Egy KSH kutatás szerint az átlagos magyar nő heti 28 órát tölt házimunkával, ami napi négy órát jelent.
Ez hihetetlenül nagy szám, pláne ha azt nézzük, mennyi mindent csinálhatnánk ez idő alatt. Szerencsére van egy ötletünk, hogy tudod úgy lerövidíteni és megkönnyíteni a házimunkát, hogy az ne menjen a minőség rovására!

Használj gőztisztítót!


Idő- és költségtakarékos gőztisztítás a tavaszi nagytakarításhoz

A húsvéti nagytakarítás és az ünnepel járó többi előkészület rengeteg energiát és időt vesz igénybe – a költségekről nem is beszélve. Egy kis praktikával azonban a legtöbb munkát lerövidíthetjük, és nem mellékesen rengeteg drága és a környezetre káros vegyszert is megspórolhatunk közben.

Ez a praktika a gőz.
Nem éppen új keletű találmány, hiszen már vagy 150 éve használják tisztításhoz és fertőtlenítéshez a gőz erejét, de a háztartásokban általában mégis inkább súrolószerekkel, zsíroldókkal és egyéb ártalmas vegyszerekkel „dolgozunk”, és szorgalmasan és bosszúsan dörgöljük a koszt kefékkel és szivacsokkal ahelyett, hogy hagynánk, hogy a munka nehezét a nagy nyomású és forró gőz végezze el helyettünk. Lássuk tehát, hol is spórolhat meg időt, fáradságot és pénzt nekünk a gőz.
Idő- és költségtakarékos gőztisztítás a tavaszi nagytakarításhoz

Függönyök és kárpitok

Az egyszerű függönyök tisztítása általában nem jelent különösebb nehézséget, és legtöbbször egy kis áztatás vagy fehérítő mosógépes program is tisztára varázsolja őket. Ráadásul a vasalásukkal sem kell bajlódni: nedvesen felakasztva szépen kilógják magukat a karnison. A sötétítők és a bútorkárpitok viszont már jóval problémásabbak, hiszen rendszerint terjedelmesebb, nehezebb anyagból készülnek, amiket nehezebb beletuszkolni a mosógépbe, ha egyáltalán lehet. Sokszor a bútorkárpit le sem húzható, ezért csak úgy tudjuk tisztítani, ha külön erre a célra gépet bérelünk vagy azt megvásároljuk. Azonban az esetek többségében egyáltalán nincs szükség egy nagy és drága berendezésre, elég csak egy kis kézi gőzölő, amely a magas nyomású és forró gőz segítségével vegyszerek nélkül is nagyszerűen eltávolítja a felületről a legtöbb koszt és mélyen behatolva a szövet pórusaiba elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat. A legjobb, hogy ehhez még csak le sem kell venni a helyéről sem a kárpitot, sem a sötétítőt, amit nemcsak tisztíthatunk és felfrissíthetünk a gőzöléssel, hanem egyúttal ki is vasalunk.

Odaégett edények, sütők

Az odaégett fazekak és sütők pucolása az egyik legpiszkosabb és legnehezebb munka a háztartásban. Rengeteg fárasztó súrolást, a felületek karcolását is okozó dörzsölést igényel, ha például egy sütőből teljesen el szeretnénk távolítani a szénné égett ételmaradványokat, ráadásul igen agresszív szereket is kell mindehhez felhasználni. A gőztisztítók nagy előnye éppen itt domborodik ki: mivel magas hőfokon és nyomáson dolgozik, a szennyeződések nagy részét vegyszer nélkül is képes fellazítani és eltávolítani, ráadásul úgy, hogy közben nem kell kemény, fémszálas mosogatószivaccsal súrolni az edény vagy a drága pénzen vett sütő felületét, így a tisztítás nagyjából annyi erőbefektetést igényel, mint néhány szobanövény meglocsolása. Ha végül pedig a teljes tisztasághoz mégis szükség lenne valamilyen zsíroldó anyagra, akkor erre a feladatra néhány csepp hagyományos mosogatószer is tökéletesen megfelel.

