Mi is az a zöldturmix?

A zöldturmix gyümölcsökből és (főként) leveles zöldségekből készül, tehát nem csak zöldségeket tartalmaz. Ha jól eltaláljuk az arányokat, a gyümölcsök édesebb, karakteresebb íze jobban dominál benne, így általában azoknak is nagyon ízlik, akik nem annyira rajonganak a zöldségekért vagy nehezen tudják elképzelni, hogy folyékony formában fogyasszák. A zöldtumixok mindennapos fogyasztása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű zöldségek bevitelét az étrendünkbe. A zöldlevelűek több értékes tápanyagot tartalmaznak mint bármelyik másik ételcsoport! Megtalálhatóak bennük az aminosavak, fontos ásványi anyagok, vitaminok , antioxidánsok és jótékony hatású fitonutriensek vagy másnéven fitokemikáliák. A fitonutriens vagy fitokemikália elnevezés gyűjtőfogalom, amely a növényekben rejlő tápanyagokra, kémiai vegyületekre utal. Ilyen vegyületek például a flavonoidok és a karotinoidok is.

Hogyan készül a zöldturmix?

Nagyon egyszerűen. Először is szükség van egy jó turmixgépre. Figyelem! Nem gyümölcscentrifugát, hanem turmixgépet használunk, mert így megtartjuk az értékes rostokat is, amik a zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Ezután már csak kedvünkre való gyümölcsöket, zöldségeket és a megfelelő folyadékalapot kell a turmixba tenni, krémesre keverni és fogyaszthatjuk az értékes zöld italunkat.
Pontosan miket lehet beletenni?
Alapvetően az alábbiak kerülhetnek bele:

  • Gyümölcsök: itt érdemes – főleg a kezdőknek – valamilyen édesebb fajtát használni, pl. banánt vagy édesebb almát, körtét. Nyáron az édes őszibarack és nektarin is kíváló.
  • Zöldségek, zöldlevelűek – szinte bármilyen zöldséget beleképzelhetünk: az összes salátaféle, káposztafélék, cukkini, friss fűszernövények is bátran mehetnek bele.
  • Folyadék: szűrt- vagy ásványvíz, mandulatej, risztej, kókuszvíz

Mikor és mennyit érdemes fogyasztani?

Alapvetően bármikor, nekem a reggeli fogyasztás vált be a legjobban, általán 4-5 decilitert iszom belőle. Gyakorlatilag helyettesíti a reggelit, egész délelőttre ellát a megfelelő energiával. Még a reggeli rituálészerű kávézást is kiütötte a helyéről. Pér hét után azt vettem észre, hogy ha zöldturmixot iszom reggel, sem előtte, sem utána nem igazán esik jól a kávé.

Miért érdemes rendszeresen zöldturmixot fogyasztani?

Mindenki más céllal kezdi el a rendszeres fogyasztásukat. Én azért vágtam bele, mert szerettem volna több zöldséget fogyasztani, aztán gyorsan megtapasztaltam a természetes testúlycsökkentő és méregtelenítő tulajdonságát is. Általában ez az 5 cél motiválja leginkább az embereket, hogy beépítsék a zöldturmixokat a napi egészséges étrendjükbe:

  1. Napi minimum 5 adag zöldség és gyümölcs bevitele a szervezetbe
  2. Testúlycsökkentés
  3. Méregtelenítés
  4. Betegségek megelőzés és leküzdése
  5. Megfelelő, a megszokottnál jobb minőségű táplálkozás biztosítása

Mindenki más céllal kezdi el a zöldturmixok rendszeres fogyasztását. Én azért vágtam bele, mert szerettem volna több zöldséget fogyasztani, aztán gyorsan megtapasztaltam a természetes testúlycsökkentő és méregtelenítő tulajdonságát is.
Leggyakrabban az alábbi 5 cél motiválja az embereket, hogy beépítsék a zöldturmixokat a napi egészséges étrendjükbe.

