Ezek az ételek segíthetik a teherbeesést:

1. A vashiány okozhat átmeneti meddõséget, egy vizsgálat során a fenti problémákkal küzdõ nõk 40%-a sokkal nehezebben esett teherbe, mint azon társaik, akiknek a szervezetében elegendõ vas volt. Ennek elkerülése sok tökmagot kell fogyasztani, ami egészséges és finom is.

2. Az olívaolajban található egy olyan zsírfajta, ami gyulladáscsökkentõ hatással bír, és segít az ovuláció normalizálásában. Fogyasztása révén ráadásul a magzat is könnyebben fejlõdik.

3. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót is, állítólag nemcsak a nõk termékenységét javítják, de a spermiumok is megerõsödnek általuk. Sõt, a vetélés és a genetikai problémák esélyét is csökkentik.

4. Az omega3 zsírsavakban gazdag lazac segít a nemi hormonok szabályozásában, miközben a nemi szervek vérellátását is javítja.

5. Egy holland tanulmány szerint, amit 165 leendõ kismama bevonásával végeztek, az összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek stabilizálják a vércukorszintet, ami nagyban megkönnyíti a fogantatást.

6. Azok a nõk, akik legalább heti egyszer fogyasztottak magas zsírtartalmú tejterméket, 27%-kal ritkábban tapasztaltak ovulációval kapcsolatos meddõséget, mint azok, akik kevesebb, mint heti egyszer ettek ilyen ételeket. Javasolt a tejbõl készült fagylaltok fogyasztása.

7. Az állati fehérjék fogyasztása állítólag 39%-ban megkönnyíti a teherbeesést, az étrendedbe iktassuk be a fehérjékben gazdag csicseriborsót.

 

Újabb bizonyíték, hogy a GMO-k meddőséget okoznak

Forrás: Natural News

Az orosz „Védelem a környezeti veszélyekkel szemben” legújabb tanulmánya, más hasonló eredményeket produkáló kísérletek után, rámutatott, hogy a genetikailag módosított organizmusok (GMO) fogyasztása súlyosan negatív hatással van a szervezetre. Az Oroszország Hangja szerint az orosz Génbiztonsági Intézet és az Ökológiai és Evolúciós Problémákkal foglalkozó Intézet tudósai kimutatták, hogy a génmódosított táplálékkal etetett állatok viszonylag rövid idő alatt teljesen meddővé válnak.

Nem ez az első kísérlet, ami hasonló eredményre jutott a GMO-k és a meddőség közötti kapcsolat tekintetében. Mivel a kutatást a biotechnológia ipartól teljesen függetlenül végezték, az eredmények egészen más képet mutattak, mint a GMO fogyasztás védelmében végzett tesztek.

A kísérlethez használt hörcsögök étrendjét genetikailag módosított szójával egészítették ki és azt tapasztalták, hogy először az állatok lassabban érték el a nemi érettséget, majd az idő múlásával teljesen meddővé váltak.

„Az állatokat több csoportra osztottuk, a csoportokat pedig elkülönítettük egymástól,” magyarázza Dr. Alexej Surov, a tanulmány egyik szerzője. „Az első csoport az addig megszokott táplálékot kapta. A második csoport étrendjét természetes, genetikailag módosított összetevőket NEM tartalmazó szójával egészítettük ki. A harmadik csoport étrendjéhez genetikailag módosított táplálékot is adtunk, a negyedik csoportnál pedig komolyabb mennyiségű GMO terméket adtunk az étrendhez.”

A tanulmány során Dr. Surov és csapata megfigyelte a születő hörcsögöket, azok növekedési ütemét, a szaporodás gyakoriságát, ütemét és ezeket az adatokat összevetették az állatok étrendjével. Néhány generáció elteltével a GMO-val kiegészített étrenden felnőtt hörcsögök teljesen meddővé váltak.

