Alig eszem, mégis hízok!

Tudástár » Fogyókúra

A címet olvasva két, ellentétes véleménnyel rendelkező csoport valamelyikébe tartozik mindenki. Az egyik csoport, akik kétkedve legyintenek erre és azt mondják, ilyen nincs. A másik csoport viszont magába néz és tudja, ez az írás róla szól.

Bizony sokan vannak olyanok (sajnos az estek nagy részében nők), akik egész eddigi életüket arra áldozták, hogy fogyjanak. Fiatal felnőtt koruk óta harcoltak a kilók ellen, kipróbáltak minden diétát, ami csak szóba jöhetett és jobb híján eljutottak abba a fázisba, hogy gyakorlatilag alig esznek valamit. Mindezek ellenére azonban a kilók elleni harc kudarcot vall, hiszen a kezdeti 1-2 kg-os (esetleg nagyobb) sikerek az évek folyamán alább hagytak és stagnál a testtömegük.

Ők azok, akik soha nem esznek meg egyetlen sütit sem lelkiismeret furdalás nélkül, kalóriákkal álmodnak és irigykedve nézik „szerencsés”, vékony társaikat, ahogy büntetlenül vethetik bele magukat az evés örömeibe. Ezek az örömök, azonban nemcsak a kiváltságosaké! Ahogyan a gyermekeknél sem lehet az evést jutalmazásként vagy büntetésként használni, úgy érvényes ez a felnőttek világában is. Az éltető falatokat megvonni a szervezettől nem lehet, pláne nem egy életen át!

A legtöbb fogyókúrázó valamilyen csodamódszerrel kezdi, aminek megvan a sajátos tematikája (mikor, mit, mivel, hogyan érdemes enni). A módszer pedig hatásosnak bizonyul, a kilók, melyektől meg akart szabadulni, eltűnnek. Ezt követően azonban a megszokott kerékvágás szerint kezdenek étkezni, aminek eredményeképpen a kilók lassacskán újra felkúsznak. A legtöbb nőnél itt kezdődik az egész. Elkezdenek kevesebbet enni, hogy megakadályozzák a leírt mechanizmust. Végül napi egy-két étkezéssel is beérik, azzal a tudatba ringatva magukat, hogy ugyan jól sosem lakhatnak már, de legalább nem híznak.

Hol a hiba?

A hiba ott van, hogy ez egy alapvetően hibás tézis. Az alapvető tápanyagokat megvonni a szervezettől nem lehet! A szervezet ugyanis nem napi egy, maximum két kis mennyiségű étkezés mellett működik hatékonyan. Nem véletlen, hogy az ajánlásokban is 4-5 étkezést javasolunk! Ha naponta csak egyszer-kétszer étkezünk és akkor is kis mennyiségeket, akkor a szervezetünket raktározásra késztetjük. Hozzászoktatjuk saját szervezetünket arra, hogy minden egyes bevitt kalóriát felhasználjon.

Ezt egyrészt az életfolyamatokra, a mindennapi tevékenységekre fogja fordítani, másrészt pedig raktározni kezdi azokat a „plusz” kalóriákat, amiket nem használ el. Ezeket a raktárakat, pedig zsír formájában képzi. A folyamat az idők folyamán rosszabbodik, hiszen a csökkent energia bevitelhez hozzászokva az alapanyagcsere (az az energiamennyiség, melyet semleges hőmérsékleten, kipihent állapotban, fekvő helyzetben az életfolyamatokra használ fel szervezetünk) lecsökken. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy kevesebb energiát kell elhasználnia ezekre az életfolyamatokra, valamint a fizikai aktivitás során is és ennyivel is több marad, amit elraktározhat.

Ezt a raktározást pedig, ezzel az életmóddal nem lehet megakadályozni. A zsírraktárak ugyanis elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, a mechanikus védelemhez, a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához, hormonok képződéséhez stb. Látható tehát, hogy ez ellen nem tud senki semmit tenni és nem is érdemes! Ezek a folyamatok mindenkinek létfontosságúak.

Hogyan érhetjük el mégis, hogy fogyjunk hízás helyett?

Első ránézésre a kijelentés, hogy együnk naponta legalább 4-5 alkalommal ellentmondásos. Ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akkor viszont könnyen megérthető. Ha naponta többször eszünk normál mennyiséget (az egyes étkezéseknek megfelelően), akkor nincs szükség a tartalékok képzésére.

