1. Az Aloe vera tulajdonságai és hatása

Az Aloe Verának négy fő tulajdonsága van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló. Az Aloe Vera különbözik más természetes gyógyszerektől egyedi tulajdonságai miatt, melyek külön-külön is kifejtik hatásukat a célszerven a szervezetben és ugyanakkor egymással is kölcsönhatásban vannak. Az Aloe Verának, mint gyógyszernek hatalmas potenciálja van, és könnyen helyettesíti a helyi és orális szteroidokat és a helyi antibiotikumokat.

Az Aloe Verának magas az enzim-tartalma (92-féle enzim), ami ritka és értékes enzim-forrássá teszi, ugyanis az enzimek segítenek, hogy az alapvető fontosságú tápanyagok a szervezetben felszívódjanak, és ugyanakkor tisztuljon is a szervezet. Az Aloe Vera csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait és megerősíti az immunrendszert, miközben segít a szervezetnek a felhalmozódott mérgeket kiüríteni. Az Aloe Vera négyszer gyorsabban hatol be a bőrbe, mint a víz. Az Aloe Vera nem árt a fiziológiánknak, hanem tiszteli, egyensúlyba hozza és javítja azt. Az Aloe Veranak igen nagy skálájú tápláló és gyógyító tulajdonságai vannak; gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben.

Az Aloe Vera olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek az egész szervezeten kifejtik hatásukat: tetőtől talpig - az egyéni szükségleteknek megfelelően.



Az Aloe Vera regenerálja a szöveteket a sejtek normális fejlődési ütemében. 
Az Aloe Vera titka: összetevőinek titokzatos kölcsönhatása. Az Aloe Vera tulajdonképpen olyan adaptogén, mint a ginzeng. Egy szovjet kutató, Breckham szerint "adaptogén" az olyan növény, melynek szabályozó hatása van a szervezetre, segíti azt a stresszhez vagy bármilyen más nehéz helyzethez alkalmazkodni. Azzal, hogy szabályozza az immunrendszer funkcióit, kezeli a szervezet beteg részeit, szerveit.

Az adaptogének csak akkor hatnak, amikor kell és csak ott, ahol szükség van rájuk. Ha nincs szükség rájuk, inaktívak maradnak, de csak látszólag, mert az immunrendszert lassan, de biztosan akkor is erősítik. Az Aloe Verának mindenre kiterjedő, bonyolult, lassú és néha szinte észrevehetetlen hatása van (éppen ezért hívják "csendes gyógyítónak"). A kevésbé "diktatórikus", "alternatív" gyógyszerek elsősorban az egész szervezetre ható "territórium gyógyszerek". Tisztelik a biológiai territóriumunkat, szervezetünket. Ahelyett, hogy a felbukkanó rendellenességgel agresszívan szállnának szembe, inkább gyengéden javítják, és egyensúlyba hozzák a territóriumunkat.

Az Aloe Vera hatása az immunrendszerre és a rákra

Anekdotikus bizonyíték mindig is létezett arról, hogy az aloe vera gyógyítja a rákot. Az aloe verához kapcsolódó tudományos körök azon töprengenek, hogy az aloe vera-termékek rákellenes tulajdonságainak kulcsa vajon a növény aminosav-tartalma-e. Az a tény, miszerint az aloe vera ellátja a szervezetet az új sejtek felépítéséhez szükséges elemekkel, és a növény enzimösszetétele alapján az aloe vera megelőzheti a daganatos sejtek kialakulását, fejlődését. 
Ebből a szempontból érdekes lehet a növény fitokémiai összetétele is. Két fitokémiai anyagról, melyek általában a legtöbb Aloe Vera-kivonatban megtalálhatók, az Alokutin A-ról és B-ről is kimutatták, hogy megcélozzák a ráksejteket, de a pontos útjuk még nem teljesen ismert. Az Alokutin A és B hat a nyirok- és immunrendszerre, talán így segítve a rákellenes folyamatot. Az világos, hogy a belsőleg szánt aloe vera-termékek - mint például az iható gél, juice és kapszula - rendszeres fogyasztása segít a szervezetnek a méregtelenítésben, megelőzi az oxidáló reakciókat (szabad gyökök), melyek előidézhetnek olyan betegségeket, mint a rák.

