A lakásban számos olyan anyag lehet jelen, melyek károsak az egészségedre. Köztük néhány a termékenységet is képes befolyásolni, sajnos, rossz irányba.

Nem vitás, hogy manapság egyre nehezebb teherbe esni. A szakértők szerint elsősorban a mindennapos stressz, valamint a megváltozott életkörülmények a felelősek azért, hogy a párok 10%-ának keményen meg kell küzdenie a gyermekvállalásért, továbbá az a tény, hogy a férfiak spermája manapság kevesebb és rosszabb minőségű. A terméketlenségért azonban nem kizárólag ezek a tényezők felelősek: meddőséget olyan anyagok is okozhatnak, melyekről nem is gondolnád, hogy ártalmasak: ilyenek például a konyhában használt edények bizonyos fajtái, a tisztálkodószerek vagy éppen a lakástextilek.

iStockphoto


Veszélyes anyag a tisztálkodószerekben

Az antibakteriális szappanok triclosant tartalmaznak. Ez az anyag kitűnő fertőtlenítő, csakhogy ugyanannyira káros is. A samponokban, fogkrémekben is megtalálható anyag károsítja a bőr természetes savköpenyét, rossz hatással van a májra, és felborítja a hormonháztartást is - ezt édesvízi halakon végzett kísérletekkel bizonyították korábban. A hím halaknál megfigyelték, hogy nagymértékben megnőtt a női hormon mennyisége, de ezzel párhuzamosan a spermiumok száma csökkent. Vásárlásnál ügyelj arra, hogy olyan tisztálkodószerek, fogkrém, sampon és szappan kerüljön a kosaradba, melyek bizonyítottan nem tartalmaznak káros összetevőket. Ma már számos drogéria kínál kedvező áron bioszappant, vagy ökológiailag ellenőrzött sampont, természetes anyagokból készült fogkrémet - ideje megismerkedned velük. 

Vegyszerekkel kezelt lakástextilek

A textillel borított bútorokat, így a kanapét és a foteleket - de egyben a gépkocsik üléseit is - gyakran kezelik olyan égésgátló anyagokkal, melyek tűz esetén lassítják annak terjedését. Ezek, valamint a bútorok gyártásához használt egyéb káros vegyszerek azonban egészségügyi kockázatot jelenthetnek: az anyagok belélegezve, majd a véráramba kerülve károsítják a spermiumokat. Sőt, a legfrissebb kutatásokból az is kiderült, hogy azok a nők, akiknek a vérében nagy mennyiségű égésgátló anyagot találtak, sokkal nehezebben esnek teherbe. Sajnos a szigorú szabályozás ellenére még ma is számos gyártó használ ilyen anyagokat a bútorok készítéséhez. Ahhoz, hogy csökkentsd az egészségügyi kockázatot, igyekezz olyan bútorokkal, lakástextilekkel körülvenni magad, melyek természetes alapanyagokból készültek, vagy csak minimálisan tartalmaznak mesterséges anyagokat.

iStockphoto

Oldószerek mint meddőséget okozó adalékanyagok

Egy átlagos lakásban számtalan olyan szert találni, melyek az egészségre káros összetevőket tartalmazhatnak. Ilyenek többek között a festékek, a lakkok, a hígítószerek, a szigetelőanyagok, de a kozmetikumok és a tisztítószerek egy része is. Ezek olyan oldószereket tartalmazhatnak, melyek felelősek lehetnek a menstruációs ciklus rendszertelenségéért, a vetélésért, valamint a férfiak ondósejtjeinek alacsonyabb minőségéért. Tanácsos csökkenteni tehát az olyan szerek számát a lakásban, melyek összetevői károsak az egészségre - használj helyettük természetes szereket, például ecetet és szódabikarbónát a takarításhoz, mellyel a pénztárcádnak is kedvezel -, vagy legalább olyan tisztítószereket, kozmetikumokat vásárolj, melyek bizonyítottan kevés veszélyes anyagot tartalmaznak.

