A mézfogyasztás jótékony hatásai


A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk.
Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír.
Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.
A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik.
Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt.
A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.
A természet eme édes adománya négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele mindenből, ami jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin.
A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban. Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már rég óta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban pedig szintén kihasználták már évezredek óta ezt az antiszeptikus hatást: fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házipatikák szerves része. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált.
Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.

TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM !


A közönséges méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen - állapították meg kanadai kutatók, megerősítve az évszázados tapasztalatot. Az Ottawai Egyetemen laboratóriumi edényekben - nem pedig élő emberekben - a méz elpusztította azokat a baktériumokat, amelyek az orrmelléküregi gyulladásokat okozzák.
Sőt, a méz legtöbb esetben hatásosabbnak bizonyult, mint az antibiotikumok. A méz mint antibiotikum vízzel érintkezve a mézben hidrogén-peroxid szabadul fel, ami az elhalt szöveteket és baktériumokat feloldja. A PH-ja is savas, az sem kedvez a baktériumoknak, így minden együtt áll, ehhez a nagyszerű hatáshoz – mondta dr. Kozma Ákos, belgyógyász.
A fertőtlenítéssel azonban még közel sem merültek ki a méz jótékony hatásai: kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében is. Egy kiskanál mézet elszopogatva pedig megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését.
Jobb, mint a cukor, de hizlal: 100 gramm méz  1350-1450Kj energiát ad a szervezetnek, ezért használatával csínján kell bánni!
80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így igen hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. Egy cukorbetegnek is az a legjobb, ha elájul, vagy kómába esik, hogy ha cukros víz helyett a szájpadlására mézet kenünk, ugyanis még onnan is felszívódik – mondta Barna Lajosné Éva. A dietetikus szerint azonban ezen kirívó eseteken kívül cukorbetegeknek ugyanúgy nem ajánlott a fogyasztása, mint a répacukoré. – Egészséges embereknek is maximum egy teáskanállal javasolok egy napra – folytatta a szakértő. Fontos: bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok. – Egy pohár langyos tejjel, rendszeresen fogyasztva elfelejthetjük a fertőző betegségeket, egy borsónyi mennyiséget szétkenve az arcbőrön, az puha és bársonyos lesz. Virágporra vagy bármilyen összetevőre allergiások azonban még külsőleg se próbálják meg alkalmazni – figyelmeztetett Barna Lajosné Éva.
"Mézédes szerelem"
Szintén több tízezer éves tapasztalat, hogy a fent felsorolt jótékony hatásokon túl a méz és a virágpor a férfi potenciára is kedvezően hat. A méz már az antik időkben is jelen volt az emberi kapcsolatokban: a római és görög fürdőkben például az ismerkedni vágyók mézes vizet küldtek a kiszemelt partnernek. Ha elfogadta, azt jelentette, nincs akadálya az udvarlásnak. Hazánkban pedig ha az udvarló fiatalembert a lányos ház úrnője mézes pogácsával kínálta, azt jelentette: szívesen lenne a fiú anyósa. A Távol-Keleten még ennél is édesebb hagyomány terjedt el, ott a mézeshetek kifejezést nem csak átvitt értelemben használták. A házasságot megelőzően a vőlegényt kemény éjszakai próbának vetették alá. A menyasszony meztelen testét mézzel kenték be, a vőlegény feladata pedig az volt, hogy ezt eltávolítsa, kizárólag az ajkainak segítségével. Ha efféle pepecselésre nem vágyunk, itathatunk a bátortalan fiatalemberrel méztartalmú nászbort is, ami már egy óra múlva érezteti jótékony hatását.


KLINIKAILAG IGAZOLT GÓGYÍTÓ HATÁS
Az apiterápia a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználása. A méhészeti termékekben koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten – így hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonló. Koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (megelőzés) és az immunrendszer erősödését. A méhcsípést (méhméreg) többek között ízületi bántalmakra használják, de alkalmazása házi körülmények között semmiképpen nem ajánlott. Az allergiás reakció néhány embernél súlyos következményeket idézhet elő.
A propolisz a méhek ragasztója. Speciális kémhatása, összetétele határozott gyógyító erőt képvisel. A virágport a kaptár bejáratánál elhelyezett speciális tálcán gyűjtik. A megfelelő tisztasághoz és szelekcióhoz fontos a virágzási naptár. A biotechnológiás méhészetben a vegyszermentesség mellett ügyelnek a keretek, az eszközök és a hordás tisztaságára is.


(Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/14004/a-mezfogyasztas-jotekony-hatasai)


méz jótékony hatása ősidők óta ismert, nem véletlenül illetik az “Istenek eledele” névvel: beltartalmi értékeivel nagyon kevés más élelmiszer vetekedhet.

