A BÖJT FAJTÁI


A böjt különböző fajtái közül a léböjt az, ami nemcsak megtisztít, de fel is tölti a szervezetedet mikrotápanyagokkal. 
Az is fontos, ha böjtölsz, serkentsd a kiválasztó szerveid működését!
Nézzük, milyen főbb fajtái vannak a böjtnek!

1. Szárazböjt, ez a legdurvább mind közül.
Azt jelenti, hogy semmit sem eszel, és semmit sem iszol. Ezt mai embernek nem ajánljuk, mert a szervezetükben elég sok a méreganyag, és a méreganyagok kioldásához, kivezetéséhez sok vízre van szükséged.

2. Vízböjt, amikor csak tiszta vizet fogyasztasz. Nagyon erős hatású méregtelenítési mód. Érdemes otthon maradni, pihenni, mert szédüléssel, gyengeséggel járhat együtt.

3. Gyógyfőzetböjt: lyenkor a vízen kívül a méregtelenítésben részt vevő szerveket serkentő gyógyfőzeteket fogyasztunk. Ezek a főzetek elősegítik a vese és a máj méreganyag-kiválasztását, amire fokozottabban van szükséged.

4. Léböjt: nyers gyümölcsök és zöldségek kifacsart vagy kipréselt levét jelenti.
Az összeturmixolt zöldség nem minősül lének, mert abban a rost is benne van.
A léböjtnek van egy hatalmas előnye az előzőkhöz képest. A mai ember nagyfokú vitamin-, enzim- és nyomelemhiányban szenved, és erre kiváló megoldást nyújt a léböjt vitamin-, enzim- és nyomelemözöne.
A szervezeted egészséges működéséhez, ahhoz, hogy jó erőben legyél, és fiatalos maradj, óriási szükséged van a fönt említett mikrotáplálékokra. Mindezekből pedig a nyers gyümölcsök és zöldségek kicsavart levét fogyasztva bőven tudsz töltekezni.Léböjt során a vendégeim sokszor számolnak be arról, hogy nem érzik, hogy éhesek lennének. Ennek az az oka, hogy a szervezetük minden minőségi és nélkülözhetetlen anyagot megkap, amire az egészséges működéshez szükség van. Ezért nem adja ki a jelzést, hogy éhes.
Fontos különbséget tenni éhség és étvágy között.
Az éhség valódi szükségletet jelent. Az étvágy azonban – ahogy neve is mutatja – vágyat jelent, amikor csak úgy ennél valamit. Amikor meglátva egy ételt, megérezve az illatát megkívánod azt.

A léböjt minőségi táplálkozást jelent, ahol minden fontos mikrotáplálékot megkapsz, amire a szervezetednek szüksége van. Talán meglepő, hogy pont a léböjt alatt tudsz feltöltekezni.

Amire viszont nincs szükséged, attól megszabadulsz. Ezért egy mai civilizált életet élő, mikrotáplálékokban hiányt szenvedő ember számára a böjtök közül mindenképp a léböjtöt javasoljuk.Még egy érv amellett, hogy léböjtöt végezz .


Léböjtölés során rengeteg gyümölcscukrot viszel be, ami folyamatosan adja az energiát. Léböjt során akár dolgozhatsz is, mert nem lassul le az agyad.A léböjt alatt legjobb, ha dobozos üdítők helyett saját magad facsarod a levet valódi gyümölcsökből és zöldségekből. Csak ez a valóban 100%-os lé.Fontos a fő kiválasztó szerveid méregtelenítése gyógynövényfőzetek segítségével, hogy minél hatásosabban szabadulj meg a lerakodott méreg- és salakanyagoktól.Két elsődleges és két másodlagos kiválasztó szervvel rendelkezel. Egy természettel összhangban lévő életmódot élve ezen szerveid minden nem kívánatos anyagot kiválasztanak.

A felesleges és káros anyagok fő kiválasztó szervei a máj és a vese.
Másodlagos kiválasztó szerveid a bőr és a tüdő.