A műanyagok hátrányai

A műanyag ma már minden lakásban megtalálható, vele együtt pedig a ftalát, melyet a műanyagon kívül többek között a körömlakkok is tartalmaznak. A férfiaknál ez a vegyület szintén okozhatja a spermiumok csökkenését, a nőknél pedig az endometriosis nevű, fájdalmas nőgyógyászati betegséget, mely meddőséghez vezethez. Gyakorta kerül a szervezetbe ftalát az elfogyasztott élelmiszerek által is, de a bőrön keresztül és légzéskor is bejuthat a testbe. Próbálj minél kevesebb ftalát tartalmú szert vásárolni: a műanyag edények helyett üvegtálakat, üvegpoharakat használj, PVC helyett pedig kerámiából készült járólappal vagy fa burkolattal borítsd a padlót.

iStockphoto


Óvatosan a szójával!

A mai napig vita tárgya a szója, valamint az abban található vegyületek, az izoflavonoidok egészségre gyakorolt hatása - utóbbiak állítólag csökkentik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Csakhogy állatkísérletekből az is kiderült, hogy ezek az anyagok a termékenységet is kedvezőtlenül befolyásolják. Érdemes hát átgondolnod a szója fogyasztását, olyan kísérleti eredmények is napvilágot láttak már ugyanis, melyek alapján feltételezhető, hogy a szójában nagy mennyiségben jelen lévő, növényi eredetű ösztrogén felborítja a menstruációs ciklust. Kutatások azt is bizonyították, hogy a szójatejet fogyasztó férfiaknál a spermiumok száma lényegesen alacsonyabb, mint a szóját nem fogyasztó társaik esetében!

Rákot és meddőséget okozhatnak a betétek és a tamponok? - Veszélyes anyagok az intimtermékekben

Sokszor van, hogy valami elkezd bekerülni a köztudatba és egyre több helyről jönnek az infók. Szerintem így van ez mostanában az intimbetétekkel, tamponokkal kapcsolatban. Egyáltalán nem beszélünk róluk, vagy csak ijesztgetve, ha meg beszélünk is és akár ijesztgetés is van, reális alternatívákról meg nem nagyon hallani.

A legjobban persze az lepett meg, hogy mennyire nem beszélünk róla, mennyire nem merünk beszélni róla. Az is lehet, hogy  a blog leghosszabb bejegyzése lesz, de nem bánom, mert tényleg nagyon fontos, hogy merjünk beszélni ezekről a témákról.

Amikor pár dologra rákérdeztem, mindenhol inkább szemlesütés volt a válasz. Az egyik szívcsücsök boltomban is megkérdeztem, hogy például mik a visszajelzések az intim tölcsérrel kapcsolatban és az egyik kedvenc eladóm azt mondta, hogy bár ugyan adnak el belőle rendszeresen, de ebben a témában, tehát, hogy hogyan válik be az intim tölcsér még senki nem jelzett vissza.

Pironkodunk tehát pironkodunk, ez a helyzet.

Sokszor belegondoltam, hogy vajon azon a legérzékenyebb ponton milyen anyagok szívódhatnak fel. Mert ugye, hogy fehér legyen, klórral fehérítik őket egyrészt, másrészt az illatokat is hozzáteszik  melyeket minden egyes lista a veszélyes összetevők között említ.

A Woman's Voices for tehe Earth novemberben hozott nyilvánosságra egy kutatást,amely arról szól, hogy mivel vannak tele a női intimtermékek és veszélyeztetik ezzel nők millióinak az egészségét. A lista egy kicsit száraz, de érdemes átrágni magatokat rajta szerintem.

153820155

Sajtóközleményükben Dr. Amki  Zota aki foglalkozás és környezet egészségügyi területekkel foglakozik a George Washington Egyetemen így nyilatkozik:  Aggodalomra adhat okot, hogy ezek a kemikáliák találkoznak az érzékeny hüvelyi területekkel.

És akkor most nézzük a WVE jelentését:

női intimkozmetikai termékek található mérgező vegyületek potenciális egészségügyi hatásáról

“Bizony, a felsorolt termékek tartalmazhatnak olyan – nem szabályozott – mérgező kemikáliákat, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Növelhetik pl. a mellrák, az asztma és allergiás reakciók kialakulásának esélyét, veszélyeztethetik a termékenységet. Az említett vegyi anyagok tartalmazhatnak karcigonogéneket: reprotoxinokat, allergéneket és  endokrin zavarokat okozó anyagokat.

Mivel a női nemi szervek környékén található szövet a test egyéb részein található bőrnél jóval érzékenyebb a felsorolt termékekben található vegyi anyagok könnyebben szívódnak itt fel.