Hűtőszekrények

A hűtők takarításakor a legproblémásabb dolog a szagok megszüntetése és a fertőtlenítés. Általában csak akkor szembesülünk azzal, hogy mennyi, rossz illatot árasztó baktérium és penész tenyészik a frigóban, amikor jégtelenítéskor szobahőmérsékletre melegszik belül is a berendezés. Ilyenkor jön a kérdés: mivel is lehet megfelelően csírátlanítani a hűtőt, hiszen például hipóval mégsem szívesen takarítja az ember azokat a polcokat és tárolókat, ahova később majd az ételét teszi. Legtöbbször ezért a fertőtlenítés el is marad, és helyette megelégszünk egy kis mosószeres tisztogatással, ami valójában csak felületkezelés és látszatmegoldás, mert bár látványra tiszta lesz a hűtő, de a szagokért felelős baktériumok és penészgombák nem pusztultak el, sőt a polcok nedvesítésével csak még inkább életre keltettük őket. Mit lehet tehát tenni? A legjobb, ha itt is gőzt használunk, ami 100 fok feletti hőmérsékletével a hűtőgép összes réséből és sarkából képes tökéletesen kiirtani a mikroorganizmusokat. Itt is ugyan az a helyzet, mint a sütőnél: nem kell a gőzzel dörzsölni, súrolni, és ráadásul itt legtöbbször egyáltalán nem kell semmilyen vegyszert, zsíroldó mosogatóanyagot sem használni, mert anélkül is teljesen tisztára pucolja a gőz a felületeket.

Fürdőszobák, WC-k

A legtöbb vegyszert a mosdók, fürdőkádak, fürdőszobai csempék és a WC tisztítására használjuk fel. Kell egy kis vízkőoldó ugye, hogy először is eltüntessük ezt a kemény lerakódást a csapokról, csempékről. Azután zsíroldó tisztítószerrel tisztítjuk meg a szennyeződésektől a felületet, végül – általában ezt már csak a WC-knél – még egy kiadós fertőtlenítést is végrehajtunk. Ám legtöbbször még ez az igyekezet sem hoz tartós és kielégítő végeredményt: a csempék közötti fúgákat például szinte lehetetlen még kefével is teljesen kipucolni, a WC-ken és környékén pedig mindig marad valami olyan rés, illesztés, repedés, ahova a szagtalanító fertőtlenítőszer nem férkőzhet be. Gőzzel mindkét probléma megoldható, ráadásul vegyszerek és súrolás nélkül, sőt még a vékonyabban lerakódott vízkövet is eltüntethetjük vele.

Idő- és költségtakarékos gőztisztítás a tavaszi nagytakarításhoz

Alkalmi ruhák

Tavasszal, húsvéthoz közeledve a legtöbben rádöbbennek arra is, hogy nemcsak a lakást, de az ünnepi ruhákat sem ártana kitisztítani. Főleg az öltönyök a problémásak ebből a szempontból, mert ezeket nem tehetjük csak úgy mosógépbe. Jobb híján ezért fogjuk őket, bepakoljuk a kocsiba, elvisszük a ruhatisztítóba, hazajövünk, kivárjuk, míg elkészül, újra elmegyünk értük, és itthon örvendünk, hogy milyen szépek lett. Egészen az első húsvéti ebédig, amikor az ünnepre összegyűlt tágabb família szeme láttára csöpögtetjük le jó sűrű, paprikás szafttal a kényes kelmét, amit drága pénzen tisztíttatunk alig két napja.
Sok futkosástól és költségtől megkímélhetjük magunkat, ha ezeket a ruhaneműket megpróbáljuk otthon, gőzzel felfrissíteni és folttalanítani. Valószínűleg az esetek többségében nem is remélt sikerélményben lesz részünk, hiszen a foltokat a profik is így – gőzzel – távolítják el a ruhatisztítónál, és mi is éppen olyan eredményre juthatunk már egy kisebb, olcsóbb kézi gőztisztító használatával. A gőz előnye ráadásul az, hogy nemcsak felfrissíti a ruhát, és eltávolítja a szagokat és foltokat, hanem ki is „vasalja” az anyagot. Összességében nem fogunk több időt az ilyen alkalmi ruhák házi tisztítására fordítani, mint akkor, ha két fuvarral oda vissza szállítjuk a hivatásos ruhatisztítókhoz, viszont szabad szemmel is jól látható összeget spórolunk meg vele.

Vegyszermentes takarítás és fertőtlenítés a gőztisztító erejével

Egyre többen választják a környezetbarát, környezettudatos életmódot, így egyre nagyobb szerepet kapnak a természetes, vegyszer- és adalékmentes, egészségkímélő módszerek. Akár még a takarításban is. Az emberiség lassan kezdi felismerni, hogy bolygónk megóvása közös érdekünk. Ezt természetesen nem csak globális, de lokális szinten is érdemes figyelembe vennünk, így az otthoni háztartási teendők és nagytakarítások során is.

Zsíros, ragacsos, ledörgölhetetlen, vastagon szennyezett felületek, agresszív, a mosószerekkel szemben is rezisztens koszbevonatok a házban, a ház körül, a háztartásban. Ezekkel bizony nagyon nehezen boldogul a legtöbb háziasszony a nagytakarítások során. Hiába is vetik be a reklámokban oly „fantasztikus hatást” ígérő mosószereket, zsíroldókat és egyéb antibakteriális hatású, klórtartalmú vegyszereiket, az eredmény nem mindig meggyőző. Sokunknak ismerősek ezek a mindennapos problémák.