Aloe Vera-kutatók egy csoportja bejelentette, hogy az Alokutin A és B az immunrendszer azon részét aktiválja, amely a vírusok ellen hat. E szerint a bejelentés szerint az aloe vera-termékek fogyasztása segíthet megelőzni a vírusos fertőzéseket és fellépni a vírusok ellen. Ugyanez az immunfolyamat játszódik le az allergiák esetében, így azoknak a jelentéseknek, melyek arról számolnak be, hogy az aloe vera-termékek rendszeres fogyasztása megfékezi az allergiát, van tudományos alapja.


2. GRAPEFRUIT MAG kivonat fertőtlenítő, gomba és vírusölő

A grapefruitmag kivonat intenzív antibakteriális hatásán keresztül számtalan betegség során segíti a gyógyulást.

 

VÍRUSÖLŐ,

ANTIBAKTERIÁLIS

FERTŐTLENÍTŐ


A készítményt természetgyógyászok is előszeretettel alkalmazzák, mivel fül-, orr- és torokfertőzések, hüvelyfertőzés, bőrgombás megbetegedések, fertőző gyomor bélhurut ellen is hatásos az antibiotikumok által kiváltott káros mellékhatások nélkül.

Elsősorban máj-, gyomor-, bél- és epebetegségek, fogínygyulladás, hüvelyfertőzés, élesztőgomba által okozott fertőzés és megfázás esetén hatékony.

Emellett fertőtlenítőszerként nagyon hasznos minden háztartásban.


Az Ökonet által előállított készítmény grapefruitmagból sajtolt kivonat, mely kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, antioxidáns, regenerálja a sejteket, gomba- és vírusölő, erősíti az immunrendszert, sterilizáló hatású táplálékkiegészítő.

A Grapefruitmag kivonat pozitív hatásai egyetemi laboratóriumi és klinikai vizsgálatok által bizonyítottak.

 

-    Évtizedek óta használják természetes baktérium-, vírus- és gombaölőként
-    Segít a Candidiázis kezelésében
-    Alkoholmentes készítmény
-    Csecsemőknek is adható, nem keserű

A grapefruitmag kivonat csírák ellen is hatékony, sarjadzó gombák, fonalak és Pseudomonas, Helicobacter, Shigella, Lactobacillus, Salmonella, Klebsiella, Escherichia coli, Streptococcus, Legionella, Herpes vírus és Staphylococcus ellen is védelmet nyújt.

Ajánlott adagolás:

belsőleg csak hígítva megengedett! Napi 3x15 cseppet tegyen egy pohár tisztított vízbe, vagy gyümölcslébe.

Az ajánlott adagolási mennyiséget ne lépje túl! Citrus-félékre érzékenyeknek nem ajánlott.A Grapefruitmag kivonatban glukozoid, bioflavonoid és C-vitamin található. A grapefruitmag olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek a kórokozók citoplazmájának membránját pusztítják el, ezáltal a kórokozók tápanyag nélkül maradnak. Így a szervezet károsítása nélkül, természetes úton semmisülnek meg a baktériumok, gombák, vírusok és paraziták.

Fő hatóanyagai: pinen, limonen, linalool, citrál-aldehid, olajtartalma 21 %-os. Ezek az összetevők általánosan elismertek, mint antidepresszív szerek, frissítő, keringésjavító hatásúak és az agy számos pontjára is stimulálóan hatnak, ezáltal a grapefruit természetes módon aktiválja a kémiai folyamatokat az egész szervezetben.  Ezen túlmenően flavonoid anyagokat, így flavont is tartalmaz. A flavonoidokat korábban P-vitaminként jelölték. A grapefruitmag elsősorban bioflavonoidokat és naringin-glikozidot, izozakuranetint, rhoifolint, heszperidint, neoheszperidint, poncirint, kvercetin-glikozidot, kaempferolglikozidot, dihidrokaempferolglikozidot, apigenin rutinozidot, hepta-mothoxiflavonidot, nobiletint, valamint néhány proteint tartalmaz.

A grapefruitmag kivonat javítja az érzékelést és a kedélyt, általában fokozza az életkedvet. Zsíroso lajban oldva érdekes kombinált készítményt kaphatunk belőle, például masszázsolajokban, fürdőadalékokban vagy tusfürdőkben. Ezen túlmenően a grapefruit héj anyagainak általános antiszeptikus hatása van.

A grapefruitmag kivonatot a gyümölcs magjából nyerjük ki, őrléssel és sajtolással.