Az egyes termékekben talált veszélyes anyagok:

Tamponok: veszélyes anyagok lehetnek a dioxinok, a furánok, a peszticid-szermaradványok és az ismeretlen összetételű illatvegyületek.
Mindezek okozhatnak: rákot, reprodukciós problémákat, endokrin zavarokat és allergiás reakciókat.

Betétek: veszélyes anyagok lehetnek a dioxinok, a furánok, a peszticid-szermaradványok és az ismeretlen összetételű illatvegyületek és ragasztószerek, mint pl. a Metil-dibromo-glutaronitril. Mindezek okozhatnak: rákot, reprodukciós problémákat, endokrin zavarokat és allergiás reakciókat.

Intim törlőkendők: veszélyes anyagok lehetnek: metil-izotiazolinon, parabének, kvaternium-15, DMDM-hidantoin, jodo-propinil-butil-karbamát (tartósítószer), triklozán és ismeretlen összetételű illatvegyületek. Rákot és endokrin zavarokat és allergiás reakciókat okozhatnak.

Intim mosdószer: veszélyes anyagok lehetnek: ismeretlen összetételű illatanyagok, parabének, metil-izotiazolinon, DMDM-hidantoin, D&C Red No.33, Ext D&C Violet #2, and FD&C Yellow #5. Rákot, endokrin zavarokat, allergiás reakciókat és asztmát okozhatnak.

Intimzuhany: veszélyes anyagok lehetnek az ismeretlen összetevőjű illatvegyületek, a spermicid hatású Oktoxinol-9. Okozhat: vaginális bakteriális fertőzést,  medencei gyulladásos betegséget, méhnyakrákot, koraszülést, HIV fertőzést, szexuális úton terjedő betegségeket, méhen kívüli terhességet, terméketlenséget és krónikus gombafertőzést.

Intimdezodorok: veszélyes anyagok lehetnek az ismeretlen illatvegyületek, parabének és Benzetónium-klorid. Reprodukciós problémákat, endokrin zavarokat és allergiás reakciókat okozhatnak.

Intim viszketés elleni krémek:veszélyes anyagok lehetnek az ismeretlen illatvegyületek, parabének, metil-izotiazolinon és egy inaktív összetevő, a benzokain, ami egy enyhe érzéstelenítő. Endokrin zavart, allergiás reakciót okozhat és hatástalan lehet a viszketésre.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük mindezen hatásokat.

  • Nyomtassuk ki ezt a listát, és vásárláskor vigyük magunkkal.
  • Keressünk olyan termékeket, amelyen valamennyi összetevő szerepel, beleértve pl. az illatanyag összetételét.
  • Használjunk kevesebb intimterméket.
  • Ne használjunk olyan termékeket, amelyek nem szükségesek a nemi szervek egészségének fenntartásához.
  • Amikor csak lehet, illatanyag-mentes terméket válasszunk (elsősorban tamponok és betétek esetében)
  • Klórmentes fehérítővel kezelt, vagy fehérítővel nem kezelt termékeket válasszunk.
  • Ha allergiás reakciót tapasztalunk, hagyjuk abba a termék használatát.

Mit tehetnek a gyártók?

Ne használjanak mérgező vegyszereket: A gyártóknak meg kell tenniük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az intim-kozmetikumok ne tartalmazzanak karcinogéneket, mutagéneket, reprotoxinokat, és endokrin zavarokat okozó anyagokat. A nyálkahártyával kapcsolatba kerülő termékek esetén további termékvizsgálatok szükségesek.

Tüntessék fel valamennyi összetevőt: a gyártóknak fel kellene tüntetniük a felsorolt termékek gyártása során felhasznált valamennyi anyagot. Az allergiás reakciók kiváltására képes anyagokat külön fel kellene tüntetniük.”

A kutatás teljes anyagát itt olvashatjátok!

Nna, miután ez egy amerikai kutatás, megnéztem, mi  a helyzet az EU-ban, meg is találtam az erre vonatkozó rendeletet, itt megnézhetitek ti is, ha van cérnátok hozzá.