A méz 10 legfontosabb jótékony hatása

A méz jótékony hatásait hosszasan sorolhatjuk: nagy az energiatartalma, de könnyen emészthető, fertőtlenítő, tisztító hatású, nyugtat, tonizál, csökkenti a fájdalmat, enyhíti a gyomor és a kiválasztószervi panaszokat, csökkenti a megfázás tüneteit (torokjáfás, köhögés, láz) és segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Mindezek mellett a méz megőrzi az eredeti növény gyógyhatásait is. Nézzük hát, mik a méz legfontosabb hatásai, és melyik fajtamézet válasszuk, ha szeretnénk azokat a leginkább kihasználni.


1.) A méz hatása megfázásra

Ez a legfontosabb mind közül: langyos teába keverve a megfázás minden tünetét enyhíti. Bármelyik méz jó választás, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.

2.) Méz hatásai torokfájásra

napraforgóméz mechanikai úton, az akácméz és a repceméz a fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

3.) A méz jótékony hatásai az immunrendszerre

Magas vitamintartalma miatt az akácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasolt immunerősítés-kúrákhoz.

4.) A méz jótékony hatása az érzékeny gyomorra

Egyértelműen a repceméz preferálandó az érzékeny gyomor kezelésére. Ha az valamiért nem kívánatos, az akácméz megér egy próbát, de napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorral fogyasztani.

5.) A méz hatása csontproblémákra

Egyértelműen az akácméz van a legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálcium tartalma miatt.

6.) Méz hatásai vérszegénység esetén

Magas vastartalma miatt az akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

7.) A méz gyógyhatása férfiproblémákra (prosztata, vizelési nehézségek)

napraforgóméz támogatja leghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.

8.) A méz jótékony hatása horzsolt sebekre

A jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsolt sebek külsőleges kezelésére (a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).

9.) A méz és a méregtelenítés

Kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre.

10.) Méz az antioxidáns kúra támogatásához

Magas e-vitamin tartalma miatt a napraforgóméz a leginkább javasolt aztioxidáns kúra támogatásához.

+1.) Méz jótékony hatásai az általános egészségmegőrzésre

Az olcsó, ám mégis sokféle nektár hasznos beltartalmi értékét ötvöző vegyes virágméz kitűnő válsztás az általános egészségmegőrzés támogatására.

 

A méz további jótékony hatásai


méz jótékony hatásait a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhetjük.
Ezeknek köszönhetően a fent felsoroltakon kívül
a méz a hörghurut kezelésére és lázcsillapításra is nagyszerűen használható, de szív- és érrendszeri problémák, keringési zavarok, magas koleszterin szintmagas vérnyomás és menstruációs problémák esetén is kifejti a méz jótékony hatásait.
A méz illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, emellett támogatja a vízkiválasztást, sőt, az alvászavar leküzdésében is segítségünkre lesz nyugtató hatása. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiányhelyzetek megszüntetéséhez, emellett a méz kitűnő energiaforrás is, cukrai egyszerűen, könnyen felszívódnak, ami leginkább a sportolók, gyerekek és betegséggel küzdők számára nagyon fontos.

 

Ha vásárolna: így ismerje fel a valódi mézet!

A mézhamisítás jelenleg az egész Európában virágzik, hazánkba is ellenőrizetlenül áramlanak a főként kínai ipari mézek, és sajnos a hazai termésben is láttunk már cukorsziruppal hígított "mézeket". Természetesen laboratóriumban minden csalás kimutatható, de sokkal egyszerűbb, ha a vásárló tudatában van annak, hogy mit akar megvenni, és már eleve messzire elkerüli a gyanús kinézetű üvegeket. Az alábbi jótanácsok ebben segítenek.

 

3 jótanács a valódi méz beazonosításához:

1.) Minden valódi méz természetes tuladonsága a kristályosodás.
Az elterjedt mézhamisítási technikák a kristálycukor nagymennyiségű felhasználására épülnek, ami pedig híján van eme tulajdonságnak. Ezért általánosságban elmondható, hogy ha több hónapja palackozott mézet kínálnak megvételre, és az tökéletesen folyékony és áttetsző, nem érdemes pénzt adni érte. Kivételt képeznek a köztudottan nehezen kristályosodó fajtamézek, mint az akácméz, hársméz, selyemfűméz, de ezek közül is ki lehet szűrni a hamisítványt.