Napjainkban is sok kutatás folyik a grapefruitmag szervezetre gyakorolt pozitív hatásaival kapcsolatban. A magból nyert kivonat antibiotikum erős gomba- és vírusölő szer. Már nagyon kis mennyiségben is sikerrel alkalmazható több száz vírus-, gomba- és baktériumtörzs, valamint paraziták ellen, de a hasznos baktériumokat épségben hagyja, csak túladagolás okozhat bennük károkat. A grapefruitmag kivonat fertőzések kezelésében is hatásos.

A Grapefruitmag-cseppben lévő hatóanyagok főként gombás fertőzések, bél- és gyomorbetegségek, megfázás, fogíny- és körömgyulladás, orr-, torok- és fülfertőzés, hüvelyfertőzés ellen hatékonyak.

 

Összetevők: C-vitamin, grépfrútmag-kivonat (25 %), víz, nedvesítőszer (glicerin) Tápérték a napi adagban 3×15 csepp (1,5 ml) C-vitamin 127,5 mg 159,4% RDA (RDA felnőtteknek ajánlott napi bevitel.) Polifenol 25 mg*
Az ajánlott adagolási mennyiséget ne lépje túl! Citrus félékre érzékenyeknek nem ajánlott.


A készítmény nem tartalmaz alkoholt, jótékony hatásait a fogyasztók nap mint nap tapasztalják egyre újabb területeken. A legfrissebb kutatások szerint a természetes fertőtlenítés legújabb eszköze lehet, melyet műtőkben, fertőző osztályokon, uszodákban, tisztítóüzemekben vagy akár ivóvíz fertőtlenítésére is sikerrel lehet alkalmazni.
Mivel a grapefruitban lévő anyagok természetes módon bomlanak le, melléktermékek keletkezése nélkül, így környezetkímélők is .Amennyiben a grapefruitmag kivonatot előírásnak megfelelően alkalmazzuk, semmilyen mellékhatástól nem kell tartanunk, mivel nincs toxikus és bőrizgató hatása. Gyümölcskivonat alkalmazása eddig még soha nem okozott súlyos mérgezést.

A grapefruitmagból nyert citruskivonat egyedülálló természetes antibiotikum, melynek hatására a kutatók akkor jöttek rá, mikor tapasztalták, hogy a mikrobiológiai tevékenység hatására sem bomlik le a természetben.
A grapefruitmag-kivonat enyhe melegségérzetet ad, a leghatásosabb szer a test nedves állapotainak kiszárításához. Bebizonyították, hogy a grapefruitmag kivonat sokféle élősködőt és kórokozót elpusztít, így az amőbák, vírusok, baktériumok, véglények és 30 gombafaj, köztük a Candida ellen is hatásos.

 


Grapefruitmag kivonat számos előnye


A Grapefruitmag kivonat még a gyomorrák esetén is védelmet nyújthat és több más gyomorbetegség esetén hatékony. A légzőszervek és a tüdő állapotát is javítja. Mint minden magas C-vitamin tartalmú gyümölcs, a grapefruit is támogatja a tüdő megfelelő működését. Azok az olasz gyerekek, akik télen legtöbbször fogyasztottak citrusféléket és kivit, ritkábban fáztak meg, kapták el az influenzát és szenvedtek sípoló légzéstől. Tudósok igazolták, hogy a Grépfrút flavonoidjai gátolják azon enzimeket, melyek a rák növekedését segítik elő.

A citrus bioflavonoidok antioxidáns hatásúak, ezáltal befogják a szabadgyököket, megakadályozzák a C-vitamin bomlását és serkentik annak hatását. Csökkentik a kapillárisok túlzott törékenységét és átjárhatóságát. Esszenciális anyagok, vagyis nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, ezért permeabilitási faktornak vagy P-vitaminnak hívják őket.
A Grapefruitmag kivonata 800 vírus- és baktériumtörzs, egysejtű paraziták és 100 gombafaj növekedését akadályozza akár nagyobb higításban is, viszont épségben hagyja a fiziológiás baktériumflórát.

A grapefruitmag kivonat olyan egyedi összetételű, mely jelentős rothadás gátló hatással bír, ezt több kutató is kimutatta gombákon, vírusokon, parazitákon és vírusokon végzett kísérletek során, valamint több laboratóriumi vizsgálatot végeztek emberi szervezeten is a grapefruit mag kivonatával kapcsolatban, melyek ugyanezt az eredményt mutatták.


