A jelenlegi jódhelyzet Magyarországon

Az ENSZ és a WHO 1985-ben a jódhiány okozta betegségek felszámolására szólította fel tagállamait.
Ez a magyar egészségügyre is hatalmas feladatot ró, hiszen ennek keretében 2010-re a népegészségügyi program a golyva előfordulásának gyakoriságát 2% alá kívánta visszaszorítani. A jelenlegi helyzet szerint viszont hazánk még nem éri el az elvárt szintet, és Magyarország területének jelentős részén a jódhiányos golyva többszörösen meghaladja a kitűzött értéket.

Hivatalos adatok szerint Magyarország területének 80-84 %-án a vizek és a talajok jódszegény állapotban vannak. Az ivóvizek jódtartalma: 3200 település közül csak 84 település lakói fogyasztanak megfelelő jódtartalmú vizet (150 mikrogramm literenként).

A jódhiányos endémiás golyva előfordulásának gyakorisága – három kivételével – minden megyében jelentősen meghaladja a nemzetközileg elfogadott 5 %-os arányt. A jódhiány legsúlyosabban a gyermekeket érinti.

A szervezet jódszükséglete

(a WHO, UNICEF és a Nemzetközi Jódbizottság ajánlása)

Korosztályokµg/napBioaktív kékjód+
[csepp/nap]
Óvodások 100 2
Iskolások (7-10 év) 100 2
Iskolások (11-14 év) 150 3
Felnőttek 150 3
Áldott állapotban 150 3
Szoptatás alatt 200 4

 

A jódbevitelről

A jód táplálékkal kerül a szervezetbe. Hiányos bevitele a hormonképzés, majd az anyagcsere-folyamatok csökkenéséhez vezethet. Hazánk több mint 80%-ában a talajok, a vizek és így a táplálékok jódtartalma nem fedezi a lakosság jódszükségletét, ezért Magyarországon a jódhiány komoly közegészségügyi probléma.

Természetes módon is sokat tehetünk azért, hogy minél több szerves kötésű jód kerüljön szervezetünkbe. Fogyaszthatunk minél több tengeri eredetű táplálékot. Hiszen a tengeri flóra és fauna tartalmazza azt a fajta jódot, amelyre szervezetünknek elengedhetetlen szüksége van, és amelyet képes a szükséges módon felhasználni. Aki azonban nem teheti meg, hogy folyamatosan tengeri algákat, halakat, rákot vagy lamináriát fogyasszon, annak egyéb forrásból – lehetőleg szerves kötésű jódot tartalmazó étrendi-kiegészítők fogyasztásával – szükséges fedeznie szervezete jódszükségletét.

Fontos kiemelni, hogy a jódozott só használata a szervezet számára több szempontból sem a legmegfelelőbb megoldás!

A pajzsmirigy és a jód

A szervezetünk normális fizikai, szellemi és érzelmi aktivitáshoz az anyagcsere folyamatok optimális működéséhez szükségesek a pajzsmirigy hormonok, melyeknek legfontosabb eleme a jód.

A gégefőn lévő pajzsmirigy játssza a főszerepet a hormon-háztartásunkban, amely a vérkeringésből felvett jódból két hormont termel: a tiroxint és a trijódtirozint. A tiroxin segíti elő a test növekedését, a szervezet, az agy és az idegrendszer fejlődését. 
Ezen a belső elválasztású mirigyen a testünk teljes vérmennyisége 17 percenként áthalad.

A jód életfontosságú nyomelem, a pajzsmirigynek jódra van szüksége, és minden sejtünknek a pajzsmirigy által termelt hormonokra van szüksége, nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő anyagcseréjéhez és az energiatermelő folyamatokhoz.

Különböző életkorban különböző súlyú következménye lehet annak, ha a pajzsmirigy nem termel elég tiroxint:

Jódhiányos golyva kialakulása (a nyak első részének megvastagodása a pajzsmirigy szöveteinek burjánzása).

Újszülötteknél a hormonhiány miatt bekövetkező szellemi visszamaradottság: súlyos esetben kreténizmus.

Gyerekeknél növekedési visszamaradás, kisebb intelligencia-hányados (IQ).

Felnőtteknél az anyagcsere lelassulása, levertség, lassú gondolkodás és beszéd, súlygyarapodás, az érzelmi élet elszürkülése (összetéveszthető a depresszióval).

A jód a pajzsmirigy hormonok működéséhez szükséges bio és mikroelem. Nélküle anyagcsere funkcióink és egyéb – szinte minden testi és szellemi funkciónk – elégtelenül működnek.