5 ok, amiért érdemes zöldturmixot fogyasztani:

1. Napi minimum 5 adag zöldség és gyümölcs bevitele a szervezetbe

Ha rendszeresen fogyasztasz zöldturmixot, már ebéd előtt több zöldséget és gyümölcsöt vittél be a szervezetedbe, mint egy átlagosan táplálkozó felnőtt egész nap. Ráadásul nem csak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket eszed, amit tényleg szeretsz, hanem olyanokat is, amiket magadtól nem biztos, hogy felhasználnál egy salátában vagy főételben, ellenben nagyon jót tesznek a szerveztednek. A gyümölcsök és zöldségek kombinálása azért is jó, mert az édesebb gyümölcsök jótékonyan elfedik a kesernyésebb ízű zöldlevesek ízét is. Ez a szempont nálam azért is nagyon fontos, mert így a gyerekeknek is sok-sok olyan zöldséget tudok adni, amiről egyébként önmagában hallani sem akarnak, így viszont simán elfogyasztják.

2. Testúlycsökkentés zöldturmixokkal

Nagyon sokan szeretnének fogyni és sokféle diétával próbálkoznak. Az egyik legnagyobb hiba, amit a fogyókúrázók közül sokan elkövetnek az az, hogy nem visznek be elég kalóriát a szervezetükbe. Persze, fontos, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt, de az éhezés nem célravezető. Az első dolog, amit érdemes kiszámolni, milyen kalóriabevitelre van szükséged ahhoz, hogy fogyhass és ha már elérted az ideális súlyodat, meg is tudd tartani azt. Az interneten nagyon sok kalkulátor van, ami segít kiszámolni a szükséges kalóraibevitelt.

A zöldturmixok fogyasztása természetes módon segít a fogyásban. Van néhány szempont amit érdemes figyelembe vennünk, ha a fogyás a fő célunk a zöld turmixok rendszeres napi fogyasztásával.

3. Méregtelenítés zöldturmixokkal

A zöldturmixok nagyszerűen segítik a szevezet méregtelenítését, tisztítását.

Csakúgy mint a testúlycsökkentő zöld turmixok esetében is, a méregtelenítésnél is figyelembe kell venni néhány szempontot. Az egyik lefontosabb, hogy vannak a tisztító folyamatot elősegítő és ezt lassító zöldségek és gyümölcsök is. Alapvetően a magas víztatartalmú gyümölcsöket érdemes erre a célra használni, mint például a citrusfélék, a zöldségeknél pedig a kesernyésebb zöldlevelűekre kell helyezni a hangsúlyt. A gyömbér nagyszerű kiegészítője lehet minden tisztító zöldturmixnak.
A gyógynövények is hatékonyan segítenek a méregtelenítésben.

4. Betegségek megelőzése és leküzdése

A zöldturmix nem gyógyszer, de rengeteg kutatási anyagot és esettanulmányt olvashattunk már, melyek bizonyítják, hogy azok körében akik több friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az átlagosnál, alacsonyabb a veszélye a betegségek – akár a krónikus betegségek – kialakulásának.
A téli időszakban könnyedén megnövelheted a citrusok fogyasztását a zöld turmixok segítségével, ami természtes módja a vírusok legyőzésének, ezáltal a multivitaminok szedését is elfelejtheted!

5. Minőségi táplálkozás

A zöldturmixok kitűnő forrásai a létfontosságú tápanyagoknak.
Ellátnak megfelelő mennyiségű A (bétakarotin formájában), C, K (a zöldlevelűekben) és B vitaminokkal (kivéve B12).

A zöldturmixokkal nem csak alapvető vitaminokat, hanem értékes ásványi anyagokat is bevihetsz a szervezetedbe mindennap. Kálciumból például recepttől függően akár a napi ajánlott mennyiség 50%-át is elfogyaszthatod. Ugyanígy könnyedén tudod fedezni a szervezeted vas és magnézium igényét, amit főleg a zöld levelesekből kaphatsz meg.
Ha bogyós gyümölcsöket, áfonyát, szedret vagy piros szőlőt teszel a zöldturmixba, biztosítottad szervezetednek az antioxidánsokat, amelyek felveszik a harcot a betegségekkel. A szeder az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs, ami magas rossttalma mellett nagy arányban tartalmaz C vitamint is.

A magas rosttartalmú gyümölcsök jótékony, emésztést segítő hatásáról már biztos rengeteg hallott mindenki. Alma, körte, narancs vagy áfonya hozzáadásával biztos lehetsz benne, hogy megfelelő mennyiségű rostot fogyasztasz. A zöldlevelűek is kitűnő rostforrásként szolgálnak, csak dobj a turmixgépbe belőlük legalább három-négy maréknyit.