„Komoly változást tapasztaltunk azoknál a hörcsögöknél, akiket összepárosítottunk és folytattuk a korábbi étrendet,” mondta Dr. Surov. „A pár lassabban növekedett és lassabban érte el a nemi érettséget. A kölykeikből új párokat alkottunk. Ez volt a harmadik generáció és ők már egyáltalán nem voltak képesek szaporodni. Tehát ezek a GMO-val táplált egyedek teljesen meddővé váltak.”

Vajon az egyre inkább terjedő GMO termékek az emberek jövő generációit is meddővé teszik?

Egy osztrák tanulmány hasonló eredményre jutott genetikailag módosított kukoricával táplált egereivel. Az első szembetűnő változás az ő esetükben is az volt, hogy a kifejlett egyedek kisebb súlyúak voltak a normálisnál és kevesebb kölykük született. Három vagy négy generáció alatt a GMO táplálékon felnőtt szülőktől származó egerek teljesen meddővé váltak.

A gazdák az Egyesült Államokban is arról számoltak be, hogy a genetikailag módosított takarmánnyal táplált disznók és tehenek meddővé váltak. Indiában pedig egy kutatócsoport feltárta, hogy a genetikailag módosított gyapotmaggal etetett bivalyoknál komoly meddőségi és egyéb súlyos problémák alakultak ki!

 

A táplálkozás és a meddőség kapcsolata

Talán meghökkentőnek tűnik a kérdés, mégis a termékenység nem pusztán hormonális szinten dől el, számos egyéb más dolog is befolyásolja. A testi, lelki tényezők mellett a nő és a férfi étkezése is döntő fontosságú abban, hogy szülőkké válhatnak-e, s ha igen, gyermekük milyen esélyekkel jön a világra.

Hogy valóban létezik- e termékenységet fokozó étrend, szakértőnk, Schmidt Judit, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet dietetikusának véleményét kértük ki: 
„Szerencsére a természet maga alkotta olyannak az emberi testet, hogy egyfajta önszabályozó rendszer legyen. Lényegében azt is mondhatnánk, hogy akkor tud megfoganni a nő, ha testileg (és lelkileg is) abban a tökéletes vagy ahhoz igen közeli állapotban van, ami egy gyermek kihordásához és megszüléséhez szükséges. A saját környezetünkben is észrevehetjük, hogy a szélsőséges életvitellel, testi adottságokkal bíró hölgyek kevésbé könnyen vagy talán egyáltalán nem fogannak meg, és előbb- utóbb valamilyen mesterséges módot választanak az anyává váláshoz…”

Még mielőtt azonban ezt a kérdést boncolgatnánk, gondoljunk csak át néhány dolgot! Sem az nem kedvez a termékenységnek, ha egy nő túl sovány, sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti, normál állapot elérése lenne a cél. 
„Örök érvényű tanács, hogy az arany középutat válasszuk!” – javasolja dietetikus szakértőnk. „Ha csak a mérleget figyeljük, az sem vezet jóra, hiszen nemcsak maga a testtömeg, de a testzsírszázalék is befolyásolhatja a termékenységet. Ez pedig az alkati és egyéb tényezők mellett a táplálkozástól is függ. A többnyire lelki okokra visszavezethető anorexia is egyike a(z akár csak átmeneti) meddőséget okozó problémáknak, ez esetben a testzsírszázalék annyira lecsökkenhet, hogy maga a menstruáció is elmarad, vagyis nincs peteérés sem, amely nélkül fogantatás sem jöhet létre.” 
Ennek fényében érdemes kicsit magunkba nézni, és felülbírálni a saját testünkkel szembeni elvárásainkat: biztosan annyira vékonynak kell lennünk, mint a címlapokon, óriásplakátokon ránk mosolygó modelleknek?

