SÖRHAS

"Minden testrészemmel valójában elégedett vagyok, viszont a "sörhas" effektus jelen van nálam. Vegyesen táplálkozom, mozgok és az egészséges életmódot részesítem előnyben, tudatosan figyelek az egészséges ételek kiválasztásánál. Mégis cca. 10-15 Kg súlyfelesleget okoz nálam a hason lévő zsír. Miként és hogyan tudnám ezt leadni úgy, hogy ne legyen jo-jo effektus? Bármire készenállok annak érdekében, hogy a hasam lemenjen.


Balogh Eszter, táplálkozástudományi szakember
válasza sörhas témában

 • Kedves Kérdező! Önnek hasi típusú elhízása van, amely elég veszélyes, ugyanis megnőhet a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Egy kiegyensúlyozott, 500 Kcal-val kevesebb energiatartalmú, vitaminban dús étrend javasolt. Naponta 5-ször étkezzen , kis adagokat fogyasszon. Egyen több zöldséget, gyümölcsöt köretként, főzelékféléket sovány húsokhoz és halhoz. A mozgásformák szempontjából ideális centrális elhízás esetén: kerékpározás, vízitorna, úszás, edzőtermi súlyzózás (kis súlyokkal). Vegye figyelembe, hogy a heti 0,5 kg fogyás az az ideális súlyvesztés, ami nem okoz jojó-effektust. Ha nem sikerül fogynia, keressen fel egy dietetikust, aki személyre szabott étrendet tud javasolni.Üdvözlettel: Balogh Eszter

 

59 éves nő vagyok. Soha nem voltak súlyproblémáim. Egy éve elkezdtem lassan hízni és sikerült 12 kg-ot magamra szedni. Ülőmunkát végzek. Súlyom 81 kg lett és testmagasságom 169 cm. Nehéz a hajolás, a kerékpározás, a kertgondozás. Próbáltam vitaminos levesdiétát, de sajnos a mérleg nyelve nem mozdul. Törődjek bele ebbe a súlyfeleslegbe ? Köszönöm válaszukat !

 • Farkasdi Edina, dietetikus, personal trainer válasza fogyókúra témában

  Kedves Kérdező! 

  Nem, nem kell beletörődnie, de energiát kell befektetnie, hogy elérje célját. Napi 1200-1500 Kcal fogyasztható és ez mellett heti 3*1 órás kardio edzés javasolt. Az edzés végezhető szabadban pl. gyaloglás, kerékpár vagy a különboző kardio gépeken edzőteremben. Az intenzitás olyan legyen, hogy tudjon közben beszélgetni, levegő kapkodása nélkül. Fontos a fokozatosság, kezdetben 20-20 perc javasolt másnaponta, majd 5-5 perccel kell az időtartamot növelni két hetente egészen az alkalmankénti 1-1 óráig. Az edzés fonots része a bemelegítés, majd a végén a nyújtás.
  Van lehetősége egyénre szabott edzéstervre és/vagy étrendtervezésre:

  www.dietataposo.hu

  Farkasdi Edina