A grapefruitmag kivonat enyhén citromos illatú, ez az alkalmazott koncentrációban kevéssé érzékelhető. Flavonoid tartalmát a növényi származású glicerin, mely a folyékony kivonat alapját képezi, tovább fokozza. Több vizsgálat bizonyította, hogy a grapefruitmag kivonata a vírusok, baktériumok, gombák, mikroorganizmusok citoplazma-membránján végez antimikrobás aktivitást. A grapefruitmag kivonatban lévő hatóanyagok dezorganizálják a citoplazma-membránt, így az aminosav felvételét lehetetlenítik el. Ezzel párhuzamosan a kismolekula súlyú sejtalkotó részek a sérült membránon keresztül áramlanak ki a sejtből. Lényegében tehát a mikroorganizmus elvérzik és éhen hal, elveszti aktivitását és végül elpusztul. Ez általában rövidebb idő alatt megy végbe, mint a mikroorganizmusok ellen használt mesterséges szerek alkalmazása során. A grapefruitmag kivonat hatóereje alacsony és magas hőmérsékleten is ugyanolyan mértékben megmarad.

 


Mit gyógyít, miben segít a Grapefruitmag?

 

GRAPEFRUIT MAG  - BIOBOLT„A grapefruit az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású"

 

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is.

 

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő.

A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle. A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében.

Számos vizsgálatban igazolták, hogy a citrusfélék védenek a rák, különösen a gyomorrák ellen. Szerepet játszhatnak ebben a flavanonok és a C-vitamin is, ami gátolja a nitrátokból a potenciálisan karcinogén nitrózaminok képződését. A Hawaii szigetén végzett vizsgálat eredményei szerint a grapefruitot rendszeresen fogyasztók esetében 50%-kal kisebb a tüdőrák kialakulásának a kockázata.

Számos vizsgálat igazolta azt a tényt, hogy a grapefruitmag kivonat a mikroorganizmusok, a gombák, baktériumok és vírusok citoplazma-membránján fejti ki antimikrobás aktivitását. A kivonat hatóanyagai a citoplazma-membrán dezorganizációját idézik elő, ami által az aminosav-felvétel akadályba ütközik. Egyidejűleg a kismolekula súlyú sejtalkotó-részek kiáramlanak a sejtből a sérült membránon át. Egyszerűsítve tehát úgy is mondhatjuk, hogy a mikroorganizmus "kiéhezik" és" elvérzik", majd a kórokozó inaktiválódik és ezáltal elpusztul.
Az ehhez a művelethez szükséges idő általában kevesebb, mint a mikroorganizmusok elpusztításához használt legtöbb mesterséges készítmény esetében. A grapefruitmag kivonatának hatékonysága mind magas, mind alacsony hőmérsékleten stabil marad.

A grapefruit remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.



A grapefruit cseppeket sokféle dolog kezelésére használhatjuk, most nézzük a legfontosabbakat.


Afták ellen
A szájnyálkahártya fájdalmas fekélye esetén naponta többször is öblögessük át a szánkat grépfrútcseppes oldattal, 2 dl vízbe tegyünk 10 cseppet.

Berepedt szájzug
8 csepp kivonatot tegyünk 1 evőkanál olívaolajba, ezzel masszírozzuk be többször is az érintett területet. Ugyanígy használhatjuk kicserepesedett ajkak kezelésére is.

Ekcéma
2 evőkanál olívaolajba tegyünk 10 csepp grépfrútmagkivonatot, ezzel kenjük be naponta többször is az érintett bőrrészt. Ekcémánál és aknénál segít a kivonatot tartalmazó vízzel történő lemosás is.

Lábgomba
Egy kis vattapálcikát itassunk át hígítatlan grépfrútmagkivonattal, s ezzel ecseteljük be reggel és este a bőrt.

Torokfájás
Langyos vízbe csepegtessünk 10 csepp kivonatot, majd kétóránként gargalizáljunk vele. Ezenkívül naponta 4-6-szor 5 cseppet tegyünk vízbe, és igyuk meg.

Tyúkszem
Reggelente grépfrútcseppes vattapálcikával ecseteljük be a bőrt. Este 10-15 perces lábfürdőt vegyünk, ehhez is cseppentsünk 10 csepp kivonatot. Majd töröljük szárazra a lábakat, és tegyünk rá éjjelre egy sebtapaszt, amelyet előzetesen 3 csepp grépfrútmag-olajjal itassunk át.

Rovarcsípés
A kellemetlen viszketés és égés hamarabb megszûnik, ha a csípés helyét egy evőkanál olíva-, búzacsíra- és lenolajba tett grépfrútmagkivonat (10 csepp) keverékével alaposan bemasszírozzuk.