(A fenti jogszabály az EU tagállamaiban kötelező erővel bír, a tagállami jogszabályoknak az e rendeletben foglaltakkal összhangban kell lenniük.  )

„Az SCCS számos olyan anyagot azonosított, amely valószínűsíthetően allergiás reakciót vált ki, és a jövőben korlátozni kell ezek használatát és/vagy meghatározott feltételeket kell szabni a felhasználásukra vonatkozóan. A  fogyasztók megfelelő tájékoztatásának biztosítása érdekében meg kell követelni ezen anyagok jelenlétének feltüntetését az összetevők felsorolásában, és fel kell hívni a fogyasztók figyelmét ezen összetevők jelenlétére. Ezen információknak javítaniuk kell a kontaktallergia felismerését a fogyasztók körében, és lehetővé kell tenniük számukra az allergiát kiváltó kozmetikai termékek használatának elkerülését. Azon anyagok esetében, amelyek valószínűsíthetően a lakosság jelentős részénél allergiát okoznak, egyéb korlátozó intézkedéseket, például betiltást vagy a koncentráció korlátozását kell fontolóra venni. A tudatos termékválasztás elősegítése érdekében lehetővé kell tenni azt is, hogy a fogyasztó a termékkel kapcsolatban – a címkén szereplő információkon kívül – további információért fordulhasson a felelős személyhez.”

Ez lenne tehát az EU-s rendelet erre vonatkozó esszenciája szerintem, csak egy bibi van. A rendeletben hosszadalmas lista található azokról az anyagokról, amelyeket az EU tilt, viszont az amerikai kutasban szereplő veszélyes anyagok közül én csak alig párat találtam a listán.

Tehát ott állunk, ahol a part szakad. Egy újabb terület, ahol vélhetően nem elég szigorú a szabályozás és nem babra megy a játék, hiszen nők milliói küzdenek komoly problémákkal odalenn…

Az elméletem az, (nyilván sokaknak, nem én vagyok az értelmi szerző), hogy sok kicsi sokra megy, tehát nem mindegy, hogy még ott is „belélegzek” valamit, amit nem kéne, vagy sem.

Úgyhogy hamar alternatívákat kellet keresnem, amit nálam egy orvos által diagnosztizált kontaktallergia is mihamarabb szükségessé tett.

Ezeket a dolgokat a találtam a magyar piacon:

Mosható betétek

Na, megmondom őszintén, ez nekem nem volt opció. Hamarabb képzelem el egy pelenkáról, hogy kimosom, mint egy betétről. Mert a pelenkánál a kisebb dolgok azért lazán kimoshatók mosógépben, a nagyobb dolgokat meg megfogja az erre rendszeresített betét. De itt?
Az ötletet tisztelem, de ezt én ezt nem tudom rendszeres használatra magamnak elképzelni.

betet

Bio betétek, tamponok

Ezt tényleg már teljesen felesleges dolognak tartottam addig, amíg nem szembesültem azzal, hogy bizony a sima betétekre is lehet allergiásnak lenni. Nem én mondom, az orvosom. Sok esetben bizonyos tünetek okozója nem más, mint a tampon, az intimbetét, a tisztasági betét. Tehát aki ezzel szembesül, akkor is muszáj alternatív megoldásokat keresnie, ha amúgy nem tenné.

Egyébként ezek a betétek nagyon jók, könnyűek, finomak, kényelmesek, nem okoznak irritációt, viszont aranyárban mérik őket.

natracare

Anionos betétek

Hivatalosan ezek is “mindenmentesek”, és plusz ez az anionos csík antibakteriális hatású is.  Egy antibiotikum kúra után, amikor enyhe segítségre volt szükségem,  próbálkoztam vele, de megmondom őszintén, nehéz eldöntenem, hogy a hatása csak pszichés volt, vagy valós. Amúgy általában ezt érdemes róla tudni (áruk ezeknek is elég borsos):

Nem tartalmaznak kémiai és mérgező anyagokat.

– A felhasznált ragasztó, élelmiszer alapú ragasztó.
– Biológiailag lebomló anyagból készülnek, így nem szennyezik a környezetet.
– Nem okoznak allergiát.
– Csomagolásuk hermetikus és baktériummentes.
– Az anionos csíknak köszönhetően aktív antibakteriális (akár 12 órán keresztül), gombaölő,    gyulladáscsökkentő hatásúak és megszüntetik a kellemetlen szagokat.
– Szabad mozgást biztosítanak.
– Teljes mértékben légáteresztők, így nagy komfortérzetet biztosítanak.
– Nagy nedvszívó képességüket (nappali 100 ml, éjszakai 150 ml) a 4. rétegben található kukoricakeményítőnek köszönhetik, mely a nedvességet rögtön zselévé alakítja.
– Takarékosak: nedvszívó képességüknek köszönhetően kevesebb betét használata is elegendő, miközben a higiénia mértéke összehasonlíthatatlanul magasabb.


