés, Ivókúra, Súlyfürdő, Tangentor, Szauna, Villanykádfürdő, Masszázs/ gyógy-frissítő- víz alatti-talp/ 9200 Mosonmagyaróvár, Kolbai u. 10. Tel:96/206-871
N, Ny, S, SZ, T, V, Z
Fürdő -helységFürdő, GyógyvízGyógyvíz szervi gyógyhatásaSzolgáltatásokFürdő
Elérhetősége
Nagyatád Termál- és Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Termál- fürdő, Strand, Uszoda alkalikus- nátriumhidrokarbonát
Mozgásszerv, Idegrendszer, Nőgyógyászat, Szív és érrendszer, Emésztőrendszer, Anyagcsere Szakorvos, Ivókúra, Fényterápia, Súlyfürdő, Tangentor, Elektroterápia, Gyógytorna, Masszázs/gyógy/ 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 1. 
Tel: (82) 351-802
Nagykálló Strandfürdő Termálfürdő, Strand nátrium- klorid- jód- bróm
Mozgásszerv, Gerinc, Izület 4320 Nagykálló, Bátori út 32.
Telefon: 42/264-361
Nyíregyháza - Júlia Fürdő Termálfürdő, Uszoda Mozgászszerv, Izület, Nőgyógyászat, Urológia Termoterápia, Szauna, Kádfürdő, Súlyfürdő, Gyógytorna /víz alatti/, Tangentor, Masszázs /gyógy-frissítő/ 4400 Nyíregyháza, Malom u. 19.
Telefon: 42/504-030
Nyíregyháza-Sóstó Parkfürdő Termálfürdő, Strand Mozgásszerv, Gerinc, Reuma, Nőgyógyászat Elektromos fürdő, Súlyfürdő, Tangentor, Gyógytorna /víz alatti/, Masszázs /gyógy-frissítő/ 4431 Nyíregyháza Berenát u. 1-3. 
Tel.: 42/500-106
Sárvári Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Strand nátriumklorid- hidrogénkarbonát- jód- bróm- fluor
Mozgásszerv, Neurológia, Bőrbetegségek, Nőgyógyászat, Légzőszerv Szakorvos, Masszázs /gyógy- víz alatti-frissítő-nyirok/, Iszappakolás, Elektromos kezelések 9600 Sárvár, Vadkert u. 1.
Tel: (95) 523-600 
Szegedi Gyógyfürdő Gyógyfürdő
nátrium- hidrogénkarbonátos
Csontritkulás, Izület, Mozgásszerv, Bőrbetegségek, Nőgyógyászat, Légzőszerv, Szív és érrendszer, Idegrendszer, Anyagcsere
Gyógytorna, Gyógyúszás, Tangentor, Szénsavfürdő 6726 Szeged, Fürdő u. 1.Telefon: 62/431-133
Szentesi Gyógyfürdő Gyógyfürdő
hidrogén- karbonát- fluorid- metakovasav
Izület, Mozgásszerv, Reuma, Nőgyógyászat, Anyagcsere, Emésztőrendszer, Szauna, Elektromos kezelések, Súlyfürdő, Tangentor, Kádfürdő, Masszázsok 6600 Szentes, Ady E. u. 44. Tel:63/313-765
Szigetvári Termálfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő, Strand
alkáli- hidrogénkarbonát- nátriumklorid
Mozgásszerv, Nőgyógyászat, Urológia, Bőrbetegségek, Szív és érrendszer, Emésztőrendszer, Anyagcsere Termoterápia, Iszapkezelés, Súlyfürdő, Tangentor, Gyógytorna (víz alatti)
Elektroterápia, Masszázs-gyógy
7900 Szigetvár, Olay Lajos u.6.
Szolnoki Tiszaligeti Termálfürdő Termálfürdő, Uszoda, Strand
nátrium- hidrogénkarbonát- magas ásványi anyag tartalom
Reuma, Nőgyógyászat Szauna, Masszázs (gyógy-talp, cellulitis-frissítő/ 5000 Szolnok, Tiszaliget
Telefon: (56) 379-701, (56) 516-337
Szombathelyi Termálfürdő Termálfürdő, Uszoda 9700 Szombathely, Bartók Béla krt. 41.Telefon: 94/314 336 
Szombathelyi Tófürdő Strandfürdő Szakorvos, Szauna, Masszázs/gyógy-frissítő/ 9700 Szombathely, Kenderesi u. 2. Telefon: (94) 505 689, 94/505-690
Tamási Termálfürdő Termálfürdő, Strand klorid- hidrogénkarbonát- bróm-fluór-jód
Mozgásszerv, Gerinc Szauna, Masszázs/ gyógy-talp-frissítő/, Akupunktúra
7090 Tamási, Hársfa u. 3.
Telefon: 74/471-151
Tiszafüredi Termálfürdő Termálfürdő, Strand alkalikus- alkáli- hidrogénkarbonát
Csontrendszer, Érrendszer, Idegrendszer, Mozgásszerv, Pajzsmirigy, Nőgyógyászat Gyógytorna /víz alatti/, Elektromos kezelések, Súlyfürdő, Pakolások, Kádfürdő, Masszázs/gyógy 5350 Tiszafüred, Poroszlói u. Tel:59/352-366
Visegrád - Lepence Termálfürdő Felújítás alatt áll! Mozgásszerv, Izület, Reuma, 2025 Visegrád, Lepence-völgy 
Tel:26/316-528
Zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Gyógyfürdő, Termálfürdő, Uszoda, Strand kénes- alkalikus- kálcium- magnézium- hidrogénkarbonát- bróm- jodid
Nőgyógyászat, Izület, Mozgásszerv, Gerinc, Urológia, Ideggyógyászat Szakorvos, Szauna, Kádfürdő, Súlyfürdő, Tangentor, Gyógytorna, Masszázs /gyógy-frissítő-talp, víz alatti/, Elektroterápia 8749 Zalakaros, Termál u. 4. 
Tel: 93/ 340-420