Fogszú, fogkő
A caries megelőzhető, ha a fogmosást követően esténként a kimosott fogkefére 3-6 csepp kivonatot teszünk, s azzal a fogakat és a fogínyt alaposan átdörzsöljük.

Gyomornyálkahártya-gyulladás
6 héten keresztül naponta 3-szor 10 cseppet vegyünk be egy pohár vízzel. Figyelem! Amennyiben a gyomorfájás 1 héten belül nem szûnne meg, feltétlen forduljon orvoshoz.

Orrmelléküreg-gyulladás
Fél deci langyos vízbe 4 csepp oldatot tegyünk, majd egy szemcseppentő pipettával 5 cseppet tegyünk mindegyik orrlyukba. Szívjuk fel jó alaposan, majd fújjuk ki az orrt erősen. Az egész eljárást ismételjük meg naponta 3-szor.

Pattanásos bőr
Negyed liter vízbe tegyünk 15 csepp kivonatot, és ezzel mossuk le a pattanásos részt. Végül 3 percig masszírozzuk be a nedvességet a bőrbe, és leöblítés, törlés nélkül hagyjuk megszáradni.

Korpás fejbőr
Hajmosás után 10 csepp grépfrútmagkivonatot egyenletesen oszlassunk el a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan, majd szárítsuk meg a hajat.

Székrekedés
Minden étkezéskor 1 pohár vizet apránként kortyoljunk el 10 csepp grépfrútmagkivonattal.

Vírusos szemölcs
Naponta 3-szor 3 cseppet tegyünk a szemölcsre. Este vegyünk kéz- vagy lábfürdőt, benne 15 csepp kivonattal.

Sebek
Kisebb és nem túl mély sebeket (horzsolás, késsel történő vágások) könnyen és gyorsan fertőtleníthetünk grépfrútcseppes oldattal. Tegyünk egy pohár vízhez 10 csepp kivonatot, és öblítsük le vele a sérült részt.

Fogínygyulladás
Naponta 3-szor 1-2 csepp oldatot masszírozzunk be az ujjunkkal a fogínybe. Ha fogzuhanyt is használunk, 5 cseppet tegyünk a vízbe.

Fogfájás
Mielőtt még azonnal a fogorvoshoz rohannánk, próbáljuk ki a következőt: egy kis vattadarabkát nedvesítsünk be, formáljuk kifli alakúra, cseppentsünk rá 5-10 csepp grépfrútkivonatot, majd tegyük a fájó fogra vagy a fog és a pofazacskó közé.

TELJES MÉREGTELEÍTÉS 3 HÉT ALATT!!!

Segítse a szervezetét probiotikumokkal! Probiotikumok antibiotikus kezelés időszakára, a bélflóra fenntartására, téli időszakra, valamint női intim problémákra. Segíti az egészséges hüvelyi mikroflóra fenntartását.

 


3. A csodás fokhagyma

Összefoglaló sokoldalú növényünkről, a fokhagymáról

fokhagyma.jpg

Tartalom:

 

Népgyógyászati története

A fokhagyma az egyik legrégebb óta használt gyógynövény: már az ókori Egyiptomban meghatározott adagokban osztották a piramist építő munkásoknak, hogy egészségesek és munkaképesek maradjanak. Hippokratész, Plinius és Dioszkuridész is részletesen írt a fokhagymáról az ókorban.

Nemcsak az emésztés javítására, hanem megfázásos betegségek, bőrproblémák gyógyítására és mérgezések kezelésére is ajánlották.

Hildegard von Bingen a kolostori orvoslásban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a nyersen fogyasztott fokhagyma képes teljes mértékben átadni a benne rejlő erőt és kis adagokban ajánlotta fogyasztását "hogy az ember vére ne melegedjen fel".

Eredete

A hagymafélékhez (Alliaceae) tartozik, melyek a liliomfélékhez (Liliaceae) tartoznak.
Közép- és Kelet-Ázsiából származik. Ma már az egész világon, hazánkban is termesztik.
A napos, humuszban gazdag talajt szereti.

Hatóanyaga

Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan. Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj. Mivel tehát a hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt javasolják nem egyben lenyelni a gerezdet. Az allicin olajat a tüdő és a bőr választják ki, tehát ezért fog érződni a fokhagyma szaga leheletünkön, illetve a bőrünkön bizonyos mennyiség (kb. 2-3 gerezd) fogyasztása után. Pontosan emiatt amennyiben illatmentes fokhagymaolaj kivonatot tartalmazó kapszulával találkozunk, annak hatóanyagtartalma igencsak kétségbe vonható.