VEGYSZERMENTES ÉS ERŐS MEGOLDÁS: A GŐZTISZTÍTÓ GÉP

A gőztisztítás a gőznyomáson, a sebességen, és a hőmérsékleten múlik. A gőzrészecskék bejutnak a legkisebb résekbe is, ahol feloldják a szennyeződés-részecskéket, mint a zsír vagy az olaj. Az olajos zsíros szennyeződéseket ugyanis melegen sokkal könnyebben, hatásosabban lehet eltávolítani. A gőztisztító berendezések, akárcsak egy kukta, vizet forralnak fel egy speciális kazánban, villamos fűtőbetét segítségével. A vízből gőz keletkezik, mely 100°C feletti hőmérséklettel rendelkezik. Ez a hőmérséklet tökéletesen alkalmas a zsíros, rászáradt, ragacsos szennyeződések feloldására, fellazítására, valamint a felületek fertőtlenítésére. Mindezt különleges vegyianyagok nélkül, és a nélkül, hogy kellemetlen szagokat hagyna maga után, hiszen a gőz nem csak a szennyeződéseket, de a kellemetlen szagokat is semlegesíti.

MIÉRT JÓ A GŐZTISZÍTÁS?

  • A gőztisztító gépeknek fontos előnye, hogy minden mikroszkopikus méretű résbe behatol és a legmakacsabb szennyeződésrészecskét is rendkívül gyorsan feloldja.
  • Szinte minden felületen használható, legyen szó rozsdamentes acélról, sütő- vagy főzőlapról, fugáról, csempéről, tükörről, ablaküvegről vagy laminált padlóról. A lista végtelen.
  • Fertőtlenítő hatása révén elpusztítja a legmakacsabb baktériumokat és kórokozókat is, így nem képződnek allergiát okozó anyagok a megtisztított felületen. Ez rendkívül fontos szempont, hiszen részben ezek az anyagok felelősek a gyermekeknél és felnőtteknél kialakuló allergiás és asztmás megbetegedésekért. Használatával megakadályozhatjuk az allergia és az asztma kialakulását. A por és az atkák eltűnnek, az erőteljes gőzkimenet, a magas gőzhőmérséklet, a nagy teljesítményű fúvóka és az erőteljesen felhevített tisztítókendők gondoskodnak arról, hogy a gőztisztító minden háztartásban előforduló baktérium 99,99 % százalékát eltávolítsa.
  • Mivel vegyszerek nélkül történik a tisztítás, így azon túl, hogy környezetbarát technikáról van szó, hosszú távon még takarékoskodhatunk is, hiszen megspóroljuk vele a korábban folyamatosan használt vegyszerek árát.
  • Kíméli a vizet, hiszen nem kerül a lefolyóba káros anyag a takarítás során.
  • Kevesebb a nyersanyag-felhasználás, hiszen nincsen olyan csomagolóanyag és egyéb kiegészítő, melyek a klasszikus tisztítószerek esetén óhatatlanul keletkeznek.
  • A gőztisztítás a vízzel is takarékoskodik, hiszen akár 80%-kal kevesebb vízre van szükségünk a hagyományos tisztításhoz képest. 1 liter vízből 1700 liter gőzt fejleszt, amely elég ahhoz, hogy egy kb. 60 m²-es lakást a pórusokig tisztává váljon.
  • Nem fárasztó így a takarítás, mert nincs szükség súrolásra és polírozásra.
  • Gyakorlatilag csak tartod és a gőz dolgozik helyetted.A gőz nem hagy vízkőmaradványokat, hiszen a gépben a gőzfejlesztés mentesíti a vizet az ásványi anyagoktól. Így a gőzben már nincs semmi, ami nyomot hagyhatna.

Több területen is használhatjuk a háztartásban: zsíroldásra, főzőlaptisztításra, mikró és hűtő fertőtlenítésére és gőzvasalásra, a ház bármely helyiségében alkalmazhatjuk.

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

Akit érdekel, hogy a Zepter milyen tisztítórendszerrel segíti az asztma és allergia elleni küzdelmet, bemutatjuk a Zepter TuttoLuxo 6S teljeskörű takarítógépet! TuttoLuxo termékünket azoknak ajánljuk, akik szeretnék egy termékkel az összes felmerülő takarítási feladatot megoldani, ezzel könnyítve meg a takarítást.

TuttoSteamy termékünket pedig a nedves-száraz porszívóval rendelkezők számára ajánljuk, akik szeretnék élvezni a gőztisztítás és gőzvasalás előnyeit is takarítás közben: bemutatjuk a Zepter Tutto Steamy gőztisztító berendezést!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, kérem keressen az alábbi elérhetőségeken:

Kovács Renáta 70/284-0139, kovacsrenata69@freemail.hu