Petrezselyem – az étrend-kiegészítők komoly konkurense

A petrezselyem sokkal több egy zöld dekorációnál a tányér szélén. Olyan gazdag tápanyagokban, mint egy multivitamin-készítmény, és az egészség számára általában hasznosabb, mint az étel, melyet díszített.

Egy csokor petrezselyem egy farönk tetején.

Természetes és olcsó

A petrezselyem a tápanyagok és nyomelemek olyan szokatlan bőségével tűnik ki, hogy könnyedén felveszi a versenyt egy étrend-kiegészítővel. Ráadásul két meghatározó előnye is van: egyrészt tényleg teljesen természetes, másrészt pedig töredékébe kerül a vitaminkészítményeknek.

Tisztítja a vért és eltünteti a szájszagot

A petrezselyem gazdag klorofillban. Képes a vérünket tisztítani, új vért képezni, valamint a májat és vesét támogatni a méregtelenítésben. Ezen kívül a klorofill a petrezselyem illóolajaival együtt a kis fűszernövény szagmegkötő tulajdonságaiért is felelős. Aki ugyanis rendszeresen rágcsál petrezselymet, embertársait friss test- és szájszaggal örvendezteti meg.

Tele tápanyaggal

A petrezselyemben szinte az összes vitamin megtalálható: A-, B1-, B6-, B12-, C-, K-vitamin, béta-karotin, folsav. Ezen kívül fantasztikus forrása az ásványi anyagoknak és vitaminoknak. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, káliumot és ként – és mindezt szerves, tehát könnyen hasznosítható minőségben.

Élelmiszer, fűszernövény vagy talán inkább orvosság?

Ilyen sok jó minőségű tápanyaggal könnyű dolga van a petrezselyemnek, hogy a szervezetünkben különböző problémákat megoldjon. Segít gyomorégésnél és böfögésnél, növeli a teljesítőképességet, leküzdi a kimerültségi állapotokat, erősíti a szívet, feloldja a vénákban a koleszterint, támogatja a mellékvesét, keményíti a fogakat, csontot épít, megelőzi a születési rendellenességeket, javítja a tápanyagfelvételt, megszünteti a teltségérzetet a gyomorban, csökkenti a gyulladásokat, serkenti a szervezet védekező erőit, és szabályozza a hormonrendszert.

Petrezselymes italok

Reggeli turmix:

Turmixoljunk össze másfél csésze görögdinnyét (magokkal), negyed csésze petrezselymet, fél csésze vizet és egy kis sztíviát. Ez egy finom és tápláló ital, melyet a gyerekek is szeretni fognak. Nem kell nekik elárulni, hogy petrezselyem is van benne…

Déli turmix:

Turmixoljunk össze egy csésze bogyós gyümölcsöt (áfonyát vagy epret), egy banánt, negyed csésze petrezselymet, fél csésze vizet és egy kevés sztíviát.

Esti turmix:

Gyümölcscentrifugában készítsünk el 3 almát és fél csésze petrezselymet, vagy 4 sárgarépát, fél almát és fél csésze petrezselymet. Ha még némi citromlevet is hozzáadunk, az ital még vérpezsdítőbb lesz.

Természetesen sok más gyümölcsöt is összeturmixolhatunk petrezselyemmel, és sztívia helyett más egészséges édesítőszert is használhatunk.