A zöldturmixok megfelelő fehérjeforrást is biztosítanak.

Míg a gyümölcsökben nem túl sok van belőlük, a zöldségek ezzel szemben rengeteg növényi fehérjét tartalmaznak. Minél jobban elmélyedsz majd a zöldturmixok világában, annál több fehérjében gazdag zöldlevelűt fogsz tudni hozzáadni a turmixodhoz. Sportolók természetes fehérjeporokkal, például kendermagporral tovább növelhetik a fehérjebevitelüket.

A méregtelenítő program nem az éhezésről szól.
Zöldturmixokkal és tápláló, teljes értékű ételekkel fogsz találkozni, melyek úgy fejtik ki jótékony tisztító hatásukat, hogy Te közben élvezed a finom és könnyen elkészíthető ételeket.

Praktikus tanácsok zöldturmix készítéséhez

A zöldturmixok elkészítése semmivel sem bonyolultabb mint a gyümölcsturmixoké. Annyi a különbség, hogy itt pár hozzávalóval többet teszünk bele.

Milyen eszközökre van szükség?

  • Egy minél erősebb motorral rendelkező turmixgépre. Én jelenleg egy 800 wattosat használok, a korábbi gépem 500 wattos volt, azzal is simán el lehetett készíteni a turmixokat. Ebben csak a pénzügyi keret szab határt, hogy ki milyen gépet vásárol, a nagyobb teljesítményű turmixgépekkel gyorsabban és simábbra lehet keverni a turmixot. Ami fontos, hogy NEM GYÜMÖLCSCENTRIFUGÁT hanem turmixgépet használok, mert így tudom a zöldségekben és gyümölcsökben található értékes rostokat is megtartani.
  • Salátamosó szűrős edény, én erre a salátacentrifugám betétéjét használom. Ebben nagyon jól ki lehet öblíteni a zöldleveseket.
  • Éles kés a gyümölcsök, zöldségek felszeletelésére.

Hányféle gyümölcsöt és zöldséget érdemes egy turmixban felhasználni?

  • Általában két-, maximum háromféle gyümölcsöt és kétféle zöldséget szoktam a turmixba tenni.
  • A gyümölcsök és zöldségek mindig szezonálisak, télen több a déligyümölcs,  körte, alma, nyáron pedig inkább a bogyósokban, barackokban, dinnyében, szilvában tobzódunk.
  • A zöldleveleseket legtöbbször piacon szerzem be, kis- és őstermelőktől. Télen picit nehezebb a helyzet ezen a téren, de idén még decemberben is sok helyen kaptam friss spenótot. Érdemes a zöldleveleseket folyamatosan váltogatni, erről itt olvashatstz részletesebben

Milyen folyadék mehet a turmixba?

Minden turmixhoz kell adni folyadékot, különben túl sűrű lesz, nem is biztos, hogy a turmix elbánik az alapanyagokkal. Az alábbiak közül érdemes választani:

  • szűrt- vagy ásványvíz
  • rizstej
  • mandulatej
  • kókuszvíz

Milyen sorrendben kerülnek az alapanyagok a turmixgépbe?

MissGreen zoldturmix

 

Kicsit “ovisnak” tűnhet a kérdés, de van jelentősége.
Alulra mindig a puhább gyümölcsöket érdemes tenni (banán, körte, eper, barack, stb), erre jöhet a többi gyümölcs, majd a tetejére a zöldségek. Mindig legyen benne a folyadék is, így fogja tudni a turmix elkezdeni összekeverni. Érdemes akár úgy is elkezdeni, hogy csak a folyadékkal és a gyümölcsökkel és utána hozzáadni a zöldségeket. Először a “turbo” funkcióval kezdd, néhányszor kapcsolgasd ki-be, majd utána mehet a 2-es fokozaton, amíg finom krémes lesz.