2.) Minden fajtaméz egyedi jellemzőkkel bír, ami már ránézésre megkülönböztethetővé teszi más mézektől. Az akácméz mindig nagyon világos színű, áttetsző és az esetek nagy részében sűrűn folyó. A repceméz nagyon ritkán fordul elő folyékony állapotban, mivel nagyon gyorsan kristályosodik, színe a világossárgától a fehérig terjedhet, de sosem sötét színű. Nem úgy a napraforgóméz, ami mindig mélyebb árnyalatú, a selyemfűmézet pedig mattos textúrájáról ismerhetjük fel.

3.) Persze a külső jegyek alapján még mindig előfordulhat, hogy megveszünk valami olyat, amit nem kellene, ilyenkor az ízek és az illatok lesznek majd árulkodóak, hiszen ahogy a külcsín, úgy a belbecs is egyedi jellemzője minden fajtaméznek. Ha a megvásárolt méz nem "hozza" a fajtára jellemző íz és illatjegyeket, legközelebb messzire kerüljük el az adott boltot / márkát / termelőt.

Hazánkban számottevő mennyiségben 15-16 fajtaméz termelésére nyílik lehetőség. Ezen mézfajták gyökeresen eltérő hatásokkal, tulajdonságokkal, és adott esetben árral rendelkeznek.

A méz használata, tárolása

Sok feltételezés kering arról, hogyan kell használni a mézet, meddig áll el, mennyit szabad fogyasztani belőle naponta, vagy romlik-e a minősége a kristályosodás miatt. Ezekre a kérdésekre adjuk meg most a választ.

1.) Az egyik leggyakoribb felhasználási mód kapcsán jegyezzük meg: a mézet forró italba keverve az veszíthet fontos beltartalmi értékeiből, ezért ajánlott az italunkat kb. 40 fokra hűlni hagyni, mielőtt a mézet belekeverjük.

2.) A valódi méz kristályosodik. A kiszerelés időpontjától függően előfordulhat, hogy kézhezvételkor a méz áttetsző, hígan folyó, de lehet épp szilárd állapotú is. Idővel minden mézet utolér a kristályosodás, még a legnehezebben sűrűsödő akác, hárs és selyemfű mézet is (igaz, itt akár évekbe is beletelhet, mire lezajlik a folyamat). Tudni kell azonban, hogy a kristályosodás a méz beltartalmi értékeit és minőségi mutatóit nem befolyásolja.

3.) Aki jobban szereti a mézet áttetszőn és könnyen folyón, egy egyszerű technikával bármikor „visszafordíthatja” a természetes kristályosodási folyamatokat: állítsuk a mézesüveget 40 fokos vízfürdőbe, így a méz - sűrűségtől függően - pár óra vagy 1-2 nap alatt újra folyóssá válik.

4.) A tároláshoz száraz hely ajánlott. A mézre nem kell hímes tojásként vigyázni, ha például használt kiskanállal nyúlunk bele, nem fog megerjedni, mint a tejtermékek. Egy dologra azonban ügyelni kell: víz ne kerüljön a mézesüvegbe, mert az eltarthatóságát drasztikusan lecsökkenti.

5.) Szavatosság: helyes tárolás mellett a méz gyakorlatilag korlátlan ideig fogyasztható. Legendák szólnak ókori ásatásokról, melyeken lezárt agyagedényekben ehető mézet találtak. Mi ilyen messzire nem megyünk, de tény, hogy ha a víztől megóvjuk, a valódi méz hosszú évekig megőrzi minőségét.

6.) A méz 80%-ban különböző egyszerű és összetett cukrokból áll. Érdemes napi rendszerességgel fogyasztani, de a mértékletesség a magas cukortartalom miatt ajánlott.  Az elfogyasztott napi minimum átlag 2-3 kávéskanál legyen, a napi maximum viszont ne haladja meg a 10-20 dkg-ot, testsúlytól függően.

Legismerteb fajtamézeink és hatásai

Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékonymarad.

Aranyvesszőméz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő.