„A másik oldalt vizsgálva az is gyakori probléma lehet, hogy ha egy túlsúlyos, elhízott nő vágyik az anyaságra, de a teste, mintegy a további súlygyarapodástól is megőrizve őt, „megakadályozza” a fogamzást. Élettanilag ennek persze nemcsak ez áll a hátterében, hanem számos endokrinológiai probléma, krónikus betegség is felsorolható, amelyek esetében nehéz lenne már megállapítani, hogy mi is okozza magát a terméketlenséget, a túlsúly vagy az abból eredő betegség, netán a kettő egyszerre. A jó hír az, hogy életmódváltással és egészséges mértékű fogyással az esetek nagy részében a termékenység is visszanyerhető” – folytatja Schmidt Vera. 
Még egy érv tehát az egészséges, zsírban, finomított cukorban, rostszegény élelmiszerekben, ételekben gazdag étrend ellen.

A változatosság gyönyörködtet!

Természetesen a gyermeket tervező nőknek nem kell tápanyagtáblázattal a kezében és a fejében járnia az élelmiszerboltokat, piacokat, ha szeretne kiegyensúlyozottan étkezni. A másik hasznos tanács éppen ezért lehetne akár a következő: a változatosság gyönyörködtet.
„Értendő mind az élelmiszerek, nyersanyagok típusa, mind az elkészítési módját tekintve, de minden esetben a lehető legtermészetesebb irány felé közelítve. Ne hagyjunk ki egyetlen főbb táplálékcsoportot sem ezek közül: teljes kiőrlésű gabonafélék és –termékek, idény jellegű zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek (hacsak nem küzdünk tejfehérje-allergiával vagy tejcukor-érzékenységgel), tojás, sovány húsok, tengeri halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Megfigyelések szerint a túl aszketikus, vegán jellegű étkezés inkább rontja a termékenység esélyét, ezért ha eddig mellőztük az állati fehérjéket, pár hónappal a tervezett fogamzást megelőzően fokozatosan kezdjük visszaépíteni ezeket is” – magyarázza a dietetikus. 
Persze ne a párizsit, szalámit, hurkát, hanem a jó minőségű húsokat, halakat, tojást, végül a tejet és tejtermékeket értve ezalatt…

A szénhidrát nem bűnös, de nem mindegy, melyiket választjuk!

Sajnos, egyre több esetben derül ki, hogy a meddőség hátterében egy bizonyos, PCOS nevű betegség áll. Napjainkban a policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb női hormonrendszert érintő betegség. A fogamzóképes korban levő nők 5-10%-ánál, más adatok szerint 10-20%-ánál diagnosztizálható, nemhiába tekinthető ennek a korosztálynak a fő meddőségi okának. 
A betegség rövid és hosszú távú szövődményekkel is társul, ezért időben történő felismerésének és megfelelő kezelésének nagy a jelentősége, mind az egyén, mind a társadalom szempontjából. Ma már tudjuk, hogy a betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van. Ide tartozik a helytelen táplálkozás, így többek között az étkezések kihagyása, emellett egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása, túlzott energia-bevitel, rostszegény táplálkozás, a zsírdús, telített zsírsavakban, egyszerű szénhidrátokban (cukor, finomliszt) gazdag ételek gyakori fogyasztása. A sor folytatható, mivel a mozgásszegény életmód, a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás és a fokozott stressz is gyakran vezet PCOS-hoz. 
„Kezelésének hatékony megvalósulásához elengedhetetlen a különböző szakterületek (endokrinológia, diabetológia, nőgyógyászat, háziorvostan, pszichológia, dietetika, gyógytornászat) szoros együttműködése. Ugyan a betegség véglegesen nem gyógyítható, azonban az inzulinérzékenység, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében bevált hármas alapkezeléssel jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők. A hármas kezelés fő elemei az irányított – azaz dietetikus segítségével összeállított – táplálkozás, a rendszeres testedzés és az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése. A gyógyszeres kezelés szükségességét az orvos feladata megállapítani, azonban, mivel a diéta az egészséges táplálkozás alapelvein nyugszik, mindenkinek javasolt, laboreredményektől és testtömegtől függetlenül. A PCOS-ban jellemző inzulinrezisztencia megállapítása esetén ajánlott diéta lényegében a minden egészséges ember számára, megelőző jelleggel javasolt, unásig ismert, mégsem követett, egészséges táplálkozással azonos” – mondja Schmidt Judit.