Ízesítés, fűszerezés

A zöldfűszerek tele vannak fontos tápanyagokkal, emellett hatékonyan támogatják a szervezet méregtelenítési folyamatait is. Ráadásul nagyon finomak, aromásak, így egy-egy turmixot remekül fel lehet dobni, ha friss zöldfűszereket is használsz. Én az alábbiakat használom rendszeresen:

  • petrezselyem
  • koriander (tudom, hogy sokan nem szeretik, aki viszont rajongója, az a zöldturmixokba is sűrűn fogja használni!)
  • bazsalikom
  • menta

Ugyan nem zöldfűszer, de az ízesítésnél két további kedvenc alapanyagom még a citrom kifacsart leve és a friss gyömbér, amit megpucolva, kisebb karikákra vágva adok hozzá.
Ha nem azonnal fogyasztod el a turmixot (például magaddal viszed napközben vagy előző este készíted el), a citromot azért is érdemes használni, mert megakadályozza a turmix barnulását, ami ízben ugyan nem okoz változást, de sokaknak (például nekem is) vizuálisan problémája lehet vele.

Mi az, amit nem kellene beletenni a zöldturmixba?

  • Édesítőszereket ne használj! Vannak olyan édes gyümölcsök, amelyek tökéletesen ellátják ezt a szerepet. Ha úgy érzed mégis kellene bele valami édesebb hozzávaló, datolyával próbáld meg kiváltani a cukrot.
  • Tejet se tegyél bele. Elviszi az ízvilágot, nem könnyíti meg az emésztést és nagyon finom krémes turmixot fogsz tudni készíteni enélkül is.

Meddig áll el a turmix?

Legjobb, ha elkészítés után azonnal elfogyasztod, így nem oxidálódik és az összes értékes tápanyaghoz hozzájutsz. Ha szeretnéd magaddal vinni napközben  a munkahelyedre, erre a célra legjobb, ha beszerzel egy szebb formájú befőttesüveget és abban tárolod. Az irodában fogyasztásig tedd be  a hűtőbe.
Ha a reggeli időbeosztásodba egyszerűen nem fér bele, hogy még zöldturmixot is készíts, akkor csináld meg előző este és fogyasztásig tartsd üveg tárolóedényben a hűtőben.
24 óránál tovább, ha lehet ne tárold, még hűtőben sem. Sem ízre, sem állagra, beltartalomra nem lesz már olyan, mint a frissen elkészült zöldturmix.

 

Hogyan segítenek a zöldturmixok az egészség megőrzésében?

HOGYAN SEGÍTENEK A ZÖLDTURMIXOK AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN?

missgreen_zoldturmix

A zöldturmixoknak számos egészségmegőrző és egészséget helyreállító hatása ismert.


Nézzünk párat:


1. Testúlycsökkenés természetes módon
A zöldturmix fogyasztással minden olyan alapvető dolgot magadhoz vehetsz ami a természetes, egészséges, biztonságos és tartós fogyáshoz kell. Hozzájutsz a megfelelő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz, egészséges szénhidrátokhoz, rostokhoz és alacsony zsírtartalmú valódi, teljes értékű élelmiszerekhez. Pár hét elteltével észre fogod venni, hogy megszűnik a sóvárgásáod az egészségtelen, finomított élelmiszerek és gyorsételek iránt és rajongani fogsz a tiszta, igazi ételekért. Velem is ez történt. Én ugyan soha nem fogyasztottam gyorsételeket és alapvetően mindig is egészségesen táplálkoztam, de így is érezhető volt a változás.

2. Megnövelt gyümölcs és zöldségfogyasztás

A nemzetközi szakmai ajánlások alapján napi 5-9 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztunk ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és megelőzzünk súlyosabb betegségeket. A zöldturmixok gyors és kényelmes módon szolgálják ezt a célt. A gyümölcsök édes, aromás íze jótékonyan eltakarja a zöldségek néha fanyarabb, kesernyésebb aromáját, amit sokan nem kedvelnek.

3.  Megnövekedett rostbevitel
A zöldturmixok abban különböznek a gyümölcscentrifugával készülő gyümölcs- és zöldséglevektől, hogy itt minden rostot és a bennük lévő tápanyagot is elfogyasztjuk, így biztosítjuk a megfelelő emésztést.

4. Könnyebb emészthetőség
Azzal, hogy az alapanyagokat turmixoljuk, segítünk az emésztőrendszerünkek, hogy könnyebben dolgozza fel a zöldségeket és gyümölcsöket.

5. Csökken a sóvárgás a finomított élelmiszerek után
Zöldturmixok fogyasztásával csökken a gyorsételek, finomított élelmiszerek, cukros és sós ételek utáni sóvárgás. Észre fogod venni, hogy jobban vágysz majd zöldségekre, gyümölcsökre és egészséges snack-ekre mint bármikor gondoltad volna.