(Ezt a kijelentést nagy biztonsággal alátámaszthatom, igaz.)

 

vita-crystal-anion-egeszsegugyi-betet-normal-10db-silver-torlokendo-20db-66230

 

Intimtölcsér

Pár éve már kerülget ez a dolog, de egyáltalán nem tudtam elképzelni, hogyan van. Az elv szimpinek tűnt, mégsem vitt rá a lélek, mert az árát is húzósnak találtam, Aztán valahogy az elmúlt pár hónapban két barátnőm is teljesen spontán közölte, hogy neki ilyenje van és élete legjobb vétele volt.

Miután az allergia miatt nem volt sok választásom, vagy aranyárban a biocsodabetét, vagy ez, gondoltam, nem véletlen, hogy ennyien mondják, hogy ez jó, bár kicsit szívtam a fogam, de beruháztam. Azt a márkát választottam, ami a legrégebb óta van jelen a piacon, és sok adatot találtam róla.

Megmondom őszintén, izgultam, hogy ez akkor most hogyan lesz?  Szerencsére a magyarországi forgalmazó egy nőgyógyász-szakértővel együtt simán válaszol a kérdésekre, sőt,  itt aztán – szerencsére – nincs pironkodás, azt mondjuk, ami van. Egy gondom volt az elején, kérdeztem egyet, kaptam egy praktikus tanácsot és már túl is lendültünk problémán.

Első alkalommal azt javasolják, az utolsó napokon próbáljuk ki, így is tettem. A fő para: a hogyan teszem fel - veszem ki, pillanatok alatt eltörpül, hát csak amúgy egyszerűen. Jelentem, a rutin egy nap alatt elsajátítható.
A kontaktlencséhez tudnám amúgy hasonlítani, évekig paráztam rajta, hogy ki merjem-e próbálni, attól féltem, ha egyszer beteszem, az életben nem fogom kivenni, de persze azért ez nem így van, jó pár éve rutinos vagyok ezen a téren is.

Az érzés pedig konkrétan megfizethetetlen! Ihimádom! Tiszta, higiénikus, nem macerás, minimális rutin kell hozzá és kész. Kényelmes, nappal is, éjjel is hordhatom, konkrétan olyan, mintha ott sem lenne.

Állítólag hosszú távon is jó hatásai vannak (enyhülnek a menstruációs görcsök, rövidül a vérzés etc), de erről még nem tudok beszámolni.

Olyan még nem volt, hogy én várjam  menzeszt, de tudni akartam, első naptól is működik-e? Nekem működik. Nagyon szeretem, tényleg az elmúlt időszak legjobb döntése volt, valahol még hálás is lehetek az allergiámnak, hogy segített hamarabb meghozni ezt a döntést. Az árát pedig hamar behozza, és tíz évig használhatom.

Ja, el ne felejtsem.
A nőgyógyászommal is konzultáltam, azt mondta, semmi ellenvetése nincs, hajrá!
Amikor azt hittem még, hogy az első napokon nem fog menni, akkor arra kompromisszumra jutottam magamban, hogy akkor az első napra mehetne a biobetét-csoda, aztán az intimtölcsér.
Nekem mondjuk most úgy jó, ahogy van, de annak, aki azt hiszi még nem menne, tudom javasolni akár ezt a megoldást is. Minden egyéb dolog, ami még felmerülhet vele kapcsolatban (nem otthoni csere etc.) pedig picike rutinnal szintén kivitelezhető én már nagyon magabiztos vagyok.

Az sem mellékes, hogy környezeti terhelése is sokkal kisebb, mint a hagyományos betéteké, tamponoké, de nálam itt most az önvédelmi késztetés erősebb volt, bevallom. De azért szeretem, hogy használat után csak fertőtlenítem és beteszem a kis vászonzsákjába. Megnyugtató.

mooncup_box