Egészségügyi tudástár

Alternatív gyógymódok, masszázsok, betegségek leírása és összefüggéseikről tájékoztatás.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás
Kenyérsütés otthon

Misztikum vagy egyszerű konyhai feladat?
7 érv, hogy miért süssünk magunk otthon kenyeret?

Nem is olyan régen még a legalapvetőbb házimunka volt a kenyérsütés, mára mégis a konyhai varázslók misztikus világának számít a kenyérsütés. Pedig az igazság valahol középen van: nem olyan egyszerű, de nem is rettenetesen nehéz feladat az otthoni kenyérsütés. Sokan szeretnék megpróbálni, de kevesen vágnak bele.
Egy kis segítség a döntéshez.

Miért érdemes, miért jó kenyeret sütni otthon:

Napi sikerélmény: A kenyérsütés igazi napi alkotás, még akkor is, ha napi szinten sütsz kenyeret. Egyesíti a főzést, a szobrászatot, igazi kézműves munka. Amikor a családtagok egymás után bukkannak fel a sülő kenyér illatára, az megmelengeti a szakács lelkét. Vagy akkor amikor az ember rájön, hogy a gyerek barátja valamiért pont akkor mindig ott van, amikor elkészül a friss kenyér.

Így lehetsz félisten: Nem tudom, lehet-e nagyobb gasztronómiai sikert elérni a családban vagy a társaságban, mintha frissen sütött, meleg kenyeret teszel eléjük. Azok a csodálkozó, elismerő tekintetek amikor leteszed a cipót az asztalra. Nincs az a Michelin-csillagos fogás, ami felér azzal, amikor vendégeid a szemed láttára tépik szét a meleg kenyeret, meg sem várva, mi mellé is adtad.

Évekkel ezelőtt párom kollégáinak kerti bulit rendeztünk. épp a házban készültem, amikor berontott az egyik vendéghölgy a párommal.
- Tücsi, hol vetted a péksüteményt?
- Nem vettem, - válaszoltam. – Én sütöttem.
- Mint ekkor kiderült, a párom odakinn körbemutogatta a kertet, majd a terített asztalt, amelyen többek között kis, több magvas, rozsos bucik voltak. A hölgy nem akarta elhinni, hogy azt én sütöttem. Kijelentette:
- Oké, elhiszem, hogy Tücsi csinálta a tavat. Azt is elhiszem, hogy ő főzött, azt is elhiszem, hogy a kerti bútort is ő készítette. De azt már ne akard elhitetni, hogy ezeket a bucikat nem vettétek.
Ezért volt a lerohanásos ellenőrző kérdés. Az ilyen pillanatokat sokáig nem felejti el az ember.

Tudod, miből készült: Ma már ez lett a legfontosabb szempont. A te kenyeredbe az kerül, amit te akarsz, nincs benne ilyen-olyan gyorsító, kelesztés-fokozó, vagy bármilyen adalék. Ha karod akkor csak az a négy dolog van benne, ami évszázadok óta: liszt, víz, só, élesztő.

Olyat csinálsz, amilyet csak akarsz: Hogy milyen kenyeret eszel, nem azon múlik, hogy mi kapható a boltban. Előtted áll a lehetőség, Hogy egy gyors kenyeret csinálsz, egy hagyományos házi cipót, finom krumplisat, 16 órán keresztül kelesztett kovászosat, vagy több magvas joghurtosat. A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt.

Mindig friss kenyér: Ha magadra számítasz, akkor nem kell aggódnod amiatt, hogy kapsz-e kenyeret a boltban, mikor sütötték, mit kevertek bele, belesütöttek-e lapátot, madzagot, vagy egeret. Ha ügyesen szervezed a dolgaidat mindig van otthon friss kenyér. Friss meleg kenyér.

Szeretsz kísérletezni: A kenyérsütés olyan mint egy ismeretlen kert, amelyben rengeteg felfedezni való van. A kenyérsütés is ilyen. Rengeteg mindennel lehet kísérletezni:alapanygokkal, hozzáadott extrákkal, sütési idővel és módokkal,

Olyan mint a szerelem: Kell hozzá egy kis szenvedély. Erőt ad, hogy a kudarc esetén se add fel, és a sikerélmény boldoggá tesz.

 