5.  Antioxidánsok bevitele
A zöldturmixoknak magas az antioxidáns tartalma, ezzel nagy lökést adsz a szervezetednek, hogy ellenálljon a betegségeknek.

6. Tisztább bőr
A tisztább, ragyogóbb bőr szintén egy olyan kellemes mellékhatása a rendszeres zöldturmix fogyásztásnak, amit hamar megtapasztalhatsz te is. A magas rostbevitel segít, hogy a szervezet méregtelenítése az emésztőrendszeren és ne a bőrünkön keresztül menjen végbe.

7. Megnövekedett energiaszint
Ha rutinszerűen fogyasztasz reggelente zöldturmixot, észre fogod venni, hogy energiasztinted szinte észrevétlenül megnövekszik. Ez annak köszönhető, hogy reggel olyan mennyiségű értékes tápanyagot viszel be a szervezetedbe, amik ellátnak az egész délelőttre való vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és egyéb fontos tápanyag-munícióval. Ráadásul a teljesértékű és tiszta alapanyagoknak köszönhetően nem terhelik le az emésztőrendszert, így könnyen felszívódnak és azonnal érezheted jótékony hatásukat. Úgy indulsz neki a napnak, ahogy mindig is szerettél volna.

8. Tisztább gondolatok és könnyebb koncentráció
A zöldturmixok fogyasztása sok embernél együtt jár a reggeli kávé elhagyásával. Egyszerűen már nem érzik szükségét tovább a koffein-injekciónak. Emellett sokan számolnak be arról is, hogy tisztábban és fókuszáltabban tudnak gondolkodni, kevésbé ingerültek és idegesek mint korábban.

9. Klorofillban gazdag ételek fogyasztása
A zöldturmixok magas klorofill tartalma növeli az immunrendszer védekezőképoességét, tisztítja a vért és segít a szervezet méregtelenítésében is.

11. Lúgosítás
A zöldségek és gyümölcsök lúgosító hatású élelmiszerek és sok táplálkozási szakember szerint ezek fogyasztásával fenntarthatjuk a szervezetünk természetes sav-bázis egyensúlyát. Meg kell azonban jegyezni, hogy ha emellett továbbra is nagy mennyiségben fogyaszt valaki savasító hatású, finomított élelmiszereket, akkor a zöldturmix sem képes csodákat tenni.

A zöldturmix egy idális fogyást elősegítő ital, mert rengeteg értékes tápanyagot és rostot tartalmaz és emellett alacsony a zsírtartalma. Ha azzal a céllal kezd el valaki zöldturmixokat fogyasztani, hogy csökkentse a testsúlyát, akkor van néhány alapelv, amit érdemes betartani.

Íme 5 tipp, hogy hogyan készül a fogyást elősegítő zöldturmix

1. Alacsony kalória- és magas rosttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket használj
Zöldségek: zellerszár, sárgarépa (zöldje is!), kelkáposzta, brokkoli, uborka, salátafélék, sütőtök
Gyümölcsök: áfonya, eper, alma, narancs, grapefruit, körte, gránátalma

2. Fontos a zöldség-gyümölcs arány
Az ideális arány a testsúlycsökkentő zöldturmixoknál a 60:40, azaz 60% zöldség, 40% gyümölcs. Ezen felül teszünk hozzá folyadékot (ez esetben szűrt- vagy ásványvizet). Ha más céllal készítjük a turmixot akkor ez az arány megfordulhat.

3. Ne használj édesítőszereket.
A klasszikus zöldturmixokba amúgy sem sokszor kerül édesítőszer, de ha fogyni szeretnél semmiképp ne rakj bele mézet vagy bármilyen más cukortartalmú édesítőt . Az édes gyümölcsök, mint például a banán ellenben gond nélkül használhatóak és tökéletesen ellátják az édesítőszerepet. Ha végképp úgy érzed, hogy muszáj valamivel édesíteni a turmixodat, akkor tegyél bele pár szem datolyát.

4. Csökkentsd a zsírok bevitelét
Nem sertés- vagy kacsazsírról van szó, hanem a növényi zsiradékokról, mint például a kókuszolaj vagy a zsírokban gazdag avokádó. Ezek az összetevők természetszerűleg a testsúlycsökkenés ellen hatnak, esetleg gázképződést, puffadást is okozhatnak.

