Vízszűrő kancsók előnyei és hátrányai

Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó” Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó”Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó” Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó”

A legelterjedtebb ivóvíztisztítási megoldások a vízszűrő kancsók, amelyek az elmúlt 40 évben világszerte több tízmillió háztartásba jutottak el és segítenek a tiszta ivóvíz előállításában.

vízszűrő kancsók praktikus segítői minden háztartásnak.
Használatukkal gyorsan, egyszerűen állíthat elő a csapvízből klórmentes, jóízű ivóvizet. A vízszűrő kancsók további előnye, hogy az általuk tisztított víz használata esetén jelentősen lecsökken a vízkövesedés, így a háztartási gépekbe, pl. kávéfőző, vasaló is alkalmazhatók.

Használatuk rendkívül egyszerű, nincsenek helyhez kötve és elektromos csatlakozást sem igényelnek. Ha feltölti a vízszűrő kancsó felső részét vízzel az pár percen belül lefolyik a szűrőbetéten keresztül az alsó részbe, ahonnan már fogyasztható is a tiszta víz. Egy feltöltéssel 1-2 liter viz tisztítható meg. A kisebb méretű víztisztító kancsókat a hűtők ajtajához tervezték, így a megtisztított vizet egyszerűen le is hűtheti.

A víztisztító kancsók a tisztán tartásukon és a havonkénti pár perces szűrőcserén kívül karbantartást nem igényelnek.

A kancsókban egy négylépéses víztisztító rendszer működik, ez csökkenti a víz ideiglenes keménységét és eltávolítja a szerves és szervetlen szennyezők nagy részét. A vízszűrővel tisztított víz átlátszóbb, tisztább kellemesebb illatú lesz. A vízszűrős kancsók azoknak is ideálisak, akik nem szeretnék az ásványvíz csomagolásával terhelni a környezetüket. A vízszűrős edényeket a gyerekek is könnyen tudják használni, de nagyon jó szolgálatot tesz olyan idős emberek otthonában is, így nekik nem kell az ásványvíz hazavitelével bajlódniuk.
A szűrőbetét eltávolítja a csapvízből a klórt, a nehézfém maradványokat és a növényvédő szereket. A szűrt víz csökkenti a vízkövet, így megakadályozva a vízkő lerakódását a háztartási gépekben (vasaló, vízforraló, kávéfőző). Tökéletes főzéshez, hideg üdítők, kávé/tea elkészítéséhez vagy háziállatok itatásához, szabanövények öntözéséhez.

Fontos, hogy a javasolt időben kerüljön cserére a betét, mert a hosszasan bent hagyott betétben elszaporodnak a baktériumok és azok az emberi szervezetre élettanilag káros hatású toxinokat=méreganyagokat termelnek!
A vásárolt vízszűrő kancsókhoz hosszú távon biztosított a szűrőbetét a Rextra, Interspar, Media Markt üzletekben.

Saját tapasztalat: 2007. óta használom napi rendszerességgel a kancsó által tisztított vizet és elmondhatom, hogy a vízfogyasztásom többszörösére nőtt anélkül, hogy rá kellett volna beszélnem vagy erőltetnem magam erre!

Pár hét múlva nyomtalanul elmúltak az ízületi fájdalmaim is a nagy- és kis ízületeimből!
A bőröm pedig olyan jó állapotnak örvend, hogy ismeretlenek 5-10 évvel fiatalabbnak gondolnak a valódi koromnál!!!

Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!

 

Előnyök

Kedvező ár
Igen kedvező áron megvásárolhatók, ami néhány gyűjtő jó minőségű ásványvíz ára.

Egyszerű szűrőbetét utánpótlás
Az elterjedtebb típusok szűrőbetétei a nagyobb hipermarketekben, elektronikai áruházakban országszerte egyszerűen megvásárolhatók de az interneten is több beszerzési lehetőség van.

Mobilitás, egyszerű használat
A vízszűrő kancsók nincsenek a vízhálózatra csatlakoztatva, tehát helyhez kötve sincsenek. Egyszerűen, magával viheti oda, ahol éppen szüksége van rá.
A szűrőcsere havonta egyszer néhány percet vesz igénybe és elvégzése gyerekjáték.


Vízkőmentes háztartási gépek, finomabb ételek, italok
A piacvezető vízszűrő kancsók ioncserélő gyantát is tartalmaznak, amely lecsökkenti a tisztított víz keménységét. A lágyabb víz kevesebb vízkő lerakódást eredményez, így a háztartási gépek -vízforraló, vasaló, kávéfőző, párásító- is kevesebb karbantartást igényelnek.

A lágy vízzel finomabb ételek, italok, levesek készíthetők.


“Hátrányok”

Szokatlan íz
Magyarországon mind a csapvíz mind az ásványvizek magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Ez az ásványi “koktél” adja meg a víz ízét. Mivel ehhez szoktunk hozzá, elsőre furcsának hathat a vízszűrő kancsó által előállított lágy víz ízvilága. Tapasztalatom szerint ehhez gyorsan hozzá lehet szokni és ugyanolyan ízletesnek találjuk a lágyabb tiszta vizet, mint korábban a keményebb vizet.


Fenntartási költségek
A vízszűrő kancsóval előállított ivóvíz költsége 10-20 Ft/liter körül alakul, tehát annyiba kerül, mintha megvásárolná a legolcsóbb ásványvizet, de nem kell hazacipelnie és később nem kell vesződnie az üres palackokkal.

Amiért mégis a hátrányok között említem a fenntartási költségeket azért van, mert a legtöbb vízszűrő rendszer a kancsóknál alacsonyabb költséggel üzemeltethető.


Milyen szempontok szerint válasszunk

Elterjedtség
Ma Magyarországon a Brita és a Laica típusok a legelterjedtebbek.
Ezeknél a típusoknál véleményem szerint hosszú távon is biztosított a szűrőbet ellátás. Sajnos több olyan gyártmány is megfordult a magyar piacon az elmúlt években, amelyből eladtak néhány ezer darabot, majd megszűnt a forgalmazása és itt maradtak az eladott kancsók a szűrőbetétek utánpótlása nélkül.


Minőség
Vízminőségben a piacvezető termékek között tapasztalataink szerint nincs számottevő különbség. A kancsó minőségét tekintve egyértelműen a Brita kancsókat tartom a legjobb minőségű terméknek, még a legolcsóbb modellek is igényesen kidolgozott, minőségi anyagokból készült tartós ivóvíztisztítók.

Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó betét”

A kancsók ára: 3.300-9.600Ft között mozog.

 


Betétek típusai forma szerint:

Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó” Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó”

Képtalálat a következőre: „vízszűrő kancsó” Képtalálat a következőre: „hauser vízszűrő kancsó betét”

 

A betétek ára: 1300 és 4000 ft között mozog.

Havonta vagy 100-150 liter víz leszűrése után kell cserélni.