 

A tartós jódhiány felelős lehet az alábbi egészségügyi problémákért:

csökkent pajzsmirigy-működés (golyva, anyagcsere zavarok, súlyfelesleg)

érzelmi zavarok (ingerlékenység, letargia, aluszékonyság, fáradtság, kimerültség, feledékenység, szomorúság, az értelem, az észbeli képességek csökkenése, agyi vérnyomás növekedése)

szív- és érrendszeri betegségeket (érelmeszesedés, szívritmus-zavar, alsó vérnyomás érték növekedése, a hajszálerek áteresztő képességének növekedése)

vérképzési zavarokat (hemoglobin szint csökkenés)

immunológiai gyengeséget (gyakori és hosszantartó fertőzéses, meghűléses betegségek)

izom és ízületi panaszokat (izomgyengeség, ízületi fájdalmak, ideggyökér-gyulladás)

ödémák, nyirokkeringési panaszok (általános és szem körüli ödémák, érfalak ödémája, a nyirokképződés és elvonás pangása)

hörgő- és tüdőbetegségeket (asztma, légúti ödémák, bronchitis)

nőgyógyászati betegségeket (csökkent szexuális vágy, szabálytalan, erősebb vérzések, a ciklus hiánya, meddőség, terhesség esetén gyakori vetélés, koraszülés, hüvelygyulladás, gyakori fertőzések, emlőbántalmak, a csecsbimbó gyulladása)

magzati és gyermekbetegségeket (a jódhiányos magzat csökkent testi, szellemi és idegrendszeri képességeket mutat, kisebb az agytérfogata és az IQ-ja)

bőr, haj és köröm betegségek (száraz, pikkelyes bőr, bőrbetegségek, száraz, törékeny, hulló haj, vékony, töredezett, rovátkolt, matt körömlemez) révén

Hogyan kell eljárnunk, hogy szervezetünk jód tartalmát normális szintre hozzuk?

3 eljárás ismeretes:

1. Jódban gazdag élelmiszerek fogyasztása révén.
Első helyen a tenger termékei állnak, utánuk a retek, spárga, sárgarépa, paradicsom,             spenót,

Bioaktív Kékjód: a megoldás!

 

 

A prof. dr. Török Szilveszter által kifejlesztett Bioaktív Kékjód+ étrend-kiegészítő készítmény alkalmas a  jódhiány megelőzésére és a jódpótlásra minden korosztály számára.

Több évtizedes tudományos kutató-fejlesztő munkával és számos állatkísérlettel igazolt Bioaktív Kékjód+ egyszerűen adagolható, gazdaságos, jól tárolható, íztelen, szagtalan, stabil, nem toxikus, nem illékony, intelligens készítmény.

A Bioaktív kékjód+ a jódhiányos állapotok megelőzésére szolgáló jódpótlásra(profilaxis) tökéletesen megfelel, mert ebben az állapotában a jód az összes toxikus hatását elveszíti, nem vált ki jódérzékenységet, nekrózist,biológiailag a legaktívabb formáját veszi fel, kitűnően felszívódik, nincs túladagolási veszélye, kórokozók szaporodását gátló hatása jelentős, stabil,nem illékony, nem bomlékony, nincs kellemetlen szaga és íze. Amikor elegendő a szervezet számára, akkor a szervezet a felesleget kiüríti.

A magyar és az Európai Uniós szabályozások nem teszik lehetővé, hogy egy-egy készítményt úgy tüntessünk fel, mintha az megoldana vagy megelőzne egészségügyi szempontból fontos hiánybetegségeket. Ennek megfelelően mi sem állítunk olyasmit, hogy a Bioaktív Kékjód+ a megoldás minden jóddal kapcsolatos gondunkra.
Azt azonban kijelenthetjük, hogy a Bioaktív Kékjód+ az élő szervezetek számára legkedvezőbb formában, szerves állapotban tartalmaz jódiont, melynek egyetlen cseppje 50 mikrogramm aktív jódionnak felel meg.

Az orvosok azt ajánlják, hogy a jódoldatot 20 perccel étkezés előtt vegyük be, üres gyomorra, így biztosítjuk a legjobb felszívódást.

Hogyan tudjuk a szervezet jódtartalmát normális szintre hozni?

1. Jódban gazdag élelmiszerek fogyasztása révén: tenger termékei, retek, spárga, sárgarépa, paradicsom, spenót, rebarbara, burgonya, borsó, eper, gomba, saláta, káposzta, tojássárgája, és hagyma.

2. A test egy kis részét jód tinktúrával kenjük be.

3. Jódban gazdag készítményeket fogyasztunk: csukamájolaj, gyógyszertári jódoldat és az         algatabletta.