Hirtelen szívhalál: jó, ha 5 percünk marad

Előzetes ok vagy tünet nélkül, hirtelen, váratlanul és megmagyarázhatatlan okból fiatalok közül is sokan hunynak el, gyakran sportolók például meccs közben. Az esetek  hátterében sok esetben szívritmuszavar, általában kamrafibrilláció áll. Mennyi az esélyük a túlélésre?

A hirtelen szívhalálnak nevezett betegség legszomorúbb ismérve, hogy a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el. A szív pumpafunkciójának kiesése miatt a beteg rövid időn belül – pár másodperc alatt – elájul, elveszti az eszméletét. Azonnali beavatkozás nélkül a folyamat megállíthatatlan, és halálhoz vezethet.

Ha a szervezet huzamosabb ideig nem részesül megfelelő vér- és oxigénellátásban, agykárosodáskövetkezik be. Ennek mértéke függ a keringés nélkül eltelt idő nagyságától. Ezért fontos a gyors észlelés, a mentők értesítése, és az újraélesztés megkezdése. Ebben az esetben a mellkas összenyomásával pótolható a vérkeringés, szükség esetén a légzés is, befúvásos lélegeztetéssel.


A szívhalál érintettjeit az első 4-5 percben még meg lehet menteni defibrillációval.

Szívhalál: az ökölcsapás életet menthet

kamrafibrilláció megszüntetése lehetséges a mellkas közepére mért hirtelen ökölcsapással („ököl – pacemaker”) vagy elektromos árammal. Az elektromos áramot leadó készüléket hívjuk defibrillátornak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már elérhetők olyan félautomata, illetve automata készülékek,  amelyek bárki által könnyen kezelhetők.

A beteget a  kiérkező mentők  intenzív osztályra szállítják, ahol modern gépek és  eszközök segítenek állapotának stabilizálásában, a vitális funkciók (légzés, szívműködés) fenntartásában. Azonnal megtörténik a  szív katéteres  vizsgálata. A beteget  ellenőrzött keretek között  mesterséges kómában  tartjuk, meghatározott  ideig alacsony  testhőmérsékletet idézünk elő, kivédve ezzel a további agykárosodást.

A gyenge dohányzás is duplájára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát a nőknél!

Jó gyógyulási kilátások szívritmuszavar esetén

Fontos, hogy a gyógyításban részt vevők nyújtsanak pszichés támogatást az aggódó családtagok számára is. A betegek többségének jók a gyógyulási kilátásai. Megfelelő kezelés mellett teljes életet  élhetnek. Bizonyos esetben szükség lehet  a  bőr alá ültethető  kis  készülékre,  a defibrillátor-pacemakerre (speciális  szívritmusszabályozó készülék), mely  automatikusan  ismeri fel a  kóros ritmuszavart és állítja helyre a normális szívműködést.

A  betegek kardiológiai gondozásba kerülnek, mely során folyamatosan nyomon követjük állapotukat,  pacemakerviselés esetén a készülék működését  is.