5. Ne adj hozzá tejterméket
A joghurt és a tej zsírokat és rosszabb esetben egyéb adalékanyagokat is tartalmazhat, így nem segítik a fogyást. Ha a kálciumbevitelt szeretnéd növelni, ne a tejtermékekkel próbálkozz. Rengeteg zöldség van, ami nagy mennyiségben tartalmazza a kálciumot, ilyen például a fejessaláta, kelkáposzta, mángold, zellerszár vagy a rukkola.

6. Kerüld a bolti gyümölcsleveket és növényi tejeket.
Ha ezekkel szeretnéd feldobni a turmixodat, készítsd el a saját gyümölcslevedet vagy házi mandulatejedet inkább. Így biztos lehetsz benne, hogy nem tartalmaz semmilyen hozzáadott cukrot vagy adalékanyagot.

Fogyni szeretnél?

A teljes értékű, valódi ételekkel való táplálkozással megtalálhatod azt az utat és életstílust, amely segít, hogy elérd a kívánt súlyodat és bármeddig meg is tudd tartani.

Ez az életmód hosszútávon segít az ideális súly megtartásában azáltal, hogy az étrendből kimaradnak a finomított, feldolgozott, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel teli élelmiszerek.

Hogyan párosítsuk a zöldségeket és a gyümölcsöket a zöldturmixban?

Sokszor felmerül a kérdés: jó-e ha a zöldségeket és gyümölcsöket egyszerre fogyasztjuk?

Nem okoz-e emésztési problémát, puffadást, egyéb hasi panaszokat?

Nagy baj lenne, ha így lenne, mert akkor nem ihatnánk zöldturmixot!

Az igaz, hogy vannak olyan zöldség – gyümölcs párosítások, amelyek a fentiekhez hasonló problémákat okozhatnak, de jó hír, hogy kevés odafigyeléssel ezt simán megúszhatjuk.

Victoria Boutenko, akit a zöldturmixok „feltalálójaként” ismer a nagyvilág, egyik könyvében elmeséli miért lehet minden probléma nélkül párosítani a zöldlevelűeket a gyümölcsökkel.

Az ő véleménye szerint ez a tévhit abból adódik, hogy a köznyelvben a zöldség elnevezés egy elnagyolt és túlzottan széles körben alkalmazott csoportosítás, ami sokszor valóban rossz ételpárosításokhoz és kellemetlen mellékhatásokhoz vezet. Ilyen lehet például a magas keményítőtartalmú zöldségek és a savanyú gyümölcsök párosítása.

És itt a kulcsszó a keményítőtartalom!

Azaz azok a zöldségek, zöldlevelűek, salátafélék, melyek alacsony keményítőtartalommal rendelkeznek, bátran fogyaszthatóak egyidőben a gyümölcsökkel, nem fogják megterhelni az emésztőrendszerünket.

Erre azt a példát is felhozza Victoria a könyvében, hogy Jane Goodall megfigyelése szerint a csimpánzok úgy készítenek maguknak „szendvicset”, hogy egy gyümölcstermést az ügyes kis kezükkel valamilyen levélbe tekernek és így fogyasztják.

(Jane Goodall: Az ember árnyékában című könyve csak nekem volt az egyik kedvenc „mesekönyvem” gyerekkoromban? Imádtam, amikor lefekvés előtt anyukám felolvasott és együtt nézegettük hosszan a csimpánzok közt készített fényképeket.)

A zöldturmixok zöld összetevője legtöbbször valamilyen salátaféle vagy zöldlevelű növény, fűszernövény vagy magas víztartalmú zöldség, amelyek mind alacsony keményítőartalommal rendelkeznek. Emellett fontos kiemelni, hogy magas a rost-, vitamin-és ásványi anyagtartalmuk, ellenben kevés kalóriát tartalmaznak. Hát kell nekünk ennél több??

lettuce

Alacsony keményítőtartalmú zöldségek, amelyekkel bátran párosíthatod a gyümölcsöket a zöldturmixban:

Salátafélék, az összes (zöld és bordólevelűek is)
Spenót
Cukkini
Uborka
Bok choy (Pak choy)
Friss zöldfűszernövények (bazsalikom, menta, petrezselyem, koriander)