Böjtkúra során sok – szervezet által raktározott – nagy mennyiségű méreganyag, salakanyag oldódik ki. Ezt a méregtelenítő szerveid csak fokozottabb működéssel tudják kiválasztani.
A kiválasztó szerveid működését a következő természetes módszerekkel fokozhatod:

1. a máj kiválasztásának serkentése
Meleg májpakolás (egy forró vizes palack is megteszi). Zsályafőzet, amit pár perc főzéssel tudsz elkészíteni.A böjtölés közben fontos a máj méregtelenítésének fokozása.

2. a vese kiválasztásának serkentése
Aranyvesszőből vagy nyírfalevélből készült főzet, melyeket pár perc főzéssel tudsz elkészíteni. Ezenkívül fogyassz sok tiszta vizet.A böjtölés közben fontos a vese méregtelenítésének fokozása.

3. a tüdő kiválasztásának serkentése
Léböjt során szerencsére van elég erőd arra, hogy mozogj, sportolj.
Ilyenkor elmélyül a légzésed, és a mélyebb légzés jobban méregtelenít. Fontos megemlíteni még a légzőgyakorlatokat, melynek a jóga is nagy jelentőséget tulajdonít. Böjtölés közben végezz légzőgyakorlatokat, hogy a tüdőd még több méreganyagtól szabaduljon meg.
Főleg a hosszú, mély kilégzések azok, melyeket végezned célszerű, ezek kiválóan lúgosítják a szervezetedet.A böjtölés közben fontos a tüdő méregtelenítésének fokozása.

4. a bőr kiválasztásának serkentése
Tudtod, hogy a bőr a legnagyobb szerved?
Egy felnőtt ember bőrének felülete átlagosan 1,5 – 1,8 m², tömege kb. 5-10 kg (a testtömeg 10-12%-a). Szervezeted a bőrön keresztül izzadságmirigyek millióival akár 3-5 liter izzadságot is ki tud választani.
Minél több a szervezetedben lévő méreganyag, annál kellemetlenebb a szaga.
Minél tisztább vagy belül, annál semlegesebb az izzadságod kipárolgása.Ezért izzadni jó. Böjtölés alatt és a hétköznapokban egyaránt. Sportolj minél többet, hogy a tested belülről felmelegedve a verejtékezés segítségével megszabaduljon a méreganyagoktól.
A böjtölés közben fontos a bőr méregtelenítésének fokozása.
Másik hasznos megoldás a szauna használata.
Ahogy a mozgás belülről hevíti föl a testedet, úgy a szauna kívülről késztet verejtékezésre. Dr. Bieler szerint 10 perc erőteljes izzadás után már nem választ ki a szervezeted méreganyagokat, ezért fölösleges méregtelenítés céljából órákat ülnöd a szaunában. 24 óra elteltével szervezeted újra készen áll a méreganyagok kiizzadására. E célra egyébként inkább a finn szaunát ajánljuk.
Ezek voltak a kiválasztó szerveid serkentésére szolgáló javaslatok – a teljesség igénye nélkül. Böjtkúráim alatt az összes módszert bevetjük, hogy a méregtelenítés minél harmonikusabb és eredményesebb legyen.A böjtölés alatt érdemes kikapcsolódni, elvonulni, egy szép helyre, és nyugodt körülmények között méregteleníteni.
Hasznos azoknak is, akik komolyabb egészségügyi gondokkal küszködnek, és szeretnének műtét és gyógyszerek nélkül meggyógyulni!
A gyógyító léböjt orvosi felügyelettel program megadja a gyógyulni vágyóknak a biztonságot és a valódi gyógyulást.

Amennyiben receteket keres ehhez a tisztító kúrához, ajánlom figyelmébe a Lékönyv 1-2.köteteit, melyet magam is használok a mindennapokban:

Puha kötetes kivitel

Keménykötésű kivitel

A könyvek a www.antikvarium.hu oldalon megrendelhetőek.