Facéliaméz: halványbarna, kissé opálos színű, kellemes zamatú méz. Könnyen emészthető, ezért a gyengébb gyomruaknak is ajánlott.
Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.
Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz. íze pikánsan kesernyés. Fogyasztás víszérpanaszoknál és trombózisok megelőzésére javaslott.
Hajdínaméz: különös illatú, barnássárga méz. Erősítő hatású. Rendszeres fogyasztása előnyösen hat a bőrképződésre.
Harmatmézek: sötét, barnás-fekete színű, fűszeres ízű mézek, tölgy-, fűz-, fenyőfákról származnak. Jó immunerősítő, roboráló, veseműködést serkentő mézek.
Hársméz: Légúti hurutokra, köhögésre ajánlott. 
A hársméz rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással, gátolja az érelmeszesedést, enyhíti a lázas betegségek tüneteit.  Jó idegnyugtató, stresszes állapot, álmatlanság esetén is jótékony hatással van a szervezetre. Görcsoldó hatású. Mézes arcpakolásokhoz is ajánlják. Kellemes ízű, fűszeres méz.
Kutyatejméz: világosbarna, kissé karamell ízű, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Jó erősítő.
Levendulaméz: kiváló aromájú méz, illatát sokáig megörzi. Nyitott sebekre kenve gyorsítja a varképződés, gyógyulás folyamatát, álmatlanságra, veseproblémákra is ajánlatos.
Lóhereméz: halványsárga, zsírszerű méz. Főként érzékeny gyomruaknak ajánlott.
Medvehagymaméz: kevésbé kristályosodó, pikáns ízű, fűszeres gyógyméz. Kiváló görcsoldó és idegnyugtató.
Mentaméz: zamatos, világoszöld színű, sok illóolajat tartalmaz. Emésztést serkentő, puffadást csökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.
Napraforgóméz: gyorsan kristályosodó, sárga színű, magas flavonoid tartalmú méz. Sütésre alkalmas.
Repceméz: kevéssé savas, gyorsan kristályosodó, krémyzínű méz. Gyomorsav-túltengésnél hatásos.
Selyemkóróméz (vaddohányméz): kiváló aromájú, fűszeres ízű csemegeméz.
Somkóróméz: világos, zamatos, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik. Trombózismegelőző hatású.
Tarlóvirágméz: világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.
Vöröshagymaméz: sárágás szímű, kissé hagyma illatú. Légúti megbetegedésekre kiváló.

Zsályaméz

Gyulladás- és izzadáscsökkentő hatású, ajánlják köhögéscsillapításra, meghűléses betegségek kezelésére, emésztési problémákra is. Kiváló vértisztító és görcsoldó. Zsályateát is ízesíthetünk vele, így a hatása fokozható.

Fenyőméz

A fenyőméz az édesharmatméz egyik fajtája, amelyet a fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből és a tűleveleken található édes harmatból gyűjtenek össze a méhek. Sötét színű, kellemes illatú és ízű. A legnagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik az összes méz közül.

A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint,
enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden talakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.
Kalória értéke rendkívül nagy.
Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb.
Ezek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban.
A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat.
Ezek az enzimek: kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz.
Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is.
Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is, számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.
A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat.
A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.
A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik.
Tévhitek

1. Az a jó méz, mely folyékony.
A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran "cukrosodásnak" vélik, és azt hiszik hogy a méhész cukrot tett a mézbe.
A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.
2. Az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy évig. Tévedés, ez a kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni.

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.
Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.
Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.
A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.
A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként stb. ajánlja.

Hogyan hathat a méz a csecsemőkre?

Bármilyen egészséges és magas tápértékű élelmiszer is a méz, egy éves kor alatt semmilyen formában nem szabad a csecsemőnek adni!

A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit tartalmazhatja.
Az első életévben a csecsemők, a fejletlen, éretlen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a Clostridium-mal szemben; különösen igaz ez a hat hónapnál fiatalabb csecsemőkre. A csecsemő bélcsatornájába került spórák a bélben ideális körülményeket (megfelelő hőmérséklet, oxigénmentes környezet) találnak, és ott szaporodásnak indulnak. Az elszaporodott Clostridium botulinum által termelt igen erős méreganyag, az ún. botulotoxin a bél nyálkahártyáján át a szervezetbe jut.

A rendkívül erős bénító hatású méreg többek között a száraz száj, a nehéz nyelés, a makacs székrekedés, az izomgyengeség, valamint az izombénulás tünetei mellett légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz vezethet. Az állapot azonnali intenzív ellátást igényel, de a gyógyulás nem biztos, hogy bekövetkezik.

Később, egy évnél idősebb egészséges gyermekeknél és felnőtteknél, a mézben található nagyon alacsony számú Clostridium spóra már nem okoz semmiféle megbetegedést, életveszélyes mérgezést. Valószínűleg az éretté váló bélflóra védelmet jelent a Clostridium-ok megtelepedésével szemben.

Hasznos irodalom:
1. APIMONDIA (Nemzetközi Méhészeti Technológiai és Gazdasági Intézete, Apiterápiai Orvosi
Részleg, Bukarest, 1976): Az apiterápia ma
2. Klotilda Luptoska: A méz felhasználása a háztartásban (Priroda kiadó, 1970)
3. D.C. Jarvis: Az almaecet és a méz (Perl Kiadó Kaposvár, 1991)
4. D.C. JArvis: Méz és más természetes készítmények