Alultápláltan nem könnyű megfoganni…

Az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) mellett nem szabad elfeledkezni az energiát nem szolgáltató vitaminokról, ásványi anyagokról sem. Ezek megfelelő aránya és mennyisége mind az anyai, mind a magzati egészséget is jelentősen befolyásolja: Ezért is fontos a vegyes, kiegyensúlyozott étrend, amely esetén a hiányállapotok esélye minimálisra szorítható. 
„A családtervezés időszakában, mivel a sikeres fogamzásról csak közel egy hónap elteltével értesül az újdonsült édesanya, már érdemes úgy étkeznie, mintha már valóban gyermeket várna. Ezért – többek között – a magzatvédő vitaminnak is nevezett folsav fogyasztására kell fokozottan figyelnie. Ha normál táplálkozással nem valószínűsíthető, hogy eleget visz be (például télen, amikor kevesebb a friss, nyers zöldség, gyümölcs vagy egyéb okból, például epebetegsége miatt nem bír annyi zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani), étrend-kiegészítő formájában is szedheti, mindenképpen az orvosával egyeztetve. Ugyanezen okból az alkoholfogyasztással is érdemes óvatosan bánnia, és inkább absztinensnek vagy nagyon mértékletesnek maradnia, hogy ezzel se okozzon kárt a magzatban. Az újabb kutatások szerint a mértékletes kávéfogyasztás nem okoz meddőségi problémákat, ettől független napi egy-két, legfeljebb három (nem túl erős) adagban húzzuk meg a felső határát e koffeintartalmú ital (valamint a feketetea) fogyasztásának” – tudtattuk meg a Versys Clinics dietetikusától.

Összességében elmondható, hogy a termékenységet meghatározó számos tényező mellett a táplálkozás szerepe sem elhanyagolható, mivel ez is hozzájárulhat a sikeres fogamzáshoz és egy egészséges gyermek világrajöveteléhez, ezért sosem késő jobban szemügyre venni, mi kerül a tányérunkra…

Elképzelhető, hogy meddőséged hátterében ételallergia áll

Ha már minden létező betegségre kivizsgáltak téged és a párodat is, azonban agyermekáldás csodája még mindig nem köszöntött be a családotokba, akkor elképzelhető, hogy lisztérzékenységed okozza a bajt. Ez nem túl gyakori probléma, de sajnos olykor előfordulhat. Derítsd ki, valóban ez áll-e a háttérben!

Glutén-intolerancia felnőttkorban?

Bármennyire is meglepő, a lisztérzékenység nemcsak a gyerekek életét, de a felnőttekét is megkeserítheti. Jellemzően a betegség már gyermekkorban megmutatkozik, azonban előfordul, hogy csak idősebb korban jelenik meg. Sajnos ilyenkor nincs más lehetőség, mint az étrendváltás - olyan élelmiszerekre kell áttérned, melyek nem tartalmaznak glutént. Ezt kisgyermekkorban megszokni könnyű, azonban nagyon nehéz lehet egy új étrendre átállni. Ugyanakkor, ha szeretnél kisbabát, és óvnád a saját egészségedet is, sajnos nincs más választásod.

Kialakulása

Megeshet, hogy a lisztérzékenységből kifolyólag nem következik be a várva várt áldás. Ez a vékonybél működése miatt van így, ugyanis az állapotosság tápanyag igényét nem minden emésztőrendszer tudja befogadni.

Ennek következtében nemcsak a nehéz teherbeesés, hanem a vetélés is igen gyakori, és sokszor csak hosszú évek és számos vizsgálat után derül ki a háttérben megbújó ok.