3 szempont van,ami alapján elindulhatunk a típus keresésben:
  1. Mekkora kenyérre van szükségünk...
  2. Álló vagy fekvő kenyér legyen, azaz egy vagy két lapátos gépet akarunk..
  3. Mennyit szánunk rá..
Az 1. kérdésre egyszerű a válasz: a család nagyságától függ.
Vannak a normál méretű gépek, amik általában 500 és 6-700 g lisztből sütnek kenyeret. Ezek egy átlagos család számára tökéletesek. Vannak gépek, amik egészen kicsi kenyeret sütnek, ha jól emlékszem 300-350 g liszttel dolgoznak. Ez egy-két fő számára megfelelő. A nagycsaládok számára viszont az XXL méretű gépek valamelyike lesz az ideális. Ezek akár másfél kilós kenyeret is tudnak sütni.
2. Álló vagy fekvő kenyeret akarunk?
A két lapátos gép egyetlen előnye szerintem, hogy fekvő kenyeret süt, a szeletek normál méretűek, nem olyan magasak, mint az álló üstnél.
Szerény véleményem szerint az összes előnyük ki is merül ennyiben.
Két lapát, dupla hiba lehetőség. Elég, ha az egyik lapátnál ereszteni kezdi az olajat, máris cserére szorul.
Az egy lapátos gépek rögzítése nem okoz gondot, egyszerűen el kell fordítani az üstöt és a helyére kerül.
A két lapátos gépek rögzítése más. Az üst két végénél egy-egy kis pöcök (nem találok rá jobb szót) rögzíti a gépet, ami eleinte olyan szoros, hogy csak határozott, erőteljes nyomással ugrik az üst a helyére. Kaptam már telefon hívást emiatt, féltek lenyomni az üstöt. Később ezek a kis pöckök lazulnak, az üst könnyedén a helyére tehető, majd még később már dagasztás közben mozog az üst, nem rögzítenek rendesen, hamarosan aztán el is törik valamelyik.
200 forintos kis alkatrész ugyan, amit én is ki tudtam cserélni, de hetekbe telt, mire megrendeltem és megérkezett. Ráadásul, amikor már nem rögzít rendesen, a tengely is veszélyben van.
3. Talán a legfontosabb kérdés, hogy mennyit szánunk rá.
Sokan azt mondják, és nem is olyan régen, még én is ezt a véleményt osztottam, hogy nem kell drága gépet venni, az olcsó gépek is tudnak jó kenyeret sütni.
Ez kétségtelenül így is van, nekem az első, tízezer forintos gépem nagyon finom kenyeret süt, ropogós héjjal, laza béllel és gyönyörűen dagaszt. A második, huszonezres gépemben sült kenyér héját is meg lehetett enni, de soha nem volt olyan ropogós.
Áruk szerint 3 csoportra szoktam osztani a gépeket:
- Vannak az olcsó, tízezer forint körüli gépek, amik mint már említettem süthetnek nagyon jó kenyeret, sőt. De! Ehhez trükközni kell velük. Azaz lapátokat kivenni, tésztát középre igazítani, kémlelő ablakokat letakarni, stb.. Pont azt a funkciót nem töltik be, amire vesszük őket, hozzávalókat bekészít, kész kenyeret kivesz. A másik nagy hátrányuk, hogy rendkívül gyorsan tönkremegy az üstjük. Általában fél-egy évnél többet nem bírnak, a tésztán megjelenő olaj foltok jelzik, hogy gond van. Az első üstöt általában még ki lehet cserélni garanciában, a másodikat már venni kell hozzá, ami 3-5 ezer forintos költséget jelent. Ha a tüske kicsit is más méretű, akkor lapát is kell hozzá új, megint 2-3 ezer forint, szinte egy új gép ára. Maga a gép bírja a strapát egyébként. Az enyém már elmúlt 5 éves, és a negyedik vagy ötödik üst van benne. Az ilyen olcsó gépek egyébként egymás klónjai, szinte mind ugyanazokkal a programokkal, időkkel dolgozik. Azt tapasztalom, ezek a gépek végzik leggyakrabban a szekrény mélyén.
- Vannak a huszonezer forintos gépek, amik már lényegesen jobb minőségűek, az üstök vastagabb bevonattal vannak ellátva, tartósabbak. Ezek között a gépek között érdemes igazán körültekintően szétnézni, mert ugyanazért az árért nagyon nagy minőségi eltéréssel lehet gépet kapni. Van amelyik alig jobb mint az olcsó, csak két lapátos kivitel és vannak egészen jó gépek közöttük. Sokat jelez, ha a garancia időt megnézzük, amelyik felvállal 2-3 évet, azok megbízhatóbbak többnyire. Ezek között már van olyan, ami rendelkezik saját program összeállítási lehetőséggel, vagy akár bagett sütésre is képes. Viszont ezekkel is trükközni kell még egy kicsit a jó kenyérhez. Azaz lapátokat kivenni dagasztás végén, ablakokat letakarni, stb.. de lényegesen megbízhatóbb gépek.
És vannak vagy van a drága gép, aminek egyetlen hátránya az ára. Viszont ez azt tudja, amit elvárhatunk egy ilyen géptől, hozzávalókat bekészítjük, pár óra múlva kivesszük a tökéletes kenyeret. Csendben, szinte hang nélkül dolgozik. Tartósak, hosszú évekig dolgoznak hibásodás nélkül. Igazából azt gondolom, mindenki ezt szeretné...
Fontos ezeken kívül figyelembe venni, hogy milyen programokra van szükség. Nagyon jó, ha van a gépen csak dagasztás-kelesztés program, sütőben sült tésztákhoz. Ha nincs, a gyors program dagasztását is lehet használni, de résen kell lenni, jártam már úgy, hogy a tészta illatára kaptam fel a fejem, elkezdte sütni a gép.
Milyen lisztekkel bír el a gép?
Mennyi teljes kiörlésű lisztet bír el dagasztáskor?
Van már olyan gép, ami 100 %-os rozskenyeret is meg tud sütni.
Fontos, a hangja. Némelyik gép úgy zakatol, mint egy traktor, hangosan csipog minden új műveletnél. Ez csak akkor előny, ha monjduk épp porszívózok, azt is túlkiabálja, ha a családom még alszik, akkor viszont cipelem le a kamrába.

Árak: típustól függően 10-40.000 Ft között kaphatóak műszaki áruházakban vagy interneten.

Kenyérsütő gépek: 1 és 2 lapátos kivitelben készülnek, méretéről felismerhető.

300-1500gr-os kivtelben készíthetünk velük kenyeret és egyéb péksüteményt.

Sencor SBR 930SS kenyérsütőgép 1 lapátos készülékHausmeister HM1300 kétlapátos kenyérsütő2 lapátos kenyérsütő