Ehhez persze idő kell, főleg egy olyan szervezetnek, amely hosszú éveken át volt kénytelen beérni napi 1-2 étkezéssel. Könnyen előfordul az is, hogy a kezdetben soknak bizonyul egy normál adag étel. Ezt ugyanolyan kitartóan kell megszoktatni a szervezettel, ahogy a hosszú éveken át tartó sanyargatást is sikerült! Ha a szervezet hozzászokik ahhoz, hogy rendszeresen hozzájut a szükséges tápanyagokhoz és energiához, akkor nem képez plusz raktárakat, hiszen minden, amire szüksége van egy adott napon biztosítva lesz a táplálék révén.

Ennek hatására érhetjük el azt is, hogy a raktárak, amik képződtek előbb-utóbb felszámolásra kerülnek. Tehát többet eszünk, rendszeresen és mégis fogyni kezdünk! Rendeztük az alapanyagcserét!

Ehhez a többszöri étkezés mellett fontos, hogy mindig együnk reggelit! Ez az étkezés indítja be a napot és ezzel együtt a megfelelő emésztést is. A rendszeres étkezések mellett ehhez fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is. Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy minden étkezés tartalmazzon nyers zöldséget, gyümölcsöt. A bennük lévő rostok és víz szintén hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez és ezzel a hatékonyabb fogyókúrához. Törekedjünk arra, hogy a rendszeres étkezések se térjenek vissza az „eredeti” formában. Lehetőleg ne a tipikus magyaros étkezéseket vegyük alapul új étrendünkben.

Mellőzük a cukrot tartalmazó élelmiszereket, a fehér pékárukat, liszteket. Ezeket cseréljük természetes édesítőkre (xilit, stevia), durum vagy teljes őrlésű lisztekre, pékárukra. A főétkezés során pedig a jól megszokott burgonya, rizs és tészta mennyiségét csökkentsük. Rizsből fogyasszunk barna rizst, az átlagos mennyiség felét, a fennmaradó részt pedig helyettesítsük alacsony energiatartalmú zöldséggel (pl. sárgarépa, zöldborsó). Ugyanígy érvényes ez az elv a tésztával és burgonyával fogyasztott ételekre is.

Nyers saláták, párolt zöldségek helyettesítsék a magas szénhidrát tartalmú köret (tészta, rizs, burgonya) hiányzó részét. Fontos megjegyezni, hogy ezek mellett a húsok mennyiségét ne csökkentsük! Nyugodtan fogyasztható normál mennyiségű hús, csak a minőségre figyeljünk. Távolítsuk el a látható zsírréteget, húzzuk le a szárnyasok bőrét és alkalmazzunk zsírszegény ételkészítési technológiákat (sütőzacskó, párolás, alufóliában sütés, főzés stb.).

Ugyanígy fogyasszon mindenki bátran tojást (hetente 4-5 db), tejtermékeket (a zsírszegény változatokat természetesen) és felvágottakat (szintén a zsírszegény fajtákat!). További jó hír az édességeket kedvelőknek (márpedig ki ne kedvelné), édességet is nyugodtan lehet fogyasztani, ha megválogatjuk az alapanyagokat. Használjunk természetes édesítőket, rozslisztet, graham lisztet, light margarint a tészták, édességek készítéséhez. Lehetőség szerint a vajas krémekkel készült változatokat cseréljük sok gyümölcsöt tartalmazókra.

Ezzel a néhány apró változtatással nem kell megvonnia magától senkinek sem a finom falatokat, nem kell éhezni és mégis elérhetjük, hogy leadjuk a felesleges kilókat.

Fontos beszélni arról is, hogy semmilyen fogyókúra nem működik a megfelelő mozgás nélkül. A napi rendszerességgel végzett testmozgás elengedhetetlen része a folyamatnak. Enélkül nem tudjuk megfelelően rendezni az anyagcserét, aminek következtében a fogyás sem indul be megfelelő ütemben.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a hosszú évekig tartó önsanyargatás után sokan nehezen rendezik az anyagcseréjüket. Ha az emésztés és székletürítés nem megfelelő a rendszeres, rostban gazdag étkezés és a bőséges folyadékbevitel mellett sem, akkor sincs ok elkeseredésre. Jótékony hatású lehet ilyenkor éhgyomorra fogyasztott gyógytea (csalán, kamilla), savanyú uborka leve, savanyú káposztalé, szilvalé, rostos (cukrot nem tartalmazó!) zöldség és gyümölcslevek.

Mindezek mellett pedig az útifűmaghéj néven kapható rostkeverék napi rendszerességgel történő fogyasztása is ajánlott a megfelelő anyagcsere érdekében.

Remélem, minden kilókkal küzdő, elszánt fogyókúrázó szemét sikerül felnyitni és a helyes út felé terelni.


Ködbaum Zsanett
dietetikus