A fokhagyma nagysága a csípősségéről is árulkodik: a nagyobbak enyhébben csípősek és édeskésebb zamatúak. A kisebbek csípősebb ízűek.

A néphagyomány szerint úgy csökkentheted a fokhagyma szagodat, ha evés után lassan elrágcsálsz egy kis petrezselymet (ami egyébként vesekőhajtó, hólyaghurut ellen bevethető, vizelethajtó hatású nagyon hasznos méregtelenítő növény is egyben).
A szag ellensúlyozására elrágcsálhatunk egy kis fahéjat (ami ugyancsak vírus- és baktériumellenes hatású, emésztést segíti és fehéríti a fogainkat) vagy 1-2 szem szegfűszeget. Egy pohár minőségi vörösbor is segít a szag felszámolásában.

Alkalmazása, hatásai

Ellenjavallatai a fent említett "szagon" kívül nem ismeretesek, mellékhatásaként enyhe gyomor-bélpanaszok fordulhatnak elő.

Az allicinnek köszönhetően a fokhagyma a következő csodákat tudja:

  • oda is eljut, ahova a gyógyszer nem
  • antibiotikus hatású, azaz baktériumellenes
  • gombaellenes
  • külsőleg is kiváló a gomba kezelésére (láb- és körömgomba esetén dunsztkötésben vethetjük be)
  • kiváló vírusölő
  • emiatt a herpesz egyik ellenszere
  • és külsőleg szemölcs kezelésére is alkalmas (lásd talpon lévő szemölcsre fokhagyma dunsztkötésben)
  • az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum – csodás, hiszen, mivel természetes, sosem fog rá rezisztencia kialakulni
  • értisztító - szabályosan kisepri az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló
  • ezáltal véralvadásgátló
  • és koleszterincsökkentő
  • magas vérzsír (triglicerid) értékek esetén is fogyasszuk
  • vérnyomás csökkentő hatású, amennyiben a magas vérnyomást az okozza, hogy erek falán található lerakódások miatt az erek összeszűkülnek
  • immunstimuláló
  • hatékony rákmegelőző
  • C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns, B-vitamint is tartalmaz
  • vesegyulladás, bélhurut és tüdőgyulladás esetén is vessük be

Ne feledjük, hogy nyersen és szétrágva, nyállal keveredve hat igazán (hiszen ekkor keletkezik fő hatóanyaga, az allicin), tehát ha megsütjük, akkor is elveszíti értékes tulajdonságait.

Vérhígító hatású gyógyszer szedése esetén ne fogyasszunk fokhagymaolaj kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítőt az orvosunkkal történő folyamatos ellenőrzés nélkül.

Fokhagyma kúra

1. Csináljuk végig a következő fokhagyma kúrát az immunrendszer erősítésére és az erek kisöprésére (érelmeszesedés elkerülésére és gyógyítására)

fokhagyma kúra

* 33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk.
* 10 napig áztatjuk 3 dl 96%-os alkoholban, lezárt üvegben.
* Naponta egyszer felrázzunk egy kicsit, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük.
* 10 nap leteltével a pépet tiszta ruhán átszűrjük egy üvegbe, így egy tömény, ragacsos fokhagymakivonatot kapunk.

Mindig étkezés előtt kell meginni kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve a következő módon:

Napok Reggel Délben Este
1. nap 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól 3*25 csepp, amíg el nem fogy

A  fokhagyma kúra ideje alatt emeljük meg szokásos napi vízfogyasztásunkat.

2. Értágító, frissítő fokhagymakúra recept olyan variációban, amikor viszonylag jól kezelhető a fokhagyma erős illata (vagy szaga?) is.
* 30 gerezd fokhagyma
* 5 egész citrom (lehetőleg "bio")
* Összeaprítjuk vagy turmixoljuk!
* 1 l vizet hozzáadunk, rottyanásig melegítjük, nem szabad forralni!
* Leszűrjük egy üvegbe és ha kihűlt hűtőszekrényben tároljuk!
Ajánlott adag: éhgyomorra 1/2 dl
Kúraszerűen: 30 nap 8 nap szünet és újabb 30 nap
Csak az első 2 nap szokatlan, azután egész jó! Mindig fel kell rázni, különben a végére nagyon sűrű marad és úgy már nem igazán kellemes!