Narancsbőr ellen kötőszövet erősítés

Sajnos ma már minden harmadik, negyedik nőnél - és olykor férfiaknál is - előfordul, hogy a zsírszövet egyenetlen lerakódása miatt a bőr bizonyos helyeken petyhüdtté és gödrös felületűvé válik. A narancsbőr elnevezés is onnan ered, hogy a bőrön jellemzően kis dudorok és horpadások keletkeznek, ami hasonlít a narancs héjának gödröcskés felületéhez.

Az elváltozás igen kellemetlen, és nem kímél akkor sem ha fiatalok és/vagy soványak vagyunk, a kor előrehaladtával - a kötőszövet gyengülése miatt - azonban még tovább fokozódik az esély a kialakulására. Nehéz megszüntetni, ezért a hangsúly valójában a megelőzésen, a megfelelő táplálkozáson és testmozgáson kellene hogy legyen.

Miért a nőknél?
A női bőr szerkezetének alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a bőr nagymértékű megnyúlásnak lehet kitéve. Ha ez nem így lenne komoly gondot okoznának a várandósság alatti testi változások. Emiatt azonban a női kötőszövet rostjai sokkal lazábbak, mint a férfiaké, és párhuzamosan futnak egymás mellett. A kötőszövet rostjai között lerakódó zsírsejtek csak egyetlen irányban, a bőr felé kidudorodva tudnak terjeszkedni. A gyengébb, lazább kötőszöveti rostok nem biztosítanak tartást a zsírsejteknek, így azok kiboltosulnak a bőrfelszín felé, míg a rostok a helyükön maradva, olyan látszatot keltenek, mintha "behúznák" a bőrt. Így hozzák létre a jellegzetes, gördös bőrfelszínt, amit az is megkönnyít, hogy a nők zsírsejtjei közelebb helyezkednek el a bőr felszínéhez.

És a férfiak?
A férfiak kötőszöveti rostjai sokkal sűrűbben kapcsolódnak egymáshoz, mint a nőké. Ennek, és a hálós szerkezetüknek köszönhetően feszesebbek tudnak maradni. A férfiak vastagabb irharétege miatt maguk a zsírsejtek is mélyebben találhatók. Bizonyos esetekben azonban a férfiakon is megfigyelhető a narancsbőr (cellulit), pl. a férfi nemi hormon (androgén) csökkenése, vagy a férfi-női nemi hormonszint felborulása okozhatja.

A kötőszövet gyengesége
A kötőszövet gyengesége lehet öröklött állapot is. Emellett a mozgáshiány, a terhesség során kialakult nagy súlytöbblet, és a gyakori hízás-fogyás (yo-yo effektus), a helytelen táplálkozás, elsavasodás, nyomelemek hiánya (pl szicílium), folyadékhiány, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok is vezethetnek kötőszöveti gyengeséghez. Fontos tehát, hogy a kötőszöveteket megerősítsük, illetve megakadályozzuk gyengülésüket.

Miért nem elég a fogyókúra?
Fogyókúrával nem tudjuk megerősíteni a kötőszövetet, mert az a felépítését nem változtatja meg. A túlzásba vitt fogyókúra még ront is a helyzeten. A sok zöldség, gyümölcs fogyasztása viszont ajánlatos.

A kötőszövet erősítése szicíliummal
A szilícium a támogatja a kötőszövet anyagcseréjét, részt vesz a kötőszövet szerkezetének kialakításában, erősíti és rugalmassá teszi a kötőszövet rostjait. Fokozza a kötőszövet nedvességmegkötő képességét, így az feszesebb, rugalmasabb lesz, ezenkívül gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatással is rendelkezik. Hiánya esetében fokozottabban kialakulhat a cellulit. Gondoskodjunk tehát a szervezet megfelelő szilícium ellátásáról. Szicílium tartalmú készítményekkel  - kúraszerűen alkalmazva - nagymértékben javíthatunk bőrünk ellenálló- és regenerációs képességein. Jó szicíliumforrások a teljeskiőrlésű gabonakészítmények és gyökérzöldségek. A növényi élelmiszerekben gazdag táplálkozás magasabb szilíciumbevitellel jár.

Kötőszövet gyengeség cink hiány miatt
A cink hiánya hajlamosít a kötőszöveti gyengeség, ezáltal a narancsbőr (cellulit) kialakulására. Legjobb cinkforrásunk a húsfélék, a máj, a tojás, az olajos magvak, a teljes őrlésű gabonafélék és a száraz hüvelyesek.

Kötőszövet erősítés néhány kozmetikai, elektrokozmetikai eszköze:
- Aromaterápiás testtekercselés: A laza kötőszövet erősítését a megfelelő hatóanyagok végzik.
- Masszázs: A masszázs történhet manuálisan, vagy géppel. Jó hatású a nyirokdrenázs, a vákuummasszázs. A kezelések által élénkül a nyirokkeringés, fokozódik a salakanyagok kiürülése a szövetekből. 
- Parafango kezelés: szintén fokozza a nyirokkeringést, feszesít, méregtelenít.
- LPG keymodule kezelés: speciális géppel történő gépi nyirokmasszázs.
- Kontúrfáslizás: Kötőszövet erősítő hatását a hatóanyag (mélytengeri agyag), és a módszer technikája adja.
- Ultratonet, elektromos mélyizomtorna: a készülék több programmal rendelkezik, melyek között megtalálható a kötőszövet erősítő program is.
- Ballancer: sűrített levegővel végzett, kötőszövetet erősítő hullámmasszázs

 

KÖTŐSZÖVETI GYENGESÉG - LELKI OKAI

A kötőszövet az emberi test különböző részeit kapcsolja egymás­hoz, tartja össze. A bőrnek, azaz érintkező szervünknek, feszességet és tartást biztosít. Kötőszövet az, ami „összeköt". A kötőszöveti gyengeség a belső tartás és állóképesség csökkent mértékére utal. Az illető egyén könnyen szerez „kék foltokat", azaz könnyen meg­sérül, még ha az ütés csekély erejű is volt.

  • A kötőszöveti problémák arra utalnak, hogy túlságosan puha és hajlékony vagyok, ezáltal sérülést okozok magamnak. Az egyes testrészek közti természetes megfeszülésben zavar lépett fel.

  • A kötőszövetnek lelki szinten az a képességem felel meg, hogy az egyes részeket képes vagyok egymáshoz kapcsolni. Állapota jelzi, mennyire vagyok összeszedett vagy hajlékony, belső lényem vajon eleven és simulékony-e, avagy nehézkes és sérülékeny. Ha szoros a kapcsolatom önmagammal, belső tartásom is szilárd. A kül­világhoz való kötődés, mely bizonyos mértékig függőséget jelent, ebben az esetben felesleges. Ha viszont függőségbe kerültem, se­bezhetőbbé, sérülékenyebbé válok, hiszen függőségem nincs össz­hangban a természetes feszültséggel.

  • Minthogy érzékelem önmagamhoz való kötődésem hiányát, gyakran helytelen kap­csolatokba bocsátkozom, így szerezvén „kék foltokat" a világban. A véraláfutások tehát függőségemet és sebezhetőségemet teszik láthatóvá. Itt szerephez jut a vér is, azaz a lélek testi lakhelye. Az élettől ismételt (gondolati) lökéseket kapok, de gyakran magam is egy ilyen lökés szerepét töltöm be. Valójában viszont saját énemnek okozok sérülést.


Összefoglalva: Kötőszöveti gyengeség - túlzott engedékenységemmel ön­magamat sértem meg; érzékenység, utólagos és csekély rugalmasság

 

Amit tenni kell


  • A kötőszöveti gyengeségben szenvedőnek meg kell tanulnia, hogy ne legyen érzékeny és haragtartó. Biztonságérzetet, lelki ellenálló képességet és alapvető bizalmat kell kifejlesztenie önmagában. Az embernek valójában egyetlen lökést kell kapnia belső lényétől, és ismét önmagává válik. Aki saját személyiségének megfelelően él, nem fog többé helytelenül viselkedni, rossz helyen engedni s ezáltal megsebezni önmagát.

  • A külvilág csupán pótlék, s egyben arra szóló felhívás, hogy saját személyiségünkben találjunk támaszt. Aki tehát nem hajlandó le­mondani a külső kapcsolatról, minthogy az belső támaszát pótolja, az ámítja önmagát.

  • Aki viszont megtalálta önmagát, önmagára támaszkodik, az eleven és erős. Létének lényegét elevenség és rugalmasság alkotja, következésképp kötőszövete is erős, tartós és hajlékony. A szépség és igazság mindenkinek saját személyiségében rejlik. Aki „össz­hangban" van, nem szorul rá a külvilág lökéseire, s az élet nem is sebzi meg.

  • Aki nem érzékeny, képes elfogadni környezetét olyannak, ami­lyen. Rálelt saját lénye értékére. Önmaga értékéből kiindulva nem esik nehezére nagylelkűnek lenni, nem fogja többé megtagadni önmagát, hogy ezáltal tulajdon lényét sebezze meg. Ebben az értelemben a kötőszöveti gyengeség segíthet visszatalálni önmagunk­hoz, segíthet, hogy valóban